Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mněl bych několik otázek ohledně budování základových pasů "vidláckým" způsobem. Předem jenom podotknu, že to je pro otce. V projektech je psáno že základové pasy 1x0,6M 60m3 a zákl. deska 20cm 70m3. Jenže je problém s financemi ( mněl nějaké opletačky kvůli sousedům a stavbě černo a ty prohrál a musel jsi na ně vzít půjčky). Takže bych mu chtěl tak trošku vypomoct - Vybagrováni apod. bych provedl já ( minibagrem z půjčovny) a potom bych chtěl příští rok aspon ty základové pasy - Problém je cena betonu - drahý kraj a z betonárny za m3 chtějí 2500kč - což mi za C20 příjde dost - jenom at jste v obraze
Takže počítal jsem a snad by se mi podařil sehnat cement za 2kč/kg, kamenivo taky levněji ( nejbližší pískovna chce 340Kč za tunu 0/4 a za 8/16 460kč ale snad bude domluva s týpkem, který vlastní nedokončenou pískovnu a že bych si to všechno sám ponakládal, přesil a ještě mu platil nějakou symbolickou částku za tunu ) a vodu a elektřinu apod. už nepočítám
Takže bych chtěl beton vlastnoručně míchán ( přesný poměr složek betonu si zvládnu dopočítat popř. vytvořit na požadovaných 20MPa - a známý pracuje v laboratoři takže není problém si to vždy ověřit ) a prokládat to očištěnýma betonovýma kusama které bych mněl skoro zdarma (doprava ) a které jsou ze stejné nebo lepší třídy betonu nebo kameny které bych senal po okolí ( taky nějaké pevné ). Takhle jse to vlastně dělalo na vesnicích a do dnes to drží - ale hodně lidí to nedoporučuje - k tomuto bych jenom poprosil osobní názor.
A další otázka - Jakou funkcu musí plnit betonové pasy a jak se (tedy pokud) armují?
Ptám se, protože beton tu máme drahý, ale armatury apod. tu přes známého mám za hubičku takže by nebyl problém přidat hodně armatur + drátky do betonu - teda pokud by byly třeba
podle významu stavby se dá do pasů naházet větší kameny a tím ušetřit beton.
doplněno 12.09.15 15:30:popište pro co vlastně je to základ, - dům, kolik pater a tak. Jsou domy 150 let staré, základy nemají a přesto stojí,
Dnes je vše hrubě předimenzované. Myslíte si že dům z hlediska statiky potřebuje cihly š. 45cm . . .
potřebuje tak 25cm.
Tak přesně o ušetření betonu do základových pasů mně jde - a co jsem pročítal internet tak často se někdo ozívá, že základy musí být opravdu spolehlivé a něco vydržet a proto tam není moudré něco takového dávat
Pokud bude základový pas v zemi není třeba armovat ale pokud bude nad úrovní terénu,pak bych taději vyarmoval!K domácímu míchání-beton z betonárky je lepší a hlavnětaktu vylité základa z mixu jsou pevnější,doma se nepodaří všechny míchačky udělat stejné a navíc asi by se to nestihlo v jednom dnu a pak se beton navzájem nespojí,respektive na spoji není ta pevnost!Ale fakt je ten že dříve se to tak dělalo a dodnes ty stavby stojí a mnohdy to nejsou jen RD ale třeba kulturáky atd!
Takže na druhou stranu-ušetřít beton - kameny a kusy betonu z bouračky - míchnout si doma s tím že se hooodně nadřeme,daleko víc než z betonárky mixem - proč ne?
Doporučuji Vám ještě jednu věc než vylijete pas betonem,nezapomeňte udělat skrze zp prostupy pro vodu,plyn, odpady a další!je to jednodušší než pak probourávat základ!
doplněno 12.09.15 22:25:Železo se dává do betonu skrze zvýšení pevnosti v ohybu či tahu ne na tlak,takže pokud bude celý základový pas v zemi,pod ůrovní terénu-není nutno armovat.A ještě jedna věc-pokud budete bagrem-tak hlídat hloubky.a dno výkopu-rostlá zemina!pokud prohloubíte nehutnít ale dát více betonu,hrozí jiné sednutí stavby a pak praskání stavby.
Nevim pro co to je, ale mě ten základ široký 60cm a hluboký jen 100cm nepřijde moc vhodný.
Raději 30cm a 150cm do hloubky.
Doma bych 60m3 míchat rozhodně nechtěl, budete to dělat měsíc, beton se nikdy tak dobře nespojí jako když to bude zalité během pár dní.
.
Zvažte i variantu na dno 60cm výkopu pasu udělat jen vrstvu cca 15-30cm betonu a na to postavit zbytek z užšího ztraceného bednění.
Děkuji za odpovědi - Nějak jsem to propočítaval a kubík betonu by mně vyšel na cca +-1000 - všechno přes ty známé. Když porovnám s betonou 2580 kč/m3.Když jsem to tak počítal, tak za den by se dalo teoreticky stihnout vylét +-10M3 ( 300L míchačka ( 10 min. nahazování, 10 min míchání ).
Právě mě zajímá ta úspora kameniva a betonové suti (kvalitní) na těch 60m3 - jestli bude stačit 30-40m3 betonu. A to pořád nevím názor na to armování ( i když to je 100% pod úrovní terénu tak by jse tím dala dohnat kvalita ne? ) zda bych nedohnal kvalitu tímhle směrem. Jinak oný známý pracuje v laboratoři na betonárně takže držet "stejnou" kvalitu míchaček dle mého by nebyl problém - popř. použití nějaké chemie jako zpomalovače tuhnutí.Bavíme se jenom o základových pasech - zákl. deska by už byla z betonárny C25 ( nechápu ty cenové rozdíly - C20 2560kč a C25 2640kč )
A jak píše diesel - stavělo se tak dříve a stojí to do dnes ( jen dříve byl levnější cement )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.