Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenost s netradičním použitím pytlovaných směsí, tj. betonů, potěrů, omítek či unimalt. Teď k problému a předmětu otázky. Dá se z hrubé omítky Profi Grundputz 4 mm (vápenocementová) udělat trochu malty? Potřebuji dozdít kousek cihly a nechce se mě kupovat unimalta či míchat extra malta (nemám písek, ani vápennou kaši). Prostě bych do pytlované omítky o složení, cement, vápenný hydrát a vápencová drť+přísady, přidal trochu cementu navíc a udělal z toho maltu. Na stránkách výrobce ale přímo tuto omítku nazývají také unimaltou. Co Vy na to?
Vím, že pytlované směsi jsou jen na opravy či pro hobby zedníky (oboje se splněno ), ale prostě mě to zajímá.
Na závěr přidám tip, který jsem obržel v místních staveninách. V nouzi, když potřebujeme špric a máme po ruce pouze jemný betonový potěr 0-1.2 mm (např. Maltop), tak z něj špric získáme pouze přidáním cementu a světe div se, ono to funguje. Ony ty směsi jsou mnohdy ze stejných surovin, ale pouze jiném poměru, takže proto to funguje .
P.S.: Mrzí mě, že skuteční zedníci jsou dnes už málo vidět a pokud nějací už jsou, tak jsou někdy zkažení dobou pytlovaných směsí, které aplikují místo tradičních receptů. Byl bych rád, kdyby se zde třeba sešlo i několik receptů na malty, potěry, betony, omítky, špric a další stavební materiály v tradičním znění-klasická zedničina. Tyto otázky jsou zde velice časté, tak pokud víte, napište sem své moudro či odkaz na nějakou starou knihu, příručku a pod. Díky.
Klidně ji použijte na vyzdění kousku zdi.Je to malta jtéměř stejná jako každá další .Zdicí se liší jen hrubostí a pak je na větší pevnost v tlaku což bych neřešil!
Kde jste přišel že pytlované směsi jsou jen na opravy a pro hobby zedníky?Běžně v práci používáme,nyní jsou v oblibě směsi od ,a teď si nevzpomenu (dle podmínek projektu a přání zadavatele,nedávno domek celý a klasickyvápno,písek cement!),jinak osobně používám nejraději od Cemix,na drobnosti je lepší směs,kdo na opravu jedné stěny v paneláku bude shánět vápno cement a písek když koupí pytel malty a je hotovo.Jinak k tomu Tipu ze stavebnin-osobně raději špryc s vápnem nežli jen s cementem.
Dnes se již klasická zedničina nevede neboť jsou i jiné materiály,preoto jiné směsi a jiné postupy.Např.v učení jsme obkládali ne tradičně -na "buchty",ale tzv košický způsob-zeď se stejně jako dnes omítla a obklad musel být namočen pár hodin dopředu a lepilo se na štuk s cementem.Pkd se taková stěna -obklad pak sundával,šlo to až na cihlu,mnohdy.Dnes na lepidla,pkd se opatrně bourá tak se dost obkladaček dá použít opětovně!Takže ne vždy jsou nové postupy lepší ale jsou rychlejší ,čistější a...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.