Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je nejlepší na zateplení střechy

Od: suzymon® odpovědí: 33 změna:

Zdravím, rozhodla jsem se k opravě střechy. Jedná se o plochou část, která je nad přístavkem k domu. Chodba, kuchyň. Budu měnit stávající Ipu a při té příležitosti chci nechat tento prostor zateplit, neboť mi tamtudy uniká teplo. Je tam sice nacpaná nějaká skleněná vata, ale není to dostatečné, neplní to svou funkci. Slyšela jsem o foukané izolaci, ale vyvstal problém. Oslovila jsem dvě firmy a ani jedna tuto metodu nedělá. Jedni mi poradili, že mi na střechu napřed dají nějaké polystyrenové tvrzené desky a na to pak položí nějaké pásy, které prý jsou lepší než bývalá Ipa. Ukazoval mi to a je to asi 4mm silné a ohebné a prý to nepraská. Druhý zase řekl, že to je špatná metoda, že on by to zateplil zevnitř, postrhnutí staré Ipy. Že by tam něco nacpal a na to pak položil ty pásy. Ale pravil, že to je u mne nízké a není tam žádné odvětrávání, tudíž ta izolace nebude dobře fungovat. Že by to chtělo vystavět nějakou konstrukci nad stávající a pak pokračoval dál. Jenomže prý by to bylo samozřejmě dražší. Jedná se o 28m čtverečních. Já jsem si o tom mezi tím dost přečetla, ale moudrá z toho nejsem. Ale snad jsem dobře pochopila, že když se dělá ta foukaná izolace, tak tam žádné větrání není nutné. Vůbec nevím, co mám dělat. Prý ty polystyrenové desky navrchu střechy, nebudou plnit účel, neboť poleze dovnitř zima pod tím. Můžete mi nějak poradit? Děkuji za názory.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Chtělo by to foto střechy pro lepší představu... máte?

doplněno 08.09.15 10:57:

chytraizolace.cz/...

Mají skoro celou čr, podle recenzí je to dobrá věc a nejlevnější řešení ... nicméně podle fota může někoho napadnout "vhodnější"variantu.

doplněno 16.09.15 14:17:

Podle fotek bych řekl, že kompletní generální oprava střechy je dobrý tah. Provizorně bych toto opravovat nechtěl - určitě ne se zárukou.

Tak ať se vám to po opravě bude líbit a hlavně ať je dlouho funkční.

hodnocení

Dobře, půjdu to za chvíli vyfotit. Ale co mám fotit, stačí svrchu, nebo i to podkroví?

hodnocení

Díky, napsala jsem si toho Sedlického a pošlu mu email. Je z Nymburka, tedy kousek ode mne.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, řešíte dvě věci - krytinu a zateplení. Žádná krytina nezateplí, ale musí tam být. Dnes jsou nové materiály, ale v podstatě to stále vypadá jako IPA (prý by to mělo vydržet déle). To zateplení tam být nemusí, ale je vhodné. Ovšem, to by se musela ta střecha ještě před položením krytiny rozebrat. Pouze u té foukané izolace se rozebírat nemusí.

Hledejte dál tu firmu, která provádí foukanou izolaci (nemusí být z regionu) a až potom nechte udělat novou krytinu (nebo nějak v souladu těch prací). Zdravím!

P.S. Také je možno nechat zateplit strop v místnosti, ale snad není ten efekt dostatečný.

doplněno 08.09.15 10:44:

Myslím, že tam (dle popisu) máte tzv. pultovou střechu - tedy, rovný strop v místnosti, nad ním nevelká i nepřístupná dutina a mírně sešikmeno od zdi domu k okapu. To by bylo pro tu foukanou izolaci ideální, resp. ona pro tu střechu. A krytina může být udělána dříve. Zřejmě Vám to najednou takto žádná blízká firma neudělá - a na tu izolaci přijedou i z větší vzdálenosti.

doplněno 08.09.15 10:50:

Tady bych se optal - je to Váš region: izolace-celakovice.cz/...

doplněno 08.09.15 11:07:

Nechám rozhodnutí na Vás. Ty "horní"desky neznám, ale té foukané izolace bych se nebál.

