Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu bydlet v 15 s přítelem?

Od: simona* odpovědí: 33 změna:
Ahoj, je mi 15 a mám přítele. Mohla bych odejít z domu k němu? Má vlastní barák a postarali by jsme se o sebe sami. Do školy bych chodila stejně protože bydlí asi 100 m od mého domova.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejsi plnoletá a rodiče mají, před zákonem, za tebe zodpovědnost. Kdybys odešla a někdo to nahlásil, tví rodiče by museli před soud a ty, nejprve do diagnostického ústavu a pak do jiného výchovného ústavu, jakým je polepšovna nebo dětský domov. Tvůj přítel by nestál stranou, to si piš!

doplněno 15.09.15 11:20:

Danis, to si pište, že by do diagnosťáku šla. Tam by určili, kam s ní.

danis

babko, nesraš tady mladou holku výplody své fantazie!

Je fakt, že do 18ti let za tebe rodiče zodpovídají. pokud by se to domákla sociálka, tak by to začla řešit. Každopádně by chtěli sjednat nápravu, s nějakým diagnostákem, pokud nejste nějaká asocilání rodina nepočítej..

simona33
hodnocení

Takže bych s ním mohla bydlet a rodice by s tim nemohli nic udelat kdyby to neresila socialka?

Jestli se tak milujete, tak to s přehledem tři roky vydržíte. Po dohodě s rodiči, ti tam třeba dovolí občas přespat. S rodiči je dobré vycházet, protože když tě přítel kopne do zadku, budeš ho mít holý a budeš ráda, že se máš kam vrátit..

Do 18ti jsou rodiče tví zákonní zástupci, takže pokud odejdeš z domu bez jejich souhlasu, mohou se obrátit na policii a nechat tě přívést zpět domů. Nemyslím si, že je rozumné situaci hrotit a řešit přes policii, sociálku a soudy. Rodiče budeš v životě ještě mnohokrát potřebovat.

Jistěže mohli. Já bych ti, jako dceři, zřezal prdel, že by sis 2 týdny nesedla a osobně bych se postaral o to, že bys ráno šla do školy, odpoledne domů a mezitím by ses nehnula na krok z baráku.

iv®
Rodiče by s tím nemohli nic dělat... Co to je? Rodiče jsou za tebe zodpovědní, řešení by byli, kdyby se to někomu nepozdavalo a nahlásil tento stav na OSPOD. Já mám doma kluka ve tvém věku, kdyby přišel s takovým nápadem, hodně by mě to mrzelo, ale syn ví, že dokud bude studovat bude bydlet doma... To jsou pravidla které jsou nastaveny v naší rodině... Zkus vydržet, chodit s přítelem studovat, nemyslím že je vhodné Vaše soužití... Zatím, pokud, je vztah stabilní, dostudujte, zmoudrete a pak se klidně k příteli nastehujte...

pokud by se to rodičům nelíbilo, tak by se mohli obrátit na sociálku, aby to řešila. stejně se tak se na ni můžete obrátit vy, pokud máte s rodiči takové problémy, že musíte v patnácti utíkat z domova - jedná se o OSPOD, oddělení sociálně-právní ochrany dítěte a bývají na obecních úřadech.

"...rodice by s tim nemohli nic udelat..."

Ale mohli! Třeba Tě nechat policií přivést domů (případně rovnou do diagnosťáku) "v železech".

petrka*

Nemohla. Je to pak ze starny rodičů zanedbání povinné péče.

Dnešní děti snad berou fet od školky, jinak by tak pomatené otázky nemohlo toto děcko, co má dojem že je dospělá, ani napsat.

