Kvas smíchaný z trnek a jablek

Od: Datum: 09.09.15 21:42 odpovědí: 25 změna: 24.09.15 11:12

Zdravím,

pustili jsme se do sběru trnek na pálení, chceme vypálit malý kotel, tj. 2 bečky, ale nasbírali jsme pouze 1 a druhou už nenasbíráme, protože došly trnky. Myslíte, že můžeme udělat druhou z jablek a do pálenice dovézt tyto dvě a vypálit dohromady?

Případně, můžeme je smíchat i v jedné bečce, když na trnky dáme rozšrocené jablka?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 09.09.15 21:59
avatar
Domnívám se,že byste tento dotaz měl vznést přímo do té pálenice.
Podle mě Vám to tam smíchané nevezmou.
Co by z toho asi vzniklo?
Trnkovice ne,jabkovice také ne *nevi*
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.09.15 22:13
avatar
Chce vypálit malý kotel, ten kotel bude jen pro něj. Až bude vypáleno, umyje se a bude se v něm pálit něco jiného. Domnívám se, že jde hlavně o otázku na produkt, zda to má smysl a jak to bude kvasit atd.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.09.15 02:42

Proč by to neměli vzít? Ano, bude to pálenice z míchaného kompotu, ale to je pálenicím jedno. Oni jen destilují. Že to nebude mít jméno ničemu nevadí, koneckonců to může být třeba kompotovice.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.09.15 22:26
avatar

Platit v pálenici za jablkovici není 2x rozumné. Ty peníze raději vemte a pokuste se koupit metrák švestek. Budete mít kvalitní slivovici a ne pochybný mix, který se budete bát nabídnout návštěvě. Je s tím hodně práce, na kvalitně připraveném mači záleží nejvíc, nekažte to. Přeji chutný výsledek.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: buss®
Datum: 09.09.15 22:36

To bude miš maš a nedělal bych to! Škoda peněz. A když jabka, tak jadrnice. Domluvte se s někým, dokupte.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 09.09.15 22:54
Uplne v klidu to jde. Pokud mate jablek dost, tak je vymackejte a dolejte pouze stavou. Smichat uz v beckach, do palenice dovezt jako hotovy kvas. Pridat tak 2 kg trtinoveho cukru do kvasu, zjemni to chut.
Koralka z toho bude pitna. Na soutez to nebude a budou puristi, kteri by to do huby nevzali. Ale pit to budete hlavne vy a budete vedet co bylo v kvasu. A kazdy jiny at si sbira a kupuje nahnile trnky odkud chce.
Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 10.09.15 09:16

Vypálit možno dohromady, ale nechat kvasit každopádně zvlášť. Je to zásada, tak aby to bylo pitné. Jinak to bude "lavorovica".

Ohodnoceno: 2x
 
Od: palenik
Datum: 10.09.15 10:33

Děkuji za rady. Těmi jablky jsem myslel samozřejmě JADERNICI.

Takže udělám jednu bečku trnek a druhou jadercnice. Do obou beček dám cukr. jak dokvasí jadernice, který by měla být dříve a trnka na ní počká, dovezu to. Může to mít nakonec i dobrou chuť:) Nevím, proč bych se bál to nabídnout návštěvě, vždyť vím co jsem tam sbíral a kde to pálil.

Ještě jeden poznatek, nezdá se mi, že by byla větší práce s jablky? Ano, to šrocení je jediná nevýhoda, jinak nasbírat bečku jablek nebo trnek, to je jako den a noc :)

Datum: 11.09.15 17:46

Domluvte si v pálenici termín, vypálí vám kvas dohromady s jiným zákazníkem a destilát rozdělí v poměru dodaného kvasu. Mám jeden strom švestek a z něj tak 50 litrů kvasu a raději to dělám takhle. Alespoň pak vím, jak výsledek pojmenovat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.09.15 22:29
avatar

Obojí lze kvasit i vypálit.Ale rozdíl je v množství cukru v kazdém ovoci.Tím je dána i délka kvašení i výtěžek.Proto je nevhodné obojí ovoce míchat.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.09.15 08:40
avatar

Ale jistěže se takováhle gořalka dělá a dá vypálit. Jabka a švestky necháte vykvasit odděleně a pak je odvezete do palírny, tam je smícháte a v jednom kotli vypálíte. U nás se takové gořalce říká falešná slivovice. Švestek obvykle bývá málo a tak se zpravidla musela najít náhrada. No ale letos takové nějaké nahrážky nejsou potřeba. Nevím jak u vás, ale u nás je švestek tolik, že se válejí po zemi a nikdo je nesbírá.

doplněno 12.09.15 08:59:

Strážnice, Bzenec a okolí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: miro®
Datum: 12.09.15 08:46

Kde to je?

Děkuji . -miro

Ohodnoceno: 0x
 
Od: palenik
Datum: 15.09.15 19:26

Díky všem za rady, uděláme to nějak tak, abychom dosbírali obě bečky ze švestek. Jen mám ještě jednu otážku, proto oživuju téma.

