Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Díra do zdi-digestoř

Od: nestastnik® odpovědí: 15 změna:

Pěkný podvečer všem,

potřebuji udělat díru do cihelné zdi 60 cm tlusté,průměr cca 100mm pro odvod na digestoř.

Poradíte,jak to nejlépe provést?Existuje třeba podobný nástroj jako na vykružování děr pro vypínač?

Díky za rady

doplněno 17.09.15 19:22:

Děkuji za odpovědi a ještě se zeptám,má mít ten vývod nepatrný sklon?U matky v bytě se občas objevuje kondenzát na kachličkách těsně pod digestoří (přímý vývod).

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den,ja řešil to samé,koupil jsem jsi dlouhy sds vrták do zdiva,a na zdi jsem jsi namaloval otvor pro digestoř a potom vrtakém jsem jel po čáře,až jsem měl vše vyvrtené tak jsem zase vymenil vrták za sekáč a vysekal jsem díru,osadil jsem trubku na digestroř a zafoukal nízkoexpanzní pěnou a vše klaplo.Jestli existuje nějaky tak široký vrták to určitě,ale je na to mašina,kterou specializovaní firmy vrtají v betonech,ale myslím je to finančně nákladné,jelikož tyto firmy asi nebudou vrtat jednu díru,jednoduše by jste to nezaplatil.S pozdravem

repkin*
hodnocení

1x
Sds bouraci kladivo, 60cm zed by jste vykruzovakem neudelal
doplněno 17.09.15 19:39:

malý sklon směrem ven určitě nebude na škodu ;)

hodnocení

0x

Existuje, zadejte si "jádrové vrtání" a můžete se kochat. Ovšem normální vrtačkou takový nástroj neutáhnete a nevím, jestli zařízení někde půjčují. Já na to šel "po staru" několik děr a sekáč. Asi čtyřicítka zeď + 15 cm polystyrén, z obou stran a uprostřed se sejít...

Asi tak nějak, jen když se nesejde, tak má rázem dvě díry skrz zeď. *smich**smich**smich*

hodnocení

0x

já si nakreslil na zed kruh vysekal to bouracím kladivem a do díry vložil zpětnou klapku -umělohmotnou tu železnou ta digestoř nák nechtěla přeprat a zatmelil akrylovým tmelem

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zdá se, že budete dělat stavební zásah do nosné zdi - a to může znamenat nějaký problém, resp. podléhá to (tuším) snad i povolení. Je to sice mimo Váš dotaz, ale je dobré to vědět. Zdravím!

doplněno 17.09.15 20:37:

Jo, já vím, že o to povolení nikdo zřejmě žádat nebude. Někde jsem četl, že i komínová zeď je nosná a otvor do ní by měl být také schválen. Ta "šedesátka" zeď nebude příčka a nevíme, kde (a zda) je tam např. okno (překlad) - je třeba uvažovat a být opatrný.

doplněno 17.09.15 20:41:

repkin - na podokenní topidlo Gamat jsem v roce 1989 potřeboval projekt, povolení od plynařů, posudek kominíků (že je špatný komín), povolení památkářů (okno do dvora) a stavební povolení. Ale, to jen na okraj.

doplněno 19.09.15 10:42:

diesel - no, asi jsem zbytečně prudil. Ale, chtěl jsem na to upozornit - že jde o zásah do nosné zdi.

jirkamatapat*

Bene,nepřeháněj a nestraš.Stavebnímu povolení by snad mohlo podléhat vybourání otvoru pro okno.ne však vyvrtání 10cm díry.

repkin*

Souhlasím, jen jsem nechtěl být prvním, kdo to napíše. Sám jsem musel dělat nový a zazdívat starý otvor na gamaty, kdy se jednalo v podstatě o stejný, ba možná dokonce v průměru větší otvor do 50cm silné nosné zdi. Nikomu jsem nic nehlásil, nikdy jsem neslyšel, že bych musel a pochybuji, že ti patlalové, kteří před dvaceti lety dělali dědovi a babičce topení v baráku, že by to někam oznamovali či se dokonce ptali na povolení.

doplněno 17.09.15 21:02: Ano,ale projekt byl na plynove potrubi apod. urcite ne na diru ve zdi.
doplněno 17.09.15 21:02: Ten projekt mam jeste nekde doma a nic o dirach at uz pro potrubi nebo pro spaliny.
trtr

Zdravím, odtah digestoře má mít několik stupňů sklon směrem ven-právě z důvodu eleminace stékání kondenzátu dovnitř. Takže otvor udělat trochu pod úhlem či volnější a troubu vypodložit a zafoukat pěnou či jiným způsobem upevnit. Dbejte na osazení kvalitní zpětné klapky, protože ty setové (je-li přiložena) stojí většinou za nic.

Bene možná na Vámi popsané topení,ale na díru pro digestoř? NE a není třeba nic!SÚ to nezajímá!

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Když jsem dělal něco podobného, tak jsem prohnal venkovní zdí o tloušťce 45cm centrální vrtanou díru. A s malým skoro nepatrným sklonem dolů a ven. Potom jse tam vyvrtal několik 30mm děr z obou stran. A pak jsem to vykutal majzlíkama. Docela se to povedlo a prošla tou dírou i nerezová roura. Odsávač má horní vývod a je skrytý v takové skříňkové podvěšené nástavbě. Dalo to sice něco vyměřování, ale dobrá věc se nakonec podařila.

joudic*
hodnocení

0x

ja takovy otvor mnohem vetsi (cca 70x50cm) udelal normalne vrtackou, dal jsem si satek na dychani a jedna dira vedle druhe, a ty tenke steny mezi dirami jsem vzdycky projel do krize na sikmo, byla to dupacka, znicil jsem 2 vrtaky (stare prepalene poctive cihly), ale cista prace, zed jsem pak skoro celou v kuse vytukl kladivkem ven ;) nehlede na naprosto rovny otvor pro okno a spalety :)

hodnocení

0x

Zrovna minulý týden jsme vrtali jadrovým vrtákem 125mm zeď 60cm cihla+ kámen ,vrtačka s příslušenstvím z půjčovny (vrtačka,vrták,prodlužovací nástavce vrtáku a uložení vrtačky /obdoba stojanu na stolní ale připevňuje se na zeď/) Vrt nebo jen pak trubku co bude procházet stěnou s mírným sklonem ven-aby kondenzát nestékal dovnitř a pak ještě vyřešit odkap aby nestékal po venkvní zdi!

doplněno 28.09.15 15:40:

Onyxi a ty souhlasy jste doložil kde na lampárně?

Tady jde jen a pouze o otvůrek do zdi,to že je nosná nená na nic vliv takže souhlas asi je jen buzerace sousedů,jedině snad souhlas od institucí pokud by šlo o dům v památkové zóně,kde by do toho kafrali památkáři,jinak ne.

onix
hodnocení

0x

Dobrý večer. Já jsem musel sehnat souhlas od všech majitelů bytového domu. Podle výpisu z katastru. Nelze si dělat jen tak díry do obvodové, nebo nosné konstrukce. :-D

hodnocení

Zdravím,

onix,a co pak s těmi souhlasy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]