Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně ohřevu vody, co je nejvýhodnější, domovní kotelna (plyn), nebo individuální ohřev v elektrickém boileru, nebo plynová karma?
k bodu plynová karma - Karma je plynožrout. Co se týká výhodnosti, klidně ji můžete zařadit na poslední místo. Má sice výhodu, že teplé vody budete mít vždycky dost, jenže tato výhoda se vám taky může kletě prodražit. Jestli máte doma tři holky, pak se se připravte na mastný účet.
k bodu domovní kotelna - Problém kombinovaných kotlů je složitost. Takže jestli plánujete pořídit domovní kotelnu s nějakým tím obojživelným Junkersem, pak budete v pravidelných intervalech volat servis.
k bodu elektrický bojler - z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že elektrický bojler na noční proud vyjde ze všech možností nejlíp.
junkers:
jak jsem psal, kotelna je a není obojživelná, ale 2 kotle na vytápění (jeden záložní) a plynový boiler na ohřev vody, předseda chce boiler zrušit a prosadit aby si každý udělal individuální ohřev, že je to ekonomičtější. Už naznačil, že by zrušil nejradši celou kotelnu
Tak bodejd, ze je to z jeho pohledu ekonomictejsi. Nemusi se o to starat a nebude tolik zatizeny ucet SVJ a poplatky do fondu. A topeni at si resi kazdy sam. Navic mu ubude reseni jestli nekdo topi hodne nebo malo. L ogiku to z jeho pohledu ma, ale o vyhodnosti/nevyhodnosti je tezko spekulovat bez sirsiho kontextu.
Jo jenže předseda tam nebude věčně a jeho změny jen zhorší komfort všech bytů, co s tím, zabít jej?
On si ten blázen prosadil i zvláštní fond na opravu kotelny, tak opravdu nevím o co mu jde...
Bez znalostí podrobností nelze na tuto otázku odpovědět.
Pro jednoho to bude plyn, pro druhého elektřina a pro třetího domovní kotelna.
Kotelna v domě je pro 15 bytů, ale lidi pod nátlakem předsedy družstva musí přejít na individuální ohřev buď plyn nebo elktřina. Ohřev vody v kotelně chce zrušit. Podle mě je to blbost...
kdyz si zridite bojler, dostenete dvoutarif. 1kWh elektriny vas vyjde na cca 2.3kc. U plynu je 1kWh na 1.5Kc+k tomu komin a revize kominu a nejake dalsi serepeticky.
No ono jde o to, že dům měl původně plynové karmy, takže komín je, ale při zřízení kotelny v domě se přešlo na ohřev vody pomocí kotelny, předseda chce prosadit návrat k individuálnímu ohřevu, že to bude ekonomičtější.
Většina jsou důchodci, které manipuluje zcestnými argumenty, na schůzi se za něj nikdy nic kloudného neodhlasovalo, důchodci vždy odhlasují co navrhne i kdyby to bylo zbourání celeho domu Vyhrožuje i odstavením ohřevu vody. Potřeboval bych poradit dostatečné a jasné argumenty, že je stávajíci ohřev vody výhodný, nebo pokud ne, tak asi bude výhodná plynová karma.
Bez znalosti konkrétního místa. Elektřina je dražší než plyn. Ohřev 1m3 vody plynem vyjde, zanedbá-li se rozdíl účinností karmy a centrálu, na stejné peníze. Rozdíl v účinnosti nedokážu posoudit.
Karmy vyjdou dráže, protože společný odběr plynu do domovní kotelny vyjde levněji(za 1m3 plynu), než když si bude plyn platit každý sám. Ještě výrazněji se to projeví tam, kde jsou elektrifikované domácnosti(elektrické sporáky) a plyn by měli JEN na ohřívání vody.
K tomu přičtěte nutnost revizí(nejsou zadarmo) v každém bytě zvlášť u karmy, na rozdíl od jedné revize u centrálu. Časem nutnost oprav každé karmy zvlášť, na rozdíl od jednoho zařízení u centrálu.
Nevýhoda u karmy je známá: ze začátku neteče dostatečné množství vody, chvíli to trvá než se nahřeje. U centrálu je to stejné, když nemáte cirkulaci, nebo musíte započítat ztráty v cirkulaci.
Já jsem nekonec cirkulaci vzdal. Znamenalo to vstupní náklady navíc, a provoz něco stojí, ztráty v potrubí také nějaké jsou, a tak jsem se smířil, že na teplou vodu ve druhém patře musím chvíli čekat. V prvním patře to není tak hrozné a v přízemí není nic znát. Ohřívač(nepřímotopný) mám ve sklepě. Nikdo mi to nebyl schopný spočítat, co je výhodnější. Tak jsem na vlastní riziko šel do toho nejjednoduššího.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.