Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit. Před dvěma lety jsem koupil dům, ale měl nevýhodu. Sousedi mají dvě okna přímo do mého dvora. Což mi při koupi domu zas tak nevadilo, ale to jsem ještě netušil, že sousedi jsou neustálí stěžovatelé. Vadí jim snad všechno, co na dvoře dělám. Tuhle si stěžují, že si jim pod okny hrají děti, nebo že pes štěká na jejich kočku, nebo že jim smrdí moji králíci, nebo že v noci na dvoře svítím, když chci pověsit prádlo, a nebo když pořádám grilování, že oni nemůžou větrat. Sousedův dům je přímo na hranici mého pozemku a jejich okna se otvírají ven přímo knám do dvora. Strašně mi vadí, že když mám u sebe návštěvu, tak sousedka musí hnedka vylést z okna a hnedka musí přede všema rozhazovat svoje rozumy, aby všem ukázala, jak je chytrá. Domy byly postaveny někdy v 19. stol., takže se tu dobu asi nikdo nějakými pravidly nezabívat. Když si jednou zase začla stěžovat, tak jsem se naštval a řekl jsem jí, ať si okna zazdí, tím pádem by jí nic nerušilo a nic by jí nesmrdělo ani bych jí tam v noci nesvítil. Na to samozřejmě se ohradila, že na ty okna má právo a nedá si nic rozmluvit. Tak jsem se chtěl zeptat, kdo je vlastně v právu.
Promiňte všichni, co to budete číst. Napadla mne hrozná kravina, ale možmná užitečná. Žádné povolení na postavení sušáku na prádlo nepotřebuji. Zabetonovala bych před okna (na svém pozemku) dvě téčka a natáhla šňůry. Jakmile by babka začla vyvádět, namočila bych prostěradlo a pověsila.
Ať si jde na mne stěžovat, že suším prádlo
Mě napadlo něco podobného, jen docela úzké téčko. Na to tak 2 šňůry a mít trvale v tom hlavním rozhledu pověšené deky. Ať svítí, ať pršísušíte. Dnes jsou levné v obchodech, není to tak velká investice. Ani ztráta, protože taky asi dlouho nevydrží. Nebo použít nějaké starší. Jinak se dá využít na příležitostné sušení třeba i ložního nebo větších kusů.
V podobném stylu mají známí na 1 trojdílné okno a mimo to jiné sušení na tzv. deštníku. Nemají ale tak moc kritické jako Vy.
Když jsem si to všechno přečetla a uviděla fotku, tak si myslím, že jediné řešení je, ignorovat, ignorovat, ignorovat. Nereagovat, ani otočením hlavy, ani pohledem nedat najevo, že ji registrujete. Nechat ji řvát do prostoru. Naučte se nevšímat si ji. Tak jsem to měla s tou svou sousedkou. Ta nejenže vřískala z okna a vykládala každému, kdo šel okolo, ale také házela lidem do schránek dopisy s popisem, co dělám. Když někdo začal větu o sousedce, ihned jsem to utla a zakázala o ní mluvit. Nemluvila jsem o ní, nemyslela jsem na ni. Strašně se mi, tím rozodnutím ulevilo. Naučila jsem se to. Stejně tak nevnímám kravál u ciganu.
Jde o to, jestli tam vůbec můžu ty tůje zasadit? Měl jsem tam jeden rok zasazený tulipány a to jí prý zase lítaly do oken včely.
Je to váš pozemek? je... sousedka vám nemůže přikazovat co na svém pozemku smíte pěstovat a sázet a co ne... maximálně bych tůje vysázel do písmena U, aby měla dost světla, a tím by to haslo... to že jí tam létaly včely se v létě stává... taky bydlíme ve 4 okně a létají nám do oken včely a vosy, tudíž si je zavřeme a je klid...
To je právě ono. Ona si myslí, že mi může přikazovat ve všem, tak právě hnedám nějakou možnost, jak jí zatnout tipec, aby už konečně zmlka... Kdysi mi jeden kamarád poradil, že když se z toho okna nakloní nad můj pozemek, že jí mám rovnou jednu vlepit... Popravdě nad tím přemýšlím docela často...
Myslím, že nejste zcela bez šance. Pokud máte dvůr dost široký, je tam možnost udělat předstěnu z polakarbonátu, jak výše uvádí poradce. Takové baráky se dříve stavěly na vesnicích jako podle šablony, a jak známe sedláky, nikdo nestál o šmírování. Mnohdy bylo do druhé parcely jenom malé okénko, ale i to stačilo. Nebylo soukromí, cítil jste určitý tlak od souseda, pomluvy, závist.
Moje babička v Jirnech to měli ošetřené tak, jak nalevo oni měli, ta napravo od sousedů v přiměřené vzdálenosti zaražené kůly a na nich vlnitý plech, protože tenkrát nic jiného nebylo, levného.
V místnosti nebyla tma a ani světlo, muselo se svítit, ale intimita, soukromí a hlavně od té doby klid byl zajištěn. Je to to nejlepší a nejméně nákladné, co se může udělat, protože nevíte, jak jsou místnosti v sousedově domku situované a jestli jsou možná okna na jinou světovou stranu.
Dne se taková věc určitě nevyřeší partyzánštinou, že tam něco postavíte, nebo vysadíte.
Musíte na to mít povolení, papír s razítkem.
Nejlepší opravdu zajít na stavební úřad a tam se poptat, vysvětlit situaci. Znají zákony, to by v tom byl čert, aby vaše právo na soukromí nebylo vyslyšeno.
Pokud Vám neporadí, tak bohužel zbývá cesta