Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava závěsoviny bez šicího stroje

Od: bruno* odpovědí: 17 změna:

Nemáte nějaký ověřený tip, jak zakončit okraje nastříhaných závěsů tak, aby se netřepily a aby to aspoň trochu vypadalo? Normálně se to dělá šicím strojem, ale já tu možnost bohužel nemám. Díky!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tmdjwd
hodnocení

1x
Ohnout konec, nalepit zazehlovaci pásku a pořádně prezehlit.
bruno*
hodnocení

Tip se zažehlovací páskou mi přijde jako velmi zajímavý, vůbec jsem netušil že to existuje. Z čeho to je a proč to po zažehlení drží?

iv®
Dostanete je koupit v každé galanterii, jsem na mobilu, nemůžu vám dát odkaz... Dají se pořídit v různých šířkách, stojí pár korun, je to takový bílá mřížka na papíře, to sloup ne tě, dáte tam kde potřebujete a zazehlite... Nic víc.. Já takto zacistovala i lemy kalhot... Je to na bázi lepidla, určitě, stejně jako nazehlovaci obrázky...

hodnocení

0x

zahnout a zašít. Když není šicí stroj tak v ruce, ale trvanlivost šití nebude nic moc... lepší zanést ke švadleně, pokud to budete mít nastehované, tak je to pro ni legrace na pár vteřin.

iv®
hodnocení

0x
Zkuste zazehlovaci pásky, dostupné v každé galanterii. Já to taky tak dělala, za mlada.

hodnocení

0x

Rozhlédněte se kolem. Někde máte úpravu oděvů a tam vám to zašijí. Nebo některá ze starších sousedek. Nějaké lepení a stehování je hodně veliký nesmysl.

hodnocení

0x

Pozor na ty zažehlovací pásky. Aby to drželo, musí být určitá teplota žehličky. Pokud jde o záclony, je to asi polyester a tak doporučuji napřed vyzkoušet na malém kousku, také si můžete záclony zničit. Kdfyž nechcete ke švadleně, tak jedině v ruce a zadním stehem. Napřed nastehovat a pak šít. Nebude to trvat zase až tak dlouho. Záložku dvakrát přeložit, aby to bylo čisté, bez franclí, které by z toho vylézaly. Trochu práce to dá, ale je to uskutečnitelné.

jabraka*
hodnocení

0x

Použít se dá také disperzní kontaktní lepidlo,kterým se nanese úzký proužek na okraj tkaniny a po zaschnutí stlačí na sebe.

JABRAKA

Jabraka, jojo, to by šlo. Přesně tak uvažuje mužský. Ale zapomínáte, že polepená část ztvrdne. A kraje závěsů budou tvrdé, nebudou se chovat jako tkanina, ale jako plech a s tkaninou nebudou spolupracovat. Budou si trčet kam budou chtít. ;) Když si vezmete, o kolika metrech mluvíme, pak musíte uznat, že ženská se šicím strojem, to je na závěsy to jediné.

doplněno 16.09.15 09:56:

Jojo, kolik stojí tuba toho lepidla? :-D

jabraka*

Když mi manželka odmítla opravovat děravé montérky,ustřihl jsem záplatu z jiných vyřazených a nalepil na díru.Pořádně zaválečkoval.Vydržela trojnásobné vyprání v pračce.Pružnost zcela vyhovující.Proto si myslím,že slaboučká vrstvička lepidla K 188 e Thomsit bude určitě dostatečně pružná.Lepí se kontaktně,tedy slaboučká vrstvička na obou lepených dílech se nechá zaschnout do lehké lepivosti a tlakem se spojí,. Lze použít dožehlení za mírného tepla.Jediný trochu problém je v tom,že zrovna toto lepidlo nemáme v domácnosti k dispozici.A kvůli závěsu hned nemůžeme jít ho shánět.