Jen by to chtělo, aby to někdo z té firmy viděl na místě a posoudil možnosti díla. Také Vám řekne, zda foukat hned nebo až po výměně krytiny. Pokud tam zatékalo, tak může být nutná i výměna nějakého dřevěného dílu střechy. Pokud není na tu půdu pod střechou přístup, tak tam izolaci pevnou nedostanete (bez rozebrání střechy). Ta foukaná se tam dostane otvorem a ten zase potom uzavřou. Více už asi neporadím - tak, hlavně klídek a rozvahu.

hodnocení

No právě! Právě proto, že jsem nucena řešit tu krytinu, tak to chci nechat udělat najednou, při "jednom vrzu", jak se traduje. Zevnitř to u mne nepřichází v úvahu. Na chodbě mám na stropě palubky a v kuchyni je už tak nízký strop.

doplněno 08.09.15 10:59:

Bene, já nevím co je pultová střecha. Já to mám do elka, chodba a kuchyň. Kolem dokola jsou okapy. Střecha je nad kuchyní mírně skloněná, ale nad tou chodbou moc ne. Já musím nutně nechat tu zatracenou Ipu vyměnit. Před deseti lety mi to děla neodborník, stálo mne to 18 tisíc a do baráku teklo. Nesvařil tu lepenku, jen udělal velké překlady a zlatý hřeb programu byly doslova hřebíky. On to "zajistil" těmi hřebíky s velkou hlavičkou. Takže já pak lezla po střeše jako šváb a každičký hřebík jsem vytahovala a dávala pod něj takovou plechovou podložku. Vypadá to jako talířek a uvnitř je gumové těsnění. To jsem si koupila dodatečně. Každý ten talířek jsem pak pečlivě ještě namatlala gumoasfaltem. Nějakou dopbu to drželo, ale teď je ta Ipa doslova v čudu, takže už to nechci záplatovat a rozhodla jsem se pro radikální krok. Všechno strhnout a udělat znova. Je tady jedna firma, která dělá vše, i to foukané, ale ty mají program nabitý, to bych musela čekat až do jara. A hlavně, u mne to není celá střecha, tudíž poměrně malá zakázka. V tom to vězí. Ale určitě existují i jiné alternativy zateplení střechy a to mne zajímá. Já bych nechala klidně položit ty desky, ale nevím, jestli to má smysl.

doplněno 08.09.15 11:07:

Bene, přesně o ten Climatizér Plus jsem měla zájem. No, tak já se pokusím jim napsat email, jestli mi odpovědí. Ale dělá to i jedna firma tady, jenže nemají čas.

doplněno 08.09.15 11:24:

Bene, střecha o které mluvím, je mimo hlavní dům a právě po ní chodím na půdu, která je nad ostatním bytem. Tam problém se zateplení nemám. Střecha samotná je v dobrém stavu. Mně jde prostě o ten přístavek, který byl dodatečně zbudován bývalým majitelem. Ono se to těžko vysvětluje, to chce prostě vidět. Zatím tady byl jeden a ten právě navrhoval to zateplení s tou dřevěnou nástavbou. On nedělá tu foukanou, tak hledal jinou alternativu, jemu dostupnou. Ale to ještě neznamená, že to je to nejlepší pro mne a mou kapsu.

hodnocení

2x

Milá Suzi.

Nenašel jsem žádnou fotku Vaší střechy, takže jen spekuluji o vzhledu a stavu třechy.

Na začátek se musím usmívat nad větou "Prý ty polystyrenové desky navrchu střechy, nebudou plnit účel, neboť poleze dovnitř zima pod tím"
Kdo to sdělil, a kudy pod tím. Kde to je?

Jestliže je střecha plochá, s malým spádem, položí se ve dvou vrstvách EPS 100(70)S, geotextílie 300gramů, folie Fatrafol 810.

Osobně jsem nechal udělat ne jednom objektu a spokojenost.