V 15 přítele, to je otřesná doba s ještě otřesnější generací fyzicky slabých dětí. Psychicky snad i mimo.

petrvesely*

A vy všichni víte, jaký má rodiče? Přemejšleli jste někdy o tom, že některý mladý utíkaj z domova právě kvůli těm nesmyslnejm názorům, který v patnácti už nikho nebaví? Nabo prostě proto, že si s rodičema nerozumí? Není to vždycky jako v pohádce. Já utekl z domova taky v tomhle věku. Naše rodina je spořádaná, oba rodiče jsou slušní, chodili do práce a vychovali mě i ségru dobře. Ale ve 17-ti mě to prostě doma votrávilo, měl jsem jiný názory než naši a tak jsem šel bydlet s moji holkou ke kámošovi, kterej jezdil kamionem a měl stále prázdnej byt. Vydrželo to jen půl roku, pak jsem si našel jinou, ale naši se nikdy nedozvěděli, kde jsem tenkrát bydlel. Je fakt, že jsme se potkávali ve městě, takže máma věděla, že jsem v pořádku. Ale "vzal jsem roha" právě kvůli těmhle blbejm kecům a přehnaný a nesmyslný starostlivosti starší generace. Tenhle názor mám do dneška a je úplně jedno jestli uteče holka nebo kluk. I holky se o sebe uměj postarat. Trochu jsem tak následoval starší ségru, která odešla v 18-ti bydlet ke svý babičce. Tím si ale zařídila celkem tvrdej život, protože babička ji nedala nic zadarmo. Ani bydlení. Byla k ní tvrdá ale spravedlivá. A myslím, že ji v koutku duše držela palce. Ségra pak cestovala po celým světě, protože nebyla hloupá. Uměla si vydělat normální prací kdekoli. Dneska má velký příjmy o kterých se nikomu z vás ani nezdá. Tyhle rodičovský kecy vedete jen proto, že sami nejste schopný zhodnotit svůj vlastní život či dosavadní způsob výchovy. Ale život ostatních nemusí být nalajnovanej podle přiblblejch pravidel o spořádané rodině. Když některý příspěvky čtu, jen mě utvrzujou, že jsem tenkrát udělal dobře a od útlého mládí začal žít samostatně. Jsem normální středoškolák, žádná líná fetka. V mládí jsem dost sportoval, dnes mám svou rodinu, malinkou firmu a život si dělám od 17-ti podle svého. A mladý (16,19) nikam neutíkaj, neboť nemaj proč. A i kdyby šli, nebudem z toho šílet (právě proto že je máme rádi). Zastávám spartánský způsob výchovy - tvrdej ale svobodnej, bez blbejch keců.

Utekla Vám jedna drobnost. Té holce není 17, jako bylo Vám, ale 14. A to je docela podstatný rozdíl. Vám známost vydržela jen půl roku, pak jste si našel jinou (mimochodem, zajímal jste se o to, jak skončila Vaše partnerka, nebo jste ji prostě odepsal). Totéž pravděpodobně udělá i přítel tazatelky. Kam pak půjde? Každý nemá přísnou, spravedlivou babičku. Normálně vydělávat do světa? V 15 letech?

Magdon, už nemám bod. *palec*Úplně přesně jste vysihnul jádro problému.*palec*

iz*
hodnocení

3x

Simono,

jak by ses o sebe chtěla sama postarat,

když ani neznáš své povinnosti (podle zákona jsi povinna poslouchat své rodiče)?

A navíc bez jakéhokoliv vzdělání?

Chceš "se uvázat na krk" svému příteli – nepočítej s tím, že by tě po útěku (nazývejme věci pravými jmény) z domova dále živili rodiče? Jak dlouho jej bude bavit vydělávat na tebe, která se mu ani nepostaráš o domácnost (neuvaříš ani nevypereš, protože to neumíš a navíc se budeš muset učit do školy)?

Dokud nebudeš zletilá, nemůžeš se sebrat a odejít k příteli bez souhlasu rodičů.

petrvesely*

...(podle zákona jsi povinna poslouchat své rodiče) - bože, copak je to za hloupou větu? Můžete napsat, jakýpak je to zákon? Nebo jej citovat trochu přeněji? Nikde jsem nenašel nic o "poslouchání dětí". To je nějaký nový právní termín? Je mi smutno z toho, jak hloupý a nevzdělaný je náš národ...

cicko*

To, že nedokážete nikde nic najít, bude nejspíš chybou na vaší straně, ale pak je i pochopitelný váš smutek ze sebekritiky v poslední větě vašeho příspěvku.

tak nejsem sběhlá v zákonech, ale nejspíš ivzez myslela občanský zákoník?