JABRAKA

Jabrako, záclony mívají na délku i několik metrů, podle šíře okna. Než byste došel s tím lepidlem na konec, tak by to na začátku zaschlo, protože to nemůžete natírat halabala, aby to k něčemu vypadalo. Leda to dělat po částech a stejně se nepodaří udělat rovný záhyb. Montérky jsou úplně jiná záležitost. Tam jde jednak o silnou látku a pak jedná se o malý kus látky. Tady musíte dodržet záhyb jeden centimetr a to dvakrát založený a lepit třeba 6 metrů v kuse. Já teda lepidlo nedoporučuji.

bruno*
hodnocení

Díky všem za rady, bohužel mi nikdo neodpověděl na otázku, co jsou ty zažehlovací pásky zač. Nebo odpověděl a příspěvek se někde "ztratil", tak jako se pravidelně ztráceji moje příspěvky. Tak tento způsob budu raději považovat za problematický. Babka asi bude mít pravdu. Naštěstí jsem mezitím zjistil, že některé e-shopy nabízejí i ušití těch závěsů, sice se mi ten nákup pořádně prodraží, ale není jiná volba.

výtka
Upozornění od sys hejkal 20. 09. 2015 08:08:57
Jasně, bruno. Ti moderátoři už mažou nejen tvoje příspěvky , ale i příspěvek pro tebe.
Netrpíš stihomamem? Kdo by \"ztrácel\" neškodný příspěvek o nazehlovacim pásku.?!

Jestli na páskách budete trvat, koupíte je v galanterii. Nebudou zadarmo, je to přece jen dost metrů. A taky asi bude velmi pracné látku přehnout, nejlépe nastehovat a pásek přižehlit. Na dečce asi ano, ale na tolika metrech závěsů to je holý nesmysl. Zvláště pak, když se jedná o namáhanou spodní a horní část. *plac*Poklikejte a zeptejte se strejdy Gůgla! Zadejte do vyhledávání -opravy oděvů a město, kde bydlíte. A najdete nejjednodužší řešení. ;)

doplněno 16.09.15 15:30:

Bruno, škoda, že jste tak daleko. klidně bych vaše závěsy začistila. S úsměvem. :)

Bruno, když se zeptáte v galanterii na zažehlovací pásky a vysvětlíte na jaký materiál to chcete použít, určitě Vám nabídnou ze svého sortimentu. Je to takový průsvitný jemný pásek balený v papíru, který postupně odstraňujete. Ale jak říká babka, práce s tímto materiálem vyžaduje určitou zručnost a trpělivost. Výsledek i přesto nemusí být k Vaší spokojenosti. Ale existují obchody se záclonovinou, kde Vám tuto práci ani nezapočítávají do ceny. Který obchod to je ale nevím, jen jsem to slyšela a může to také být "jedna paní povídala". Ale nic nedáte za to, když poklikáte, pokud už nemáte záclony koupené.

jabraka*

Zažehlovací pásky jsou proužky tkaniny,na něž je naneseno lepidlo.Je zaschlé,tavné.Přiložením na jinou textilii se tlakem a teplem lepidlo nataví a spojí díly spolu.Vychlazením získá potřebou pevnost.

JB

bruno*
hodnocení

Jo, díky, už jsem v obraze. Určitě se poptám i v místní prodejně bytového textilu, pokud tady nějak je. Doufám, že tam budou mít látku podle mých představ.

pohanka*

Před 20ti lety jsem kupovala v galanterii zažehlovací záplaty, byly tmavě modré na montérky a bílé na povlečení a v balíčku různé velikosti. Doba jde kupředua nyní jsou zřejmě na stejném principu zažehlovací pásky.

Já si dovolím upozornit, že bych neriskovala ohyb lepit, protože lepidlo prosákne i na druhou stranu a můžou se i po zaschnutí na látce objevit skvrnky. U zažehlování si zase myslím, že ten spodní okraj bude jakoby vyztužen, nebude volně řasený, aby nebyl splývavý.

Na každé vesnici a v městečku jsou ženy, ale u nás je i krejčí, které rády šijí. Když nemají živnost, rády takovou rovnou věc zapošijí ze sousedské výpomoci. Zeptejte se v malém krámku starousedlíků, jistě Vás nasměrují.

Kromě toho ve velkých obchodních centrech, kde prodávají metráž, ale i oděvy nabízejí tuto službu zcela běžně. Optejte se, nedejte na prvotní neznalost, kdo se nebojí popátrat trochu více, něco pro to udělat, jistě se dobere ke kýženému výsledku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]