Nějak takto:

hodnocení

Milane, já to nakonec nefotila, protože co uvidíš. Prostě plochou střechu a na ní Ipu. Já už jsem zrovna dneska objednala s jednou firmou že mi to vymění. Budou napřed demontovat krytinu a záklop, navyšovat krokve, doplňovat izolaci, myslím o deset centimetrů, potom zase namontují záklop a doplní ten záklop. Pak lemování štítu a zdí, svod, okapnice žlaby. Elastek minerál a elastek dekor. Spojovací materiál montáž pasů. Faktura je na 45 tisíc plus DPH. Tak takhle to je. Já to potřebuju mít co nejrychleji hotové a fakt jsem oslovila dvě firmy kvůli té foukané izolaci a zatím mi nikdo neodepsal. To by se to protahovalo a pak začne pršet a já budu v koncích. Já nevím, jestli to je dobrá cena, nebo jestli jsem mohla najít lepší. Tahle firma je v místě mého bydliště a když se něco pak třeba pokazí, tak sednu na kolo a jedu tam. Jedná se o 25 metrů čtverečních. Ta izolace je ta "skleněná vata". Ten co mi sliboval ty desky z polystyrenu, tak ten se doposavad ani neozval. Takže asi tak.

doplněno 14.09.15 19:58:

To pod tím jsem myslela ten prostor, co je mezi stropem a tou střechou. Jak tam jsou ta prkna a klády.

doplněno 15.09.15 08:09:

Doprčic, chtěla jsem Ti dát bod a já už je vyčerpala. Ale to Ti určitě nevadí, :) viď.

vilik*

Myslím, i když nejsem úplně Milan, že jste o nic nepřišla. Před 3mi lety jsem poptával podkrovní izolaci, foukaná měkká vyšla malinko dráž, než role vaty a práce řemeslníka. Tvrdá pur pak byla asi 2x dražší, a navíc mne nepřesvědčila. Řešení, které uvedl Milan, by vyšlo od firmy za podobnou plochu podobnou cenu, cca 2000 metr. Mohla jste možná ušetřit za sundání a nandání vršku, jenže takhle budete mít víc izolace a vše nové. Ať vám to slouží.

hodnocení

Ahoj Viliku. Děkuji Ti za přidání vlastní zkušenosti. Hodně mne to uklidnilo a pomohlo psychicky. Stejně už nemohu nic měnit. Té firmě jsem dala slovo. Já jsem to řešení od Milana viděla teprve teď, včera jsem si nevšimla, že tam je odkaz. Sice by se mi to líbilo a chápu asi ten postup, ale u mne by to bylo asi nákladnější z toho důvodu, že by stejně museli tu starou krytinu odkrýt a kouknout jak to vevnitř vypadá, protože mi tam teklo fest a když byl prudký liják, protékala mi voda do kuchyně hodně. Až jsem musela dát kastroly. Měla jsem zlomené koleno a byla neschopná pohybu a nějakého běhání kolem střechy. Takže to trvalo dost dlouho, vlastně skoro rok. Až loni na podzim jsem mohla vylézt na střechu. Tu díru jsem nakonec našla a "opravila" s vědomím, že to dlouho nevydrží. A také ne, protože to začalo znova teď. Takže je třeba zkontrolovat ty prkna, jestli nejsou poškozená tím zatékáním a také tu stávající "vatu", nevím, jestli se to tou vodou nějak neslehlo, nebo jakou paseku ta voda mohla udělat. Podle mne by nebylo rozumné investovat do opravy a nevědět, co je pod tou starou krytinou, kterou mimochodem odborník nedělal a podle toho to také vypadá. Tím pádem by se musela krytina stejně sundat a tím by se to prodražilo, i kdyby se nemusely zvyšovat krokve, protože by se použil systém podle Milana. Tak Ti ještě jednou děkuji.

hodnocení

Milane, jak jsem psala níže Vilikovi. Moc Ti děkuji a schválně teda ty fotky udělám, než to opraví. Asi musím fotit i zespoda. Ta střecha je odfláknutá amatérem. Ale v té době jsem tady nikoho neznala a tohle dělal prostě jeden chlap, stylu "hodinový manžel". Ze střechy trčí francle z Ipy kolem dokola a lepenka je přibitá k prknům hřebíky a pod ní není ani žádná folie. Nikde to není pořádně zaplechované, jen ohnuté. A před deseti lety, když jsem baráček kupovala, jsem za to zaplatila 18 tisíc a pak každý rok kupovala kbelíky s gumoasfaltem a lezla po střeše a natírala. Ale nemohla jsem nic jiného dělat, protože jsem musela čekat, až mi začnou posílat důchod z Francie. Prostě jsem už neměla další peníze k dispozici. Tak díky za snahu.

