Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nikdy bych si nemyslela, že se budu ptát na něco podobného, ale máme nové sousedy, kteří si koupili domek proti nám a jelikož mají asi papírového psa a bojí se aby jim ho někdo nevzal, tak umístili na vrátka kameru. Je na solární energii, nevím zda je to atrapa, či ne, ale pokud monitorují pohyb před svou brankou, tak zároveň monitorují i naše vrátka, vzdálenost max. 2 metry, tudíž také pohyb nás osob. To abych ani v noční košili nebo v negližé nevyšla před dům vybrat kastlík. Vůbec se mně to nelíbí, tak co mi poradíte?
Tak nemyslím si, že kamera je puštěná 7/24 a všechno nahrává. Spíš si myslím, že když někdo zazvoní/zabouchá, tak si to domácí zapne a koukne, kdo to bouří.
A pokud je tam solární panýlek, tak to nejspíš nebude ani kamera, ale takové to LED světlo spínané pohybem, aby kdo jde v noci, tak trefil (klíčem do dírky)
Jste si opravdu jistá, že to je to, co si myslíte?
Já bych to opravdu nechal být. I kdyby to byla skutečně kamera (což jak se zdá zatím s jistotou nevíte), tak je to v podstatě totéž, jako sousedka v okně - nemusí vám to být příjemné, ale těžko to zakážete. Kromě toho nesnímá vaše soukromí, ale veřejně přístupné místo. Navádění k poškozování se mi ani nechce komentovat.
No právě, jde o to, co to je. Ale světlo to není, to máme na domku také, aby se rozsvítilo, když jdu ven.
Takže to mám nechat být?
doplněno 17.09.15 21:11:Tak jsem se rozhodla tu věcičku ignorovat a třeba to ochrání i můj vstup. Když jsem byla dnes nakoupit, tak se mi naskytla možnost koupě, pěkného županu, který se bude hodit, rána jsou studenější.
Napájet kameru solárním panelem je podle mě neobvyklé. Spíš bych to tipoval na součást domovního videotelefonu.
Ladine, také mně napadlo vyfotit si tu kameru, ale přijde mi to hloupé, před jejich oknama si tu věc fotit, nechci být, jako oni, že nic neřeknu a konám. Ale koukala jsem se na google na obrázky a většinou se mi to jeví, jako atrapa.
Ladine, děkuji za vysvětlení...
1. Zeptat se sousedu. Pripadne je pozadat, aby nenataceli vasi branku, dum, atd.
2. Namontovat na svoje vratka svetlo namirene proti jejich kamere.
já je ani nevidím, mají dva vchody a právě zadní vchod na zahrádku a to pootevřou dveře a vypustí psa, jinak chodí předním vchodem do jiné ulice...
Zvonek nemaji, pro postu si nechodi a zaklepat na ne nejde? Kamerku zakryjte a uvidite jestli rychle vybehnou
no jedině bych musela obejít domy do jejich ulice zaklepat na okno. Řeknu vám, že je to situace na pos...í. A čím bych tu kamera mohla zakrýt?
Ahoj Petko. Tak si tak myslím, že nejlépe ti tu odpověděl-poradil Jethro. Děvče, konečně jsi za natáčenou mediální hvězdu a tobě se to nelíbí. Tak mě napadlo, že by ta kamera, jestli to je vůbec kamera, šla použít jako důkaz, či informaci v momentě, kdy vám za váš plot někdo vleze. Takhle by ho zabrala. Jen je otázka, jakou má nějaký disk záznamovou kapacitu. A jaká by byla ve věci dohoda se sousedem.
Kamerou můžeš snímat jen svůj vlastní prostor, nesmí snímat veřejnou cestu. Vyzvat je k odstranění, pokud neodstraní, požádat vlastníka komunikace (nejspíš obec) aby je vyzval on.
