Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádrž, rozdíly

Od: kahsa* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám dotaz prohnila mi expanzní nádrž na topení a chci jí vyměnit.

Dnes tam mám tuto bílou expanzní nádrž

Rád bych tam dal tu červenou a to z dvou důvodu, je levnější a prodejna je poměrně kousek

Ptám se tedy je tam tedy rozdíl pouze v maximálním tlaku, podle mne ano. díky

doplněno 08.09.15 02:06:

ještě doplňuji že stávající nádrž jsem foukal na 0.9 bar ( jak řekl kdysi topenář )

Expanzní nádrž, rozdíly
Expanzní nádrž, rozdíly #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyměníte si sám nebo budete volat živnostníka? Improvizaci vám oficiálně nikdo se zárukou neudělá. Svépomocí - ano, lze použít.

doplněno 08.09.15 10:08:

Pokud budete sám, pak vás jen upozorním na max. teplotu 70°C deklarovanou výrobcem. Někdo dokáže topit koksem a rozpálit topení tak, že teplota vody naskočí k 90°C ... tak pozor !

doplněno 08.09.15 10:33:

já jich pár našel - ale jde spíše o počet litrů potřebných k expanzi - stačí třeba 24 litrů? to by chtělo propočítat - topenářem.

kahsa*
hodnocení

Ano budu měnit sám, díky za info

kahsa*
hodnocení

jo na to jsem koukal, ale nikde jsem nenašel s vyšší pracovní teplotou, i pokud bych nechtěl tu levnější.

kahsa*
hodnocení

to netuším jestli stačí nižší objem, asi to vymontuji a objedu obchody s topenářinou. Teď jsi řikám že nemusí sedět ani rozměr uchycení ( nádrž je připevněná ke stěně ) nechci ještě předělávat uchycení

nadrz

Může teplota být i 110. Expanzka se dává do zpátečky. Tam je míň. Pokud je expanzka v nejnižším místě platí toto. Úpravě si hodnoty.

Objem vody v otopné soustavě 200 l, max. provozní teplota soustavy je 80 °C, max. tlak v soustavě 2,5 bar, nejvyšší bod soustavy 7 m nad kotelnou, min. tlak v kotli 0,5 bar.

Minimální provozní tlak v kotelně – 0,5 bar je menší než 7/10, ph,min = 7/10+0,2=0,9 bar

?v z grafu pro 80°C je 0,029.

Ve= 1,3*200*0,029*(2,5+1)/(2,5-0,9) = 16,5 l

Volíme nejbližší vyšší nádobu z řady, tedy MB18

Upravíme tlak v expanzní nádobě (bez kapaliny) na 0,9 bar

Napustíme otopnou soustavu a po odvzdušnění nastavíme tlak na 0,9+0,2=1,1 bar

A expanzka se tlakuje při vypuštěné soustavě, nebo oddělená od vody jak se tady nějaký kvazirádce divil

kahsa*
hodnocení

tak jsem nakonec koupil obdobnou nádrž co tam byla. Akorád se dnes už Dukla nevyrábí, musel jsem tedy upravit upevnění ale je tam co tam má být. Díky za rady a názory

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak v expanzní nádobě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]