asd1

Sundání záklopu, kontrola krovu, přidání izolace a nová krytina - za tu cenu OK.. Pozor na skladbu střechy - obecně odspoda parozábrana, izolace, paropropustná folie (proti zafouknutí a prachu), odvětrávaná dutina, záklop a krytina.

Bez parozábrany bude do izolace pronikat teplý vzduch z místnosti, v izolaci se ochladí a vlhkost zkondenzuje na vodu = izolace zvlhne = přestane izolovat a hlavně za pár let shnije krov. Problém hlavně pozednice a různé kouty bez odvětrání...

hodnocení

Asd, mockrát děkuji, hlavně za dodatek. Na to se musím ještě zeptat. O té folii paropropustné není v návrhu a popisu prací zmínka. Jestli jsem rozuměla dobře, tak se jedná o jednu folii, tedy ta parobrzábrana a paropropustná folie je jedno a to samé, nebo musí být napřed ta parozábrana na ni přijde ta vata a na ni opět paropropustná folie. Abych tady nemlela nějaké nesmysly. Ještě jednou děkuji za odpověď.

vilik*

Ne, tak to není. Odspodu strop, na něm parozábrana. Na ní izolace. Na izolaci paropropustná folie. Princip je v tom, že když uvaříte, pára projde stropem do izolace, kde se ochladí a zkapalní. No a mokré to neizoluje. Takže se dá dolů brzda, a pokud něco nějakou dírkou přeci jen projde, paropropustnou může v v létě utéct. Ve vašem případě by museli vybrat i starou vatu, položit folii, pořádně přichytit krajema ke zdem a vatu vrátit. Nahoře pak nějaký větrací otvůrek, třeba zboku, hlavně musí být nad vatou. Nebo polepit zespod současný strop a něčím zespodu přikrýt, udělat novou spodní pohledovou vrstvu. Palubky, sádrokarton. To ale vyjde ještě dráž a ubere v místnosti dalších 5 cm. Parozábrana se nemusí dělat jedině v případě, že strop už nepropustný je, třeba z hurdisek, z betonu.

vilíku, jen se zeptám:

Píšete: "Ne, tak to není"... co tak není, rozepiště se..

hurdisky i beton jsou propustné materiály, jediné sklo nepropustí vlhkost.

Na přesný popis rekonstrukce, je třeba znát složení stávajícího stropu. To ale já neznám.

doplněno 15.09.15 19:11:

Suzy, ale to se točíme stále dokola, a já nemůžu sdělit podrobnosti o něčem, co znám jen z malého popisu stavu. Páč každé zateplení stropu, podkroví a podobně, musí být odvětráno, ale nutně nemusí být použito totto, či podobné zařízení.

Na přesný popis rekonstrukce, je třeba znát složení stávajícího stropu. To ale já neznám.

doplněno 16.09.15 12:55:

Právě že z fotek se můžu dozvědět podrobnosti, popřípadě požádat o vysvětlení co vidím, nebo co nafotit lépe.

doplněno 16.09.15 17:17:

Hurá, už je čeho se chytnout.

Snad jsem pochopil obrázky. Ještě nevidím stav prken, jak jsou poškozena.

U štítu odstranit tašky, oplechování, očistit lepenku zametením. Položit ve dvou vrstvách EPS ..ale to už jsem asi psal.

