Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlíme v rodinném domku a vedle nás bydlí v dalším domku sousedi. Mezi našimi domy je nezastavěný pozemek, který patří sousedům a ti jej využívají, jako dvorek. Podotýkám, že na našem domku na straně k sousedově dvorku nemáme žádná okna, takže k sousedům nevidíme. Nedávno nás vyrušilo silné bouchání na tuto stranu našeho domku. Proto jsem u sousedů zazvonil a poprosil je, zda bych se mohl podívat, co na naší zdi provádějí. Na místě jsem zjistil, že si soused do naší zdi zatloukl kovové háky (tzv. kramle), aby si mohl natáhnout šňůru na prádlo. Navíc jsem zjistil, že si u naší zdi zřídil dřevník, dětské betonové pískoviště a okrasnou zahrádku. Dřevo má naskládané tak, že se opírá o naši zeď a u okrasné zahrádky a pískoviště dokonce využil naší zdi, jako část jeho stavby: pískoviště a zahrádku má ve tvaru obdélníku a naši zeď využil, jako čtvrtou stěnu.
Zkrátka k naší zdi přistavil zbývající tři zátarasy ve tvaru "U", navozil tam hlínu a písek a takto to tam provozuje. Pískoviště i okrasná zahrádka má výšku cca. 50cm. Samozřejmě nám naše zeď uvnitř pokoje v tomto místě vlhne, jen jsme doposud netušili, čím to může být.
Vztahuje se i na takovéto "stavby" zákon o dodržování vzdáleností od hranice pozemku?
Může mi soused oponovat, že na jeho pozemku si může dělat co chce, nebo třeba i v případě betonového pískoviště, či té zahrádky ohraničené cihelnou zídkou musí dodržet volnou vzdálenost podle zákona?
Kdyžtak mi prosím napište i o jaký zákon a paragraf se jedná (já jen vím, že v zákoníku něco takového je, jen nevím přesně kde a o jakou vzdálenost se jedná).
P.S.: četl jsem, že když sousedí dva pozemky vedle sebe, tak nejsou přesně rozděleny v jednom bodě, ale že pozemky od sebe dělí pruh o určité šířce, který vlastně patří státu (či obci) a v tomto pásmu by se neměly zřizovat vůbec žádné stavby (snad kromě plotu), je to tak?
Moc a moc děkuji za odpověď.
Napřed Občanský zákoník.. § 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Na svém pozemku si může dělat, co si smyslí... ovšem nemůže poškozovat Váš majetek.
Napište mu doporučený dopis, ve kterém ho upozorníte, že: do naší zdi zatloukl kovové háky (tzv. kramle), aby si mohl natáhnout šňůru na prádlo. dále u naší zdi zřídil dřevník, dětské betonové pískoviště a okrasnou zahrádku. Dřevo se opírá o naši zeď a u okrasné zahrádky a pískoviště dokonce využil naší zdi, jako část jeho stavby: pískoviště a zahrádku má ve tvaru obdélníku a naši zeď využil, jako čtvrtou stěnu.
k naší zdi přistavil zbývající tři zátarasy ve tvaru "U", navozil tam hlínu a písek a takto to tam provozuje. Pískoviště i okrasná zahrádka má výšku cca. 50cm. naše zeď uvnitř pokoje v tomto místě vlhne,
Tím závažným způsobem ruší Vaše práva, poškozuje Váš majetek. Proto ho vyzýváte, aby do 30 dní od data doručení uvedené vrátil do původního stavu, teda odstranil ze zdi háky a otvory po nich opravil, dále od zdi odsunul na vzdálenost dostatečnou na větrání a sušení zdi dřevo, písek z pískoviště a hlínu ze zahrádky.
Doporučený dopis - kopii zašlete na místní Obecní úřad.
Udělejte si fotografie stavu, na který si stěžujete, budou se Vám případně hodit.
Dále dávám do pozornosti
§ 1021
Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.
§ 1022
(1) Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
(2) Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.
Upozorněte souseda, že budete opravovat stavbu z jeho strany a využijete ustanovení $$ 1021 a 1022. Dáváte mu dostatek času na to, aby mohl uvedené nedostatky odstranit.
Vše podrobně nafoťte a předejte stavebnímu odboru. Je to porušení zákona. Připravte se na to, že se soused ukáže v pravém světle jako bezohledný blb.
Dodrý den mám podobný problém doufám, že to brzy vyřeším ale je to honička, to věřte. S blbem je těžké pořízení moje zeď využita jako čtvrtá ke garáži, dále jako čtvrtá k výběhu pro slépky, pak jako zeď k posezení (altánu) a zatloukání tzv kralí není nic neobviklého třeba jako držák něčeho? jdu do toho ale fakt nevím jak je to s tou vzdáleností od hranice pozemku nebo zdi domu . to bych taky rád věděl. tak hezký den
Není žádná ochraná hranice, vzdálenost od domu, kde si může udělat třeby pískoviště. Jen nesmí ohrožovat Vaše práva a ničit Vaší nemovitost.
doplněno 15.09.15 19:57:Tedy může využít mou zeď jako čtvrtou ke garáži nebo k výběhu slepic nebo jako stěnu altánu přístřešku k posezení?
a tlouct tam háčky kramle a jiné ...
Takto jak popisujete situaci, určitě nemůže. Ale já jsem neviděl situaci, jak to popisujete. Pokud ale slepice poškozují Vaší nemovitost, tak je tam nemůže mít. Když ale udělá před Vaší zdí zábranu, aby slepice neničili Vaší zeď, nic se neděje. Kramle a háčky nikoliv.
Poškozuje jeho činnost Vaší nemovitost?
Ale, co když si třeba soused postaví dejme tomu garáž a aby tedy neporušil nějaký zákon, tak mezi naší zdí a garáží ponechá 10cm škvíru, aby zeď větrala a jeho nová stavba se nedotýkala naší zdi. Nějaký čas poté budu chtít zateplit dům a jak se v tom případě tam zedníci dostanou. Na takovéto situace by přece snad zákon měl pamatovat.
Zákon pamatuje na různé situace. Když zateplíte svůj dům, tak budete ještě na svém pozemku, nebo na jeho?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.