§ 857

(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.

iz*

Ano, myslela jsem občanský zákoník.

Citace by pro patnáctiletou tazatelku nemusela být srozumitelná,

proto jsem to zjednodušila...

Podobně srozumitelně by měl být na základní škole vyučován nejen Občanský zákonjík, ale i zákoník trestní !

takve

Ivzez, taktéž přesné! *palec*

culdabulda1*
hodnocení

2x

- pokud má přítel vlastní barák, tak mu jistě už není taky 15 let, jako tazatelce, a může na ni mít možná i dobrý vliv jako zástupce otce, se kterým má tazatelka zřejmě problémy.

Pokud ovšem je tento přítel alespoň trochu zodpovědný a ne třeštidlo, pedofil, anebo feťák. Ale měli by se společně domluvit s rodiči a nedělat nějaké naschvály - to by vedlo leda tak na tu sociálku.

hodnocení

2x

Simono, jak asi dlouho budeš žít? Na kolik let to tak odhaduješ? *hej*Vůbec si nedovedu představit, že tě přítel pošle na střední školu nebo učiliště na cca 4 roky. Že tě bude živit, šatit, platit ti dopravu, mobil, náklady na školu. Nedovedu si představit, že po noci plné vášně za ním příjdeš, aby ti dal na obědy, na taneční, na lyžařský výcvik, na kolu, až půjdete s holkama posedět. Když tohle všechno tvůj přítel neudělá, zůstaneš naprosto bez vzdělání, bez prostředků, budeš jeho nevolníkem. Až se budete mít navzájem plné zuby, kam půjdeš? Případně s miminkem? Kdo tě vezme do práce naprosto bez vzdělání? Kdo tě bude živit? Ne 4 roky, které stačí na školu, ale celý tvůj dlouhý život. *hej*Jak dlouho si myslíš, že budeš žít? Na kolik let to odhaduješ?

repkin*
hodnocení

1x
Mohla by jsi s nim bydlet jen a pouze v pripade, pokud by s tim souhlasili tvoji zakonni zastupci (pravdepodobne rodice). Pokud ne, tak s tim nikdo nic neudela.

nasabi*
hodnocení

1x

Simono, jsem ve věku tvých rodičů a možná trochu chápu, jak strašně tě to doma nebaví. Dobře si rozmysli, co Ti to přinese do budoucnosti ... Moje kamarádka (rozvedená matka) dovolila své dceři odstěhovat se k příteli, v jejích necelých 17-ti letech. Holčina zamilovaná až po uši, rozmazlená od maminky. Časem začala kašlat na školu, neuměla a ani nestíhala nic dělat v doma. Oběd, který se vaří hodinu, ona dělala celé dopoledne, místo toho, aby byla ve škole. Maturitu úspěšně složila po sedmi letech studia ! Za tu dobu nějak přítele přestalo bavit jí celou dobu živit a k tomu se starat o domácnost. Takže se po pěti letech "lásky" rozešli. Mezitím si její mamka nastěhovala do bytečku nového přítele a chudák holka se už neměla ani kam vrátit. Bez rodiny, bez bydlení, bez práce ... Tak to v životě chodí, i když to nejdříve vypadá růžově. Simčo, život ti neuteče !

eulalie*
hodnocení

1x

Jejda, to se ti chce od patnácti let až do své smrti buhvi za kolik dlouhých let už se jen starat o domácnost, vařit, uklízet, žehlit, nakupovat, pracovat, hádat se s partnerem...a tak podobně? Nechapu, kam tak rychle spechas. Nic ti v životě neutece. Druhé holky se baví, chodí do školy, na diskotéky a ty jak trubka budeš doma prát špinavé partnerovy fusekle. Jo, jasné, já jsem zapomněla...sex budete mít každý den a desetkrát. Tak to pak jo, no

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, možná by bylo lepší zeptat se rodičů a uskutečnit to s jejich souhlasem.