Datum: 14.09.15 18:34

A proč toto řešení? Páč jsem řešil podobný objekt, pozval jsem asi 10 firem na řešení a zvítězilo toto řešení. Jsem nad míru spokojen.

vilik*

Ne tak to není je reakce na tazatelku, která si mylně vysvětlila předchozí příspěvek. Parotěs se nerovná paropropustka. A s tím betonem, obávám se, že i sklo je propustné, takže se budeme muset spokojit s relativní parotěsností, a to myslím beton splňuje podobně, jako folie. Vy jste samozřejmě odborník, takže mě kdyžtak opravte. Vycházím mimo jiné z vašeho vysvětlení, že zeď nedýchá, jak uvádíte v jiných dotazech.Taky neznám přesné složení, jen jsem zhodnotil popis autorky a její odpovědi na reakce poradců. Přesto myslím, že nejsem daleko od pravdy.

hodnocení

Milane, tu ventilační turbínu, jak jsem ti psala vnitřně, jsem vyhledala na základě toho, že jste říkali, že střecha musí odvětrávat. A tam kde ji nabízejí říkají, že je to právě k tomuto účelu určené. Tedy k trvalému odvětrávání podstřešních a mezistřešních prostor. Že to zabraňuje vzniku plísní a hniloby, protože to trvale odvádí kondenzační vlhkost. A oba tady právě o tom hovoříte, že tohle hrozí. Tak jsem si myslela, že by to pomohlo. Ale sama si nedovedu představit jak by to mělo fungovat.

hodnocení

Aha, tak dobře. Jenomže ani já neznám složení střechy, nedělala jsem ji já. Tedy musím čekat, až to odkryjí a vysvětlí mi to. Proto jsem si také myslela, že bude zbytečné vkládat fotky. Tu střechu bude vidět pouze svrchu a zespodu. Dovnitř stejně nikdo neuvidí. Takže i kdyby tady fotky byly, nikam by mne to stejně neposunulo. Budu teda čekat, až přijedou. Mezi tím si na internetu nastuduji nějaké varianty a budu klást otázky. Tak děkuji za snahu.

hodnocení

Milane, tak jsem to vyfotila, ale nevím, jestli se mi to podaří vložit. Mám nový počítač a nějak to je jinak. Proto se mi do toho nechtělo.

Co je nejlepší na zateplení střechy
Co je nejlepší na zateplení střechy #2
Co je nejlepší na zateplení střechy #3
hodnocení

Tak ještě přidám z druhé strany.

Co je nejlepší na zateplení střechy #4
Co je nejlepší na zateplení střechy #5
vilik*

Nebudou tam vadit dveře? Zdají se mi nízko a otevírané ven. Pokud to tak je, tak se tam polystyren nevejde. Nebo zkrátit dveře.

Takové detaily zde nemůžeme řešit, ale domnívám se, že se tam vejde 20-25cm.

hodnocení

No dobře, ale co dál. Tohle jsem věděla od začátku. Byly ty fotky k něčemu dobré? Neustále se motám kolem toho odvětrávání a způsobu pokládky. To jste mi řekli víc, než když jsem fotky poslala. Ptala jsem se na tu ventilační turbínu na odvětrávání. Takže to nejde z fotek poznat. Tak díky.

hodnocení

Ne dveře nejsou problém, byl tady a viděl to a měřil to navýšení krokví. Polystyren tam ale nebude, psala jsem, že právě budou doplňovat izolaci, tedy tou skleněnou vatou.

