Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, vyhlídl jsem si jeden stavební pozemek v Hostivici na krásném místě, ale je příliš velký (1324 m2).
Chtěl bych z pozemku pouze 1/3 s tím, že by měl na šířku cca 13 m.
Máte někdo zkušenosti s podobným rozdělením pozemku, lze to vůbec udělat? Pozemek je již zasíťovaný a je k němu pouze jeden vjezd, jinak je tam chodník.
Také jsem dělila pozemek. Ale na vaši variantu zapomeňte. Pokud majitel je při smyslech, tak vám neprodá jednu třetinu pozemku s vjezdem. Zbytek bude 2/3 pozemku bez příjezdu, tudíž k ničemu. Pozemek by se znehodnotil a byl by neprodejný.
Kupte celý pozemek, používejte jednu třetinu, na zbytek vybudujte příjezdovou cestu a pak prodejte. Jiná možnost není.
doplněno 13.09.15 12:25:hmmm - koupíte pozemek bez vjezdu a jak tam budete jezdit? Majitel vám průjezd přes jeho pozemek nemusí dovolit. A když vám to dovolí, může to za rok zakázat, změní se majitel a je po dohodě.
Ale vše je na dohodě s kupujícím. Bude-li majitel souhlasit s prodejem 1/3 pozemku, necháte pozemek na vlastní náklady rozdělit, jednu třetinu koupíte a majitel musí souhlasit se zapsáním věcného břemene na katastru za úplatu. Vše jde, pokud je vůle na obouch stranách.
Děkuji za reakci. Já chci koupit právě tu část pozemku, kde není udělaný vjezd. Bohužel na koupi celého pozemku nemám finanční prostředky (kdybych měl, tak bych postupoval způsobem, který píšete).
Doplňuji nákres situace. Pozemek vlastní developer a silnici s chodníkem také. Měl by mi proto v případě souhlasu s prodejem 1/3 umožnit vybudovat příjezdovou cestu.
Pochybuji, že by Vám někdo prodal jednu třetinu s tím, že na druhém pozemku bude váznout věcné břemeno (to výrazně snižuje cenu pozemku). Není možnost vybudovat ještě jeden Váš vlastní vjezd?
Nejlepší by bylo koupit celý a postavit na půlce a druhou půlku nechat pro děti, až budou velké, třeba si postaví u Vás a budete se mít blízko navzájem.
1 třetina je pidi pozemeček, těch 600m je už akorát i s malou zahrádkou.
Ale asi Vás chápu, ty ceny jsou hrozné, tady na Praze-východ jsou zasíťované pozemky od 2500 do 3000 korun.
Zarazím Vás ve Vašem rozletu. Tedy pokud to, co hodláte stavět, je rodinný dům. Na ničem menším, než je 1000m2 v Hostivici rodinný dům s největší pravděpodobností nepostavíte. Proč? Je to dáno územním plánem obce:
Zvláštní regulativ pro všeobecně obytné území – OV:
Ve všeobecně obytném území se stanovuje minimální přípustná výměra parcel pro
rodinné domy 1 000 m2.
Zkuste ještě popátrat, zda "Váš"pozemek patří do kategorie "všeobecně obytné území", ale poněvadž je developera, tak asi ano. Moc jsem to nestudoval, neb u nás platí podobné omezení pro stavbu obytných budov, ale není omezeno kategorií území. Prostě je to u nás tak, že na menším pozemku nepostavíme cokoliv pro trvalé bydlení kdekoliv v obci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.