Nejste přihlášen/a.
Ahoj,potřebovala bych radu ohledně trvalého pobytu. Jsem něco přes 2 roky rozvedená. Majetkové vyrovnání máme, ale bohužel stále figruji v hypotéce a překlenovacím úvěru u bývalého manžela. Mám obavy z toho, že když si k přiteli dám trvalý pobyt, tak pokud by ex přestal platit, tak by k nám mohla dorazit exekuce. Jsou moje obavy bezpředmětné? Děkuji
Exekutor půjde všude tam ,kde může tušit majetek povinného-to jest k jeho rodičům,sourozencům,ex...Toto neochrání TB,TB je víceméně jen administrativní údaj
Takže se proti ex a jeho případným dluhům vlastně nemám jak bránit, max to po něm pak soudně vymahat...
No v první řadě bych komunikoval s bankou a snažil se z toho ručení nějakým způsobem vyvázat. Pokud jste ještě s EX za "dobře", bylo by vhodné se s ním dohodnout, zda by mu šel ručit někdo jiný. Každopádně exekutor k Vám domů (ať už je to kdekoliv) nepřijde jen tak, vždy posílá nějakou předžalobní výzvu (než to půjde k soudu) a následně pokud to půjde k soudu, tak Vás obesílá i soud (pozor, někde nosí zásilky od soudu soukromá firma, která pokud nevidí schránku a zvonek, posílá dopis zpátky jako nedoručený a soud tak má za to, že nemáte zájem komunikovat a ne jako pošŤačka, která ví, že paní Nováková bydlí s panem Veverkou a mají nepopsaný zvonek žluté barvy. Takže doporučuji si vyzvedávat poštu na trvalém bydlišti a mít označenou jak poštovní schránku tak i domovní zvonek a na případné obsílky od soudu reagovat včas (než uplyne lhůta pro odvolání) a argumentovat věcně nebo se s někým předem poradit, v takovém případě je ideální s advokátem (+/- 500,-Kč/sezení).
doplněno 20.09.15 13:12:Věřím tomu, jelikož zatím všichni, kteří se nám snažili ohledně exekutora brečet na rameni, tak nebydleli na adrese svého trvalého pobytu, nebo ho měli na úřadě a samozřejmě ten soud si tu adresu z prstu nevycucá, když mu jí nikdo neřekne a tak jedná samozřejmě v dlužníkově nepřítomnosti. Každopádně netvrdím, že není možné, že to jde i jinak, ale já jsem se s tím nesetkal. Navíc lidi kolikrát dlužili 100,-Kč, nekomunikovali a potom se na ně dotazoval exekutor pro 14.000,-Kč, kdy samozřejmě si pak k tomu začne přičítat další náklady jako cestu z Aše do Ostravy, ubytování, stravu apod.
doplněno 20.09.15 13:13:Navíc si myslím, že tazatelka se spíše snaží být obezřetná a ptá se dobudoucna, co kdyby ... alespoň tak jsem to pochopil já. Každopádně za sebe bych nečekal co kdybi a snažil se jednat s bankou dopředu, jakým způsobem by se dalo vyvázat.
repkin. Tomu co jsi napsal věříš na 100%? nemáš pravdu. Tazatelka nemusí dostat jediný dopis (nemusí jí být odeslán) a přesto coby spoludlužníka ji navštíví exekutor.
Tazatelka. Příliš obecný dotaz, aby se dalo odpovědět. Obecně: jste-li spoludlužník, nepomůže Vám žádná smlouva o vypořádání majetku. To je jen mezi Vámi a manželem. Vůči exekutorovi budete figurovat stále coby dlužníl a pohledávka bude vymáhána. Z úvěru jste se měla vyvázat. Zjistěte si, zda manžel úvěr splácí. Jestli ne, zda už je soudní usnesení o zaplacení, případně zda věc byla postoupena exekutorovi. Až toto budete vědět, dá se teprve hledat řešení situace. Do té doby to budou pouze rady o ničem!
doplněno 20.09.15 13:17:repkin. Naprostý souhlas s tou bankou. Ať nedá na to, co jí říká bývalý manžel a ať si vše zjistí sama.
Myslela jsem to konkřétně do budoucna. Samozřejmě s bankou jsem komunikovala, ale žádost o vyvázáni z překlenovacího úvěru tam musí poslat ex a vzhledeme k tomu že se VŮBEC nebavíme, tak domluva s ním možná není. Co se týká hypotéky, tak mi bylo řečeno, že jakmile mu skončí fixace a bude muset podepstat novou, tak tam už já figurovat negudu (to bude zhruba za 3 roky). Takže pokud by bylo nejhůř můžu se vůbec nějak bránit kro toho že to pak já po něm budu soudně vymahat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.