hodnocení

Milane, ani já nevím jaký je stav prken uvnitř. A neví to nikdo, takže se to odkrýt musí. Pořád to opakuji kolem dokola. Ano, to je jasné, že se tašky odstraní, jsou tam na prd, netuším, čeho tím chtěl autor docílit. Asi aby chránil ten sokl pod taškama proti dešti, nebo mu zbyly z té střechy a tak je přilepil kam se dalo. Teď jsou olámané a k ničemu. Nesehnala jsem nikoho, kdo by mi položil ty izolační desky o kterých píšeš. Ale jelikož by se to muselo stejně odkrýt, zkontrolovat stav prken a izolace uvnitř, tak by se to hodně prodražilo. Musí se to kolem dokola zaplechovat tak, i tak. 10 firem jsem teda nepozvala, protože to bych to dělala někdy za rok, než by se jedna po druhé dostavila na odhad. Byli tady dva. jeden nabídl řešení o kterém jsem psala a dal mi cenový rozpis. Druhý řekl, že ty desky zná, ale že to vyjde dráž, protože to stejně musí odkrýt a znova zakrýt. A ten třetí se nedostavil a čtvrtý ani nezavolal. Každý chce zakázku, kde by si mohl naúčtovat přes sto tisíc a takováhle prkotina ho nezajímá a když, tak se to snaží cenově napálit co nejvýše. Při prohledávání možností na netu jsem zjistila, že bych stejný materiál, který je uveden v mé předběžné faktuře, pořídila za poloviční cenu přes internetový obchod. Přitom by ho ta firma měla mít za velkoobchodní cenu, což určitě má, ale zákazníkovi to zdvojnásobí. Takže mi nezbývá, než se nějak dohodnout s tím, co bude dělat ten systém se skleněnou vatou. Proto jsem chtěla vědět, jestli je ta odvětrávací turbína k něčemu dobrá, protože když si ji objednám sama, zaplatím za ni polovic. To jsem se stejně nedozvěděla. Až sem přijede, tak se ho zeptám, jestli by ji tam mohl namontovat a jestli to splní svůj účel. Ale obávám se, že pak už ji neseženu včas a když ji objedná on, tak zaplatím jednou tolik. Což je dalších 6 tisíc navíc. Střechu musím opravit do podzimu, neboť mi sem teče a v zimě to dělat nejde, protože tady bydlím. Já ji chtěla dělat až příští rok, ale to jsem nevěděla, že se to zase někde protrhne a že sem poteče znova. Celé léto nepršelo, tak byl klid a pak přišla ta průtrž a obrovský liják a mně tady crčela voda ze stropu na několika místech. Proto jsem se musela rozhodnout rychle. Nevím jaká bude zima, jestli nenapadne sníh, který pak bude na střeše tát a všechno mi nateče dovnitř a zničí ještě ke všemi i stropy, což by byla investice navíc a tomu chci předejít. Tak děkuji, já si s tím nějak poradím. Nic jiného mi nezbývá.

Aby turbína fungovala, musí být přívod vzduchu do prostoru.

Jelikož neznám podrobnosti stavby, tipuji, že tato turbína jen prodraží stavbu. Při celkové rekonstrukci, lze opravu udělat i bez turbíny. Stav prken lze zjistit sondou, pečlivým průzkumem. Velice slabý argument je, že zastánce své metody označí druhou metodu za drahou. Sdělil rozdíl v ceně?

Přeji Ti, abys sis poradila nejlépe.

doplněno 17.09.15 08:14:

Suzi, já vím jak vypadá turbína a jak funguje. Aby dostala vzduch zevnitř, musí tam někudy ten vzduch přijít. Vidíš snad na každé zatepelné střeše, půdě, turbínu?

Mediální masáž je silná zbraň.

doplněno 18.09.15 14:21:

Suzy, po odpovědi Asd1, vím jak funguje turbína, proto se domnívám, že u Tebe bude jen vyhozené peníze.

Když není znám stav součastný, jak navrhnout úpravu na nový stav a kvalitní práci?

hodnocení

Milane, já přece žádnou sondu nemám a když o to požádám toho pokrývače ještě před tím, než mu zadám zakázku tak se mi na to vykašle. Ten druhý rozdíl v ceně nedal, protože se tvářil záhadně a řekl mi, že to z hlavy neví. Nechtěl mi říci ani přibližný odhad. Tedy třeba víc jak 50 tisíc, nebo do padesáti se vejdete. A ještě mi řekl, že na ten odhad potřebuje víc jak týden. Tak já se na tu turbínu vykašlu. Doteď tam nebylo vůbec nic a kdyby sem neteklo, tak bych střechu ani neřešila. Zvykla jsem si na ni a nahoru v jednom kuse nečumím, aby mne štvaly ty francle. Jo, kdyby mi bylo 30 let, tak to by byla jiná. Ale v mém věku jsem už obrněna notnou dávkou tolerance k různým věcem, které by mne zamlada štvaly. Ale zmíním se mu o té turbíně, jen tak ze zvědavosti. Budu vidět co odpoví. Pak dám vědět a vyfotím tu novou střechu. Hlavně zjistím na vlastní oči co je uvnitř a budu dávat pozor, co tam dávají oni. je mi divné, že ve faktuře není zmíněna ta paropropustná a ta druhá folie.

