Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost expanzní nádoby pro 100L

Od: clayman® odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
Dokáže někdo spočítat jak velkou potřebuji expanzní nádobu pro bojler o objemu 100 litrů? Maximální teplota vody je 75C.
Potřebuji opravdu expanzní nádobu, ne aby mi upoustel pojišťovací ventil.
Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

3x

Pokud to nechcete počítat z roztažnosti vody a věříte internetu, tak dle tabulky stačí 4l.

koupelny-online.cz/...

hodnocení

Děkuju, tahle byla doporučená i na diskuzích. Vejde se mi tam ideálně 10L od stejného výrobce, stejné šroubení, ideální tvar atd. Tak to bude pro změnu naddimenzovane.
Výrobce tam dal 2L expanze a hodně lidem to zlobí. U nás je tvrdá voda a pojišťovací ventil upusti při každém ohřevu, po půl roce je zaneseny a nevrátí se. Už mě nebaví platit servis co 9 měsíců... Jsem zvědavý, co mi na to řekne servisak, co jsem vymyslel :-D
doplněno 18.09.15 11:50: Servisak mi to schválil jako rozumné řešení. Tak snad 5. ventil je poslední. :)

bruno*
hodnocení

0x

Nejsem sice odborník a nevím o jaký typ jde (elekrický, napojený na kotel), ale ještě jsem neviděl malý boiler s expanzní nádobou. Není potřebný. Pojišťovák je tam jenom proto, aby zabránil roztržení boileru třeba při jeho přetopení za vývinu páry. Bohužel z pojišťováku vždy trochu ukapává, je dobré jej občas propláchnout jeho nadzdvižením.

hodnocení

Achjo, proto jsem psal že je potřebný. Je tam už od výrobce plynového kotle, ale podle diskuzí na internetu značně poddimenzovany. Proto chci vědět, kolik tam vychází dle výpočtu. Musím ho nechat vyměnit, tak chci vědět.
bruno*

Doporučení je od výrobce kotle, nikoliv bojleru, jak jste otázku položil. Ted už rozumím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]