Dává se i do švestek cukr? Pokud ano, kolik a kde? Na začátek, na konec, průběžně? Děkuji

Datum: 15.09.15 19:54
avatar

V pohodě, vše c o jde vypálit u nás vezmou, pokud nemáte plný kotel, vypálí jeden a do výpalků se přidá váš kvas. Tradičně mícháme veškeré letní ovoce (hrušky, jablka, třešně, meruňky) švestky pálíme zvlášť ale sousedé míchají vše. Cukr dáváme na 50kg bečku 2-3 kg, rozpustit ve vodě a nalít do ovoce. Ovoce kvasí lépe ve velkých bečkách (200l).

doplněno 15.09.15 20:25:

Proč vozit vzorky, kdo pálí má cukroměr a ti lepší čuch (čich).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.09.15 20:19
avatar

Osobně bych založil dvě bečky zvláště, jablka a švestky. Po cca 6 týdnech vzít vzorky do pálenice na měření cukru a dle info přijet. Vypálit zvláště, prvně švestky a pak jablka. Jablka Vám načuchnou trochu od pálení z těch švestek.Míchat jablka do švestek je škoda.

doplněno 15.09.15 20:29:

Jasan, pokud je doma cukroměr je to vidět, ale stejně pro jistotu vezmu vzorek a jdu s domluvit na termínu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: palenik
Datum: 15.09.15 20:54

Nemůžu vypálit první švestky a pak jabka, protože toho budu mít dohromady na malý kotel a nic menšího už není.

A cukr se tam dává přesně pro co? Pro urychlení? Lepší chuť? Větší množství k vypálení? Důvodu? Děkuji

Datum: 15.09.15 23:20
avatar

Páleníku,výtěžnost kvasu je dána obsahem cukrů.Pokud jej ovoce obsahuje dostatek,je vše v pořádku.Pokud ale jablka mají ovocného cukru málo,pak výtěžek alkoholu bude také malý,nebo dokonce nevýhodný,ani nezaplatí výpal.Přídavkem řepného cukru se výtěžnost zvýší.Ovšem je v tom trochu chemie.Kvasinky jsou schopny zpracovat pouze 8 - 10 % cukru na alkohol,Nemá smysl přidávat cukr nad toto procento.Existují pouze některé typy vinných kvasinek.,které zkvasí cukr až na 13 %.Doba kvašení ovoce trvá při normální teplotě asi 5 týdnů.Delší kvašení přináší problém s octovým kvašením,kdy se obsah kvasu změní na ocet,zpočátku jen částečně.Speciálně jablka tento problém mohou vytvářet,asi je na nich z přírody daleko víc kvasinek octových.Problém se dá řešit povařením, kvasu,pak dodání ušlechtilých kvasinek,popřípadě přidání cukru a uzavření nádoby proti přístupu vzduchu.Já osobně kvasím v 15 l nádobách od interierových barev s vloženým PE pytlem,který volně zavážu a zakryju víkem.Výtěžnost mám po přidání 1 kg cukru do 15 l až 2 l pálenky .

JABRAKA

Ohodnoceno: 3x
 
Od: palenik
Datum: 17.09.15 23:52

Děkuji za vyčerpávající odpověď. A cukr se tam dává nějaký speciální (řepkový) nebo se tam dá dát normální běžný?

A znamená to,že čím méně vzduchu, tím lépe? Takže víko pořádně zatěsnit od bečky?

Datum: 18.09.15 00:19
avatar

Normální cukr je řepný,ne řepkový.Při kvašení vznká oxid uhličitý,ten musí unikat ven.Kvasná nádoba se utěsní jen natolik,aby se ke kvasu nedostal vzduch zvenčí,ale mohl unikat CO2 zevnitř.

JB

Ohodnoceno: 0x
 
Od: miro®
Datum: 18.09.15 10:54

Je možno doplnit cukr i později (cca po 2 až 3 týdnech po založení kvasu)? Jak se pozná, že je kvas dostatečně vykvašení, že je kvašení ukončeno?

Jinak děkuji za výše uváděné informace. Děkuji -miro.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: svestky
Datum: 18.09.15 11:05

Když cukr tak třtinový. Doma se pálit nesmí, je to nabádání k trestnému činu. A v palírně nahlásit, že kvas je s přídavkem cukru a zaplatit plnou spotřební daň. Jinak je to krácení daně, což je také trestný čin a jakékoliv podněcování k trestné činnosti je na tomto serveru zakázané.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: palenik
Datum: 22.09.15 10:00

Kdo tady mluvil nebo mluví o pálení doma? Už v dotazu je napsáno, že se kvas poveze do pálenice.

Od: svestky
Datum: 22.09.15 11:38

S cukrem? Ani deko přidaného cukru tam nesmí být. Ani jedna švestka z cizí zahrady tam nesmí být. Ani deko koupené švestky, jak někdo psal, tam nesmí být. Je zajímavé jak někteří kritizují jak se krade a v tomto případě by stát na spotřební daní okradl skoro každý. To vše jsou podmínky na úlevu na spotřební daní pro pěstitele.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: palenik
Datum: 24.09.15 09:21

Mě se zdá, že mluvíš úplně o něčem jiném, než my všichni ostatní? Já si myslím, že platím za vypálený litr a jestli ho docílím švestkou mojí, sousedovou, cukrem nebo třeba naftou, je čistě moje věc, ne?

Od: svestky
Datum: 24.09.15 11:12

Je to vydáno sice dříve, ale jediná změna je, že se spotřební daň zdražila o 20 Kč na litrů.

http://finexpert.e15.cz/palen…acerno-muze-byt-drahy-konicek

doplněno 24.09.15 13:40:

Jaké ostatní. Číst neumí jen "palenik" neboť v pěstitelské pálenici podepisuje protokol, že kvas je z ovoce z vlastní zahrady a neobsahuje přidaný cukr či jiné zkvasitelné přísady, např. med.

avatar
Upozornění od sys clayman 24. 09. 2015 12:33:44
není nutno vzývat ostatní ať se naučí číst, to v pravilech je, zkuste slušné chování. To bude úplně stačit.
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.