doplněno 17.09.15 07:28:

A s tou turbínou je to tak, že prý funguje na základě větru. Jsou to takové lopatky v komínku a ty se otáčí samovolně, bez elektrického pohonu. Tedy zrovna tahle. Píšou že je to nezbytná součást střechy. Jestli se Ti chce, tak se na ni podívej. Stačí napsat do vyhledávače ventilační turbína AIR HAWK rozměr 14 palců.

doplněno 17.09.15 07:30:

ještě existuje značka Lomanco, ale ta je dražší a je na stejném principu.

asd1

Milan určitě myslí že ta turbína musí mít kudy nasávat vzduch = jedna díra nestačí. Musí být přívod vzduchu a odvod vzduchu (ta turbína ho saje ven), tj. na jedné straně střechy díra kterou jde vzduch dovnitř, na druhé ta turbína. Nucené větrání není na škodu, ale nutné to není. Většinou stačí větrání přirozené - a díry návětrná/ závětrná strana. Všechny díry s trvanlivou mřížkou proti hmyzu (vosy atd.)

Materiál - cenu podle nabídky z netu + něco za dovoz a práci s objednáním. Materiál platit až po složení. Cenu za práci dohodnout předem, platit za etapu vždy až po kontrole etapy (najděte si "stavební dozor" = někoho kdo se vyzná. Dát mu i pár tisíc se vyplatí...)

Strhnout starou střechu, zkontrolovat příp. vyměnit dřevo. Navýšit krokve. Dolu parotěs - kvalitní folii a správně instalovat tak aby opravdu těsnila. Položit vatu, opět tak ja se má pokládat. Na vatu paropropustná folie (ochrana proti zatečení vody do izolace, zaprášení a profukování průvanem. Nad paropropustnou folií odvětrávaná mezera, ta musí mít vstupní a výstupní otvor aby to mělo kudy větrat. (asi napříč navýšením krokví díry nahoře, na krajích vstup/ výstup s hustou kovovou mřížkou). Pak podbití, oplechování a krytina.

Rozumnou cenu by viděl tak 40k za komplet... Když se řemeslním bude ofrňovat, tak bych dal brigádu studentovi...

Nouzově aby byl čas zakázku připravit v klidu - navařit Ipu aby tam nezatékalo... Ipu i přes ten sokl... Tipuju tak 2000,- i s prací a několik let do toho nepoteče. Natírání nepomůže, to jsou vyhozené peníze. Pokud tam teče tak to chce řešit hned, ale to znamená riskovat že bez přípravy se to za 60 tisíc zmrská tak že to za dva roky budete předělávat... Jasné zadání jak a z čeho to má udělat, kolik to bude stát, a pak kontrola etap, mít záložního řemeslníka kdyby zdrhnul od sundané střechy..

Je to křivé, = polystyren desky bych na to nedával. Leda spodek vata mezi krokvema nad ní podbití a na tom třeba 10 cm polystyrenu...

hodnocení

Ahoj adsl, to se mi to krásně četlo. Jenomže to je teorie, v praxi to vypadá úplně jinak. Myslím tím jak lehce se píše o tom, že je třeba sehnat tu správnou firmu a lidi a na kolik by to teoreticky mělo vyjít. Nesehnala jsem a neseženu. A už teď je rozpočet o deset tisíc víc, než píšeš Ty a mám obavy, že tam nebude ani ta folie. A to ani jedna. Dnes přijdou ještě okouknout tu střechu, tak se jich na tu folii zeptám, protože já ji v rozpočtu nenašla. Opíšu si ten postup, co tady uvádíš a přednesu jim to jako básničku. Dám vědět jaký bude mít můj přednes ohlas. Kde bych sehnala já nějaký dozor. Nikoho neznám a já na pokrývačského odborníka určitě nevypadám. Asi to všechno dopadne blbě, já za to zaplatím a výsledek bude k h..nu. :(