Ale, to jistě uděláte. Zdravím!

doplněno 15.09.15 09:08:

Je to jistě generační nepochopení, ale stejně nerozumím tomu, že je dnes tak moderní začínat s manželským životem už v dětství. Váš vztah se změní a budete řešit stejné věci, jako řeší Vaši rodiče - nákupy, peníze, údržbu domu, úklid domu. A to hezké bude najednou mírnější, protože budou třeba i hádky. No, a k tomu ještě rodiče budou "prudit".

Co spolužačky - také už má každá přítele, u kterého bydlí a stará se o domácnost?

hodnocení

0x

Když má přítel vlastní barák, tak kolikpak mu je let? Nebo v něm bydlí s rodiči? Je ti patnáct, myslím, že do toho mají co mluvit tví rodiče a možná i rodiče přítele. Tam by ses měla obrátit nejdříve. Ale klidně jim můžeš říci, že na jedné poradně Ti lidé řekli, že se můžeš k příteli nastěhovat. No a pak uvidíš reakci.

doplněno 15.09.15 08:57:

Simono, ale tví rodiče se mohou na tu sociálku obrátit sami. A pokud se chceš k němu nastěhovat přes jejich vůli, tak se připrav na to, že to určitě nějak řešit budou.

kutululu
hodnocení

0x

Děvče, proč se do toho tak rychle ženeš? Já vím, že je krásná představa, že budeš se svojí láskou trávit veškerý volný čas, budeš mít volnost a klid od rodičů, ale opravdu jsi na společné soužití připravená? Proč si kazit "dětství" tím, že po škole půjdeš nakoupit, uvařit, uklidit, vyprat a do toho ještě stíhat si dělat domácí úkoly a učit se? Myslím, že na to máš ještě spoustu času a v budoucnu si toho užiješ až až, já bych tedy do toho nešla. Vždyť i to, že se budete stýkat po škole, a občas u něj přespíš má něco do sebe. Nehledě na to, co píší ostatní, do 18-ti let mají za Tebe odpovědnost rodiče, takže záleží jen na nich, zda Ti bydlení s přítelem dovolí.

takve
30.09.15 21:04

Přesné! *palec*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Peťo, ty asi budeš tak o půl roku starší od Simonky. Že? Zvláštní? Možná ne, ale mladí, si jsou povědomi nějakých práv, ale povinnosti je moc neberou.

Děvčata, hodnotil jsem bodama. Dobré odpovědi.

fidonet*
hodnocení

0x
Pokud nemaji rodice problem, pokud nebude ohrozena vychova, tak ktery zakon to neumoznuje? Ja bych to dceram nedovolil, ale oni ani odejit nechteji. Nastesti s tim nemeli problem rodice moji divky, kdyz ji bylo 16.5

fidonet*
06.10.15 19:41
hodnocení

0x
Delete

solidarita
hodnocení

0x

Typická cigánská otázka. Jestli jsi z rodiny cigánské a tudíž tvoje eventuální těhotenství je žádoucí, tak se svolením rodiny se odstěhuj kam je libo. Až budeš ve dvaceti vřískat na sociálce že máš nárok na příspěvky tyhle a támty, poděkuj jenom svojí rodině a jejímu životnímu finančnímu modelu života příživníka.

Otázka naivní, kdybys byla moje dcera tak dostaneš na prdel rákoskou a řemenem a nehneš se rok z baráku aby tě takový názory a otázky přešly.

mp*
hodnocení

0x

To je tady dost omletá otázka, ale já jsem taky starý matador, tak se pokusím odpovědět. Průměrná 15ti letá dívka má své sny, ale stejně tuší, že zatím ze své rodiny nemůže vyrazit do světa. Pokud má zázemí, tak o tom ani nepřemyšlí. Pokud ale rodina nefunguje, pak věk nehraje roli. Útěk musí být rychlý. Bohužel pak se může stát obětí někoho jiného, takto to ale obyčejně někdy bývá. Ale někdy si i polepší. Pokud nežijete alespoń v trochu vyrovnaném prostředí je to pade na pade. Ale i tak to stojí za to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]