Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz prohnila mi expanzní nádrž na topení a chci jí vyměnit.
Dnes tam mám tuto bílou expanzní nádrž
Rád bych tam dal tu červenou a to z dvou důvodu, je levnější a prodejna je poměrně kousek
Ptám se tedy je tam tedy rozdíl pouze v maximálním tlaku, podle mne ano. díky
doplněno 08.09.15 02:06:ještě doplňuji že stávající nádrž jsem foukal na 0.9 bar ( jak řekl kdysi topenář )
Vyměníte si sám nebo budete volat živnostníka? Improvizaci vám oficiálně nikdo se zárukou neudělá. Svépomocí - ano, lze použít.
doplněno 08.09.15 10:08:Pokud budete sám, pak vás jen upozorním na max. teplotu 70°C deklarovanou výrobcem. Někdo dokáže topit koksem a rozpálit topení tak, že teplota vody naskočí k 90°C ... tak pozor !
doplněno 08.09.15 10:33:já jich pár našel - ale jde spíše o počet litrů potřebných k expanzi - stačí třeba 24 litrů? to by chtělo propočítat - topenářem.
jo na to jsem koukal, ale nikde jsem nenašel s vyšší pracovní teplotou, i pokud bych nechtěl tu levnější.
to netuším jestli stačí nižší objem, asi to vymontuji a objedu obchody s topenářinou. Teď jsi řikám že nemusí sedět ani rozměr uchycení ( nádrž je připevněná ke stěně ) nechci ještě předělávat uchycení
Může teplota být i 110. Expanzka se dává do zpátečky. Tam je míň. Pokud je expanzka v nejnižším místě platí toto. Úpravě si hodnoty.
Objem vody v otopné soustavě 200 l, max. provozní teplota soustavy je 80 °C, max. tlak v soustavě 2,5 bar, nejvyšší bod soustavy 7 m nad kotelnou, min. tlak v kotli 0,5 bar.
Minimální provozní tlak v kotelně – 0,5 bar je menší než 7/10, ph,min = 7/10+0,2=0,9 bar
?v z grafu pro 80°C je 0,029.
Ve= 1,3*200*0,029*(2,5+1)/(2,5-0,9) = 16,5 l
Volíme nejbližší vyšší nádobu z řady, tedy MB18
Upravíme tlak v expanzní nádobě (bez kapaliny) na 0,9 bar
Napustíme otopnou soustavu a po odvzdušnění nastavíme tlak na 0,9+0,2=1,1 bar
A expanzka se tlakuje při vypuštěné soustavě, nebo oddělená od vody jak se tady nějaký kvazirádce divil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.