To s tou turbínou jsem si také představovala tak, jak to popisuješ Ty a nemyslím, že v její instalování by měl být velký problém, když už bude střecha rozebraná. Já jsem si o tom něco už přečetla. Proto jsem prosila Milana, aby se na ni kouknul, protože jako odborník by ihned věděl jak to funguje. Já jenom nevím, jestli to nejsou zbytečně vyhozené peníze. Dříve nic takového neexistovalo a střechy také musely nějak odvětrávat. A navíc ani nebyly k dispozici takové krytiny jako jsou dnes a vydrželo to celé desítky let. Připadá mi, že čím vymoženější materiál je dnes k sehnání, tím horší jsou výsledky konečné práce. Jakoby se používaly ty "kurvítka" i ve vykonání takovéto zakázky. Prostě aby to dlouho nevydrželo. Je mi z toho nanic, ale jsem sama, žádného chlapa neznám a nemám po ruce. Sice tady mám dva sousedy, ale z udělaných zkušeností s nimi vím, že ti nevědí ani to, co vím já. Když je někdo hloupý a ničemný na práci, tak může být desetkrát chlapem a je k tomu h..nu. Jeden mi při nasazování obyčejných dveří do kuchyně vyrval kovové panty ze zárubně a druhý ani nevyleze na střechu po širokých schodech, protože se bojí a vymlouvá se na závratě. Je to lenoch, vlastní barák mu padá na hlavu a on sedí pod ořechem, popíjí pivo a libuje si, jak je venku krásně.

bejbicka
hodnocení

0x

Četla jsem někde , že zateplovali podkroví, a byla to tzv. Chytrá pěna. FA byla z Jeseníku, ale asi jsou i jinde.

hodnocení

Ano, i já včera četla o té chytré pěně. Je to vlastně také foukané. Jenom já právě nevím, jestli to u mne půjde. Tak než se pro něco rozhodnu, tak tady dumám a dumám. Mohu nechat klidně udělat tu ipu, nebo jak se to jmenuje, ale co když mi pak řeknou, že u mne to tam nafoukat nejde a střecha bude hotová a zaplechovaná a budou ji muset znova rozebírat, aby to zateplovali jinak. O to mi jde.

bejbicka

Tu pěnu tam vpravovali tryskami otvory zevnitř, ona vyplní různě nepravidelný prostor a hned tam ztuhne. Ale to chce řešit s nimi, zda je to vhodné.

hodnocení

Bejbicko, díky. To je právě to, co mne trápí. No, hledám dál. Snad se mi to do konce podzimu podaří vyřešit.

hodnocení

Ach jo. Tak se začínám obávat, že to všechno zateplování bude nanic. Já netuším, co je na tom stropě. Asi jenom prkna a zevnitř nějaký papundekl. Já sama na to zevnitř lepila ty polystyrenové desky, aby to nějak vypadalo a abych zakryla fleky od té vody, která tím protékala až dovnitř. Přemýšlela jsem, že bych tam nechala udělat ten sádrokarton, ale při představě, že bych musela celou kuchyň vystěhovat, mne ty škuby přešly. Já tady takhle bydlím už deset let. Akorát v zimě je v kuchyni a na chodbě chladněji, než v ostatních místnostech. To je totiž ten přístavek, co tady dělal předešlý majitel. Já se na to vykašlu. Prostě to nechám udělat jak to naplánovali, na tu parotěsnou folii a tu druhou folii se zeptám a zeptám se, jak to chtějí udělat, aby to mělo nějaký smysl. Myslím ale, že mi řeknou, že pokud si začnu vymýšlet všelijaké vyfikundace, abych otevřela šrajtofli o hodně víc. A na to já se vybodnu, neboť já to tady už doklepu. Hlavně že už sem nepoteče a v zimě si natáhnu kulicha *zima*a budu se těšit na léto.*smich* Já to trochu dramatizuju, aby byla sranda. Ono to zase tak hrozné s tou zimou není a mám všude radiátory. Barák jsem nechala zateplit a vyměnila i všude okna za trojskla. Dveře jsou také nové, tak tohle byl poslední problém. Ale moc a moc vám děkuji za snahu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]