Ahoj sám mám dum ,který je pod kameramy.Slušnost velí obejít sousedy a informovat je o tom a co a jakou část zabírají.Nemohou však v žadném případe namířeny na zahradu ,vchod a dokonce je i problém na spoečne prostory.Pokud dojde k tomu že by zabery kamer putovaly po veřejnych sití (internetu)a tys tam byla je to trestný čin.JInak stim nic neudelš on bude tvrdit ze te to nezabíra.Stalo semi že sousedovy vykradli auto,policajti si zaznam vyžadaly,samozřejmně sem jim to dal.A ouvej vinik byl jejich kluk od pojištovny nedostali ani voko a mně málem hrozila žaloba.Proto tvrdim mam pouze svuj pozemek pod kameramy a ostatní se nestarám.
To vůbec není pravda.
Kamerou mohu zabírat cokoliv. Takže veřejnou cestu a klidně i sousedovo pozemek. Soused by mohl maximálně namítat, že pokud kamera zabírá pouze jeho pozemek, tak je to velký zásah do jeho práv dle občanského zákoníku. Následně by musel podat žalobu a soud by rozhodl, jestli tomu tak je či ne.
Další level je, pokud kamera archivuje osobní data(natáčí). Zde již podléhá zákonu o ochraně osobních údajů.
Ale jak dokážeš, že to soused nahrává? To je prakticky nemožné.
Teď mě ještě napadlo: možná jde o úplně nevinnou věc. Jedna moje známá neměla na branku přímý výhled, a tak měla doma malý displej (a reproduktor + mikrofon), který jí ukázal tvář toho co zmáčkl zvonek. Prostě domácí videofon. Pozadí to nebralo, aspoň ne tak, aby se tam dalo něco kloudného rozeznat. Dokonce si myslím, že je to pravděpodobné. Zkuste se na to sousedky zeptat.
Dobrý den
díky kamerám jsem usvědčil pachatele který byl přistižen přímo při krádeži na mém pozemku,po sepsání protokolu na PČR jsem se zeptal zda mohu mít umístěné kamery s nahráváním na svém pozemku s mírným přesahem do veřejných prostor/kamery zachytávají i procházející osoby kolem plotu/ je to vše v pořádku i když zabírá veřejné prostranství a dochází k nahrávání,.jediné co nesmí být aby kamera zasahovala na pozemek souseda a nahrávky nesmí být zveřejněné třeba na internetu jinak žádný problém není,někdy se může stát že se zachytí třeba i vloupání,dopravní nehodu,přepadení,napadení i s takovou možností se musí počítat takže místo jakoby špehování může i sousedovi přinést užitek zcela zdarma.Ve vašem případě kamery zabírá pouze vrátka nepřesahuje až na váš pozemek takže tady asi žádný problém není,a noční košile nu at se podívá možná to doma nemá vždyt tam nechodíte nahá a kdyby vás vykradli máte důkaz.
Příště nevěř ,co ti nakuká PČR, které se tato problematika vůbec netýká a raději se zeptej toho, kdo má toto v kompetenci. A to je Úřad na ochranu osobních údajů.
Soused, jenž si nainstaloval kameru u vstupu svého domu určitě nemyslel na Vaše negližé, spíš bych to bral pozitivně, záznam z kamer není veřejná věc, třeba jeho záznam vám pomůže při řešení vašeho možného problému. Upřímě, Vaše noční očile může být myšlenkama zavádějící, ale co je proti, aspoň nějakému virtuálnímu bezpečí, které zamezí útoku nějaké hnusobě.
Máte pravdu, také to vidím z lepší stránky. Jen doplním, že po prohlédnutí té věcičky s brýlemi, jde zřejmě o solární lampu, jak mi napsal Jethro.
Hejkálku, děkuji, jak jsem to prohlížela, tak je to ještě něco jiného, nevím co, ale ptát se nechci, proto jsem dala otázku sem. Ale už to neřeším, možná to časem vyfotím, možná to nechám plavat. Děkuji všem za ochotu a za odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.