Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych natáhnout kabel pro HDO z rozvaděče na chodbě dovnitř do bytu. Budeme totiž malovat předsíň, tak chci drážku pro kabel vysekat a kabel umístit ještě předtím. Plánujeme vytápění elektrokotlem, takže tarif D45d. Od dodavatele elektřiny mám informaci, že do rozvaděče na chodbě bytovky umístí přijímač HDO (3 relé). Jaký kabel mám pro tyto účely koupit? Elektrikář je teď na dovolené, tak se nemám možnost zeptat jeho. Díky za radu.
No já nejsu elektrikář ale jestli jsem pochopil tak chce kabel od hodin to toho kotle.A kotle dělají od výkonu cca 5-30kW a 400V takže těžko radit když nevíme typ kotle ale min 5x4.Já bych počkal na toho elektrikáře ale jestli chcete mít nachystáno tak tam zasekejte "husí krk" a on si to pak protáhne
To je fajn že jste hned napsal že nejste elekrikář, je to vidět. HDO je systém dálkového ovládání (spínání a odpínání) spotřebičů s velkým příkonem. Systém funguje tak že jednotka HDO sepne stykač který následně silovými kontatky sepne kotel. Z celého kabelu 3C se použije jen a pouze jedna žíla - modrá - pro sepnutí stykače.
PS: pochopil jste špatně, tazatel napsal zcela přesně co chce - kabel pro spínání HDO z elektroměrového rozvaděče do domovního rozvaděče
Nejlepší CYKY 3cx1,5. Musí tam být MODRÝ drát. Pokud budete mít bojler a topení, potřebujete 2 dráty. Kabel se 2 modrými budete těžko shánět, v tom případě lze fázový (hnědý) drát přeznačit. Zelenožlutý nevyužijete.
doplněno 08.09.15 20:44:Pokud budete potřebovat 3 vodiče, musíte použít kabel CYKY 3D x 1,5, nebo CYKY 3A x 1,5, (ve kterém není zelenožlutý, ten se nesmí přeznačovat), případně CYKY 4C x 1,5.
doplněno 08.09.15 20:46:zelenožlutý drát v tomhle případě nesmíte použít!
Ptal jsem se dodavatele elektřiny a bylo mi sděleno, že do rozvaděče na chodbě bude umístěn přijímač HDO se 3 relé (K1, K2, K3). Takže to bude jak říkáte - bojler, topení, ale nevím co bude to třetí. Pokud to tedy chápu dobře, pro 3 relé bude tedy celkově nutné, aby tam byly 3 dráty, tedy CYKY 3C 1,5. Akorát mám dojem, že k sehnání už je jen CYKY 3J 1,5.
Takže upřesnění.
Spínací nula z HDO jde vždy světle modrou.
První relé jde na elektroměr. Nic netaháte jen odborná firma musí správně vydrátovat rozváděč.
Druhé relé je ovládání kotle - tady taháte samostatně vodič CY 1,5; případně CYKY-O 2x1,5 je možno i přeznačit a druhý použít pro bojler, netahejte CYKY-O3x1,5 nemá sv. modrou. CYKY-J 3x1,5 je zbytečné.
Třetí relé je ovládání bojleru. Taháte jako druhé relé.
Já jsem umístil stykač pro bojler do podružného rozváděče a rovnou spínám v rozváděči a nemusím nic daleko tahat. U kotle je to horší. Záleží vždy na provedení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.