Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ahoj,
mám v domě starý samotížný rozvod ÚT. Těsně nad kotlem se nachází pár přírubových šoupat DN 40 - 50 pro každou větev ÚT (příloha). Rád bych je zrepasoval, protože již s nimi nejde občas v určité poloze hnout nebo velice ztuha a krom toho protíkají. Máte s repasí někdo zkušenosti? Není pro mě problém je rozdělat a podívat se jim na střeva, ale nemám s tímto druhem ventilů zkušenosti, tak bych je nerad těsně před topnou sezonou uvedl zcela mimo provoz.
Díky za přínosné rady.
Ahoj Dejve. Sice nejsem topenář, ale několik takových šoupat, mi už prošlo rukama. Problém je v tom, že jsou na nich poněkud zanedbané ty utahovací šrouby brejlí, co stlačují těsnící provazec. Tyhle šrouby už asi nikdo nerozhejbe. Asi by mělo jít je odříznout a vyměnit. Na co si dej určitě velkýho bacha, jsou ty brejle. Je to litina a hrozně rádo to praská. Tak že, rozebrat. Opatrně vyťukat ven. Pokud se to povede, tak vydloubej ten starý provazec a znova tam zastrkej z nového takové prstýnky, co mají ty spoje mezi sebou posunuté. A na několikrát opatrně přitáhni ty zatlačovací brejle. Když to šoupě budeš otvírat naplno, tak ho o kousek vrať zpátky. Ať není zakouslé na doraz.
Několik let jsem se opravami a repasy těchto armatur živil, takže máš štěstí, že jdu náhodou kolem.
Neznám tvé schopnosti a možnosti, pro mě je to brnkačka. Ale ...To, co vidím na foto, je důvodem, proč tě teď radši odradím.
Jak psal humbucker, první problém bude povolit rzí obalené šrouby ucpávkových brýlí. Oškrábat, okartáčovat, zastříkat petrolejem, naftou, brzdovkou nebo moderními spreji - WD 40, Rost shock apod. a klíčem se pokusit opatrně povolit. Problém je většínou až na druhé matce kladívkového šroubu, protože s tou se hýbe jen při demontáži. Pokud se nezadaří, flexou uříznout a nové šrouby se dají nahradit upravením šestihranu na kladívko.
Brýle budou v ucpávkové komoře zarezlé a přilepené k ucpávkové šňůře. Opět - zastříkat a rozhýbat kladívkem do boku - ne po ose špingle (ta hřídelka, na které to vše je) aby nepraskly. Staré ucpávky vydloubat. Celé toto se lépe dělá, když se tento vršek šoupěte nejdřív rozebere v dělící rovině ( ty 4 šrouby) a upne se za přírubu do svěráku. Pak se špingle kolečkem vytočí i s klínem ven a vše důkladně očistí až na kov. Píšeš, že šoupata protékají. To způsobuje nedosedání klínu do sedel. Buď jsou vyrezlé těsnící plochy nebo nánosy rzi, kalů a vodního kamene. Vyčistit, o zabrušování a slícování psát ani nebudu.
Nová ucpávková šňůra nebo ucpávkové kroužky včetně klingeritu na těsnění dělící roviny se dá koupit ve spec. prodejnách.
Těch fines je u této práce povícero a v téhle takřka dizertačce by se toho dalo napsat mnohem víc, Rychleji bych to asi udělal. Z přiloženého obr. si lze udělat jakousi představu, jak to uvnitř vypadá.
doplněno 18.09.15 20:54:Teď jsem si uvědomil, u tohoto typu se špingle nevytáčí, mosazná matka je v klínu.
Fíííha! Oběma Vám pánové moc děkuji! Takové elaboráty jsem nečekal! No jak to tak čtu, nejdříve s fotkou zajdu do obchodu vodo topo jestli na to vůbec mají součástky - těsnění. Nepředpokládám, že má tohle monstrum každý doma. Kdybyste náhodou věděli o firmách na internetu, které by byly ochotny zaslat náhradní díly, budu Vám moc vděčný!
Každopadně ještě jednou děkuji!
Tak jsem se až letos pustil do repasování šoupat. Brýle jsou opravdu zarezlé až běda. Šrouby u brýlí jsem odřezal, brýle jemně vyklepal ven. Nejhůř snad šlo oddělat ovládací kolo, které jsem musel nahřát horkovzduškou a lehce vyklepat ven. Brýle se teď spolu s tělesem koupou v kyselině citrónové. Jinak uzavírací klín je jako nový a celá topná soustava jakbismet... Jako by byla včera uvedena do provozu, nikde žádná rez, jen černá břejda na stěnách.
K ucpávkové šňůře: Bylo zde 6 kroužků šňůry. Dám stejný počet. Ale mám problém, že nevím, jakou veikost použít. Prosím Vás, jakou veikost mám v obchodě chtít? Hřídel má Ø16 mm, otvor mezi tělem a hřídelí je o Ø29mm, takže zde máme mezeru mezi hřídelí a tělesem 6,5 mm. Dále by mě ještě zajímalo, zdali mám šňůru namazat grafitovou vazelínou. Podle mě tam původně byla...
A poslední dotaz je k těsnění dosedacích ploch. Mohu kulatý plochý klingerit pod brýlemi nahradit gumovým O kroužkem? Můžu klingeritové těsnění pod tělesem ("elipsa") nahradit sanitárním silikonem? Má teplotní odolnost do 150°C, takže by asi s výdrží neměl být problém.
Díky za pomoc!
S tím o- kroužkem - pokud mají těsnicí plochy tvar jako na přiloženém řezu - chraň Vás ruka páně! Na silikon taky zapomeňte. Aspoň na sanitární. Šňůra rozměru 6,5 se nedělá, dělá se 6 a 7, o toho 0,5mm by to mělo jít zmáčknout. Praktických zkušeností mnoho nemám, dělám hydrauliku, ne topenařinu. Ohledně výroby nových těsnění - okdud jste? Není problém dle náčrtu nebo přírub říznout...
@dejv111: Hranice mám hodně z ruky (PHA), koukněte do vnitřní pošty.
Děkuji Vám ampere za odpověď! V čem je O - kroužek špatný? Kvůli tomu, že nevytváří pevný podklad jako klingerit? Změřit jsem rozměry, viz foto. Jinak jsem od Hranic. Pokud byste byl ochotný a schopný vyrobit těsnění z klingeritu podle nákresu, byl bych Vám moc vděčný. Samozřejmě bych je nechtěl zadarmo. Pár "švestiček" z vlastní zahrádky by se našlo.
No a další možnost by byl červený tmel (silikon) na těsnění motorů. A bylo by vyřešeno...
A ještě ke šňůře... Obalit grafitovou vazelínou, viďte? Zkusím pohledat tu 7 mm variantu. Poptám se v hranické Sigmě.
Vyrábí se grafitová těsnící šnůra ,v té hranické sigmě ji určitě budou mít a vemte sebou horní půlku šoupěte,pokud tam nebudou mít přímo kligeritové těsnění tak Vám prodají kus klingeritu a vy si těsnění vystřihnete na míru.
Tak se musím "pochlubit"s výsledkem. Jedno šoupě je plně spravené, ale druhé bohužel ne a to z důvodu mé blbosti. Nějak jsem si neuvědomil, že dotahovat litinu na krev je prostě blbost, která se vymstí. Takže brýle, co dotahují ucpávkovou šňůru, mám na dvě půlky. Nejraději bych si nafackoval. Ale stalo se. Brýle jsem slepil lepidlem quick epoxy, ale nějak moc nedoufám, že udrží větší dotažení brýlí spolu se zvýšením teploty topné vody . Ucpávkovou šňůru jsem v druhém šoupěti dotáhl brýlemi z prvního šoupěte, takže téci by nemělo. Budu si muset nechat udělat nové brýle z plechu... Nikde jsme nenašel, že by se prodávaly.
No a pokud byste měli další nápady jak brýle provizorně provozovat, budu rád. Díky.
@mire: Máte pravdu, nedrželo to, ale naděje umírá poslední.
Nakonec jsem prohledal železné zásoby, našel 12mm plocháč (nějaké rezavé kování z vrat od stodoly) a kus trubky podobného tvaru jako na litinových brýlích. Obrousil, řízl, vrtal, upravil, svařil, natřel a výsledek je na světě. Přesnost je taková jakou dovolilo moje dílenské vybavení, ale myslím, že to stačí. Takže konečně je hotovo, napustila se voda do systému ( celkem asi 560 litrů ) a včera se úspěšně zatopilo.
Všem zúčastněným ještě jednou děkuji.
A všechny fotky (i ty finální) jsou zde, kdyby to někoho zajímalo.
Ty brýle lepidlem držet nebudou, běžně jsme to řešili přidáním plocháče nahoru na brýle. Síla cca 6-8 mm, ale budete muset dát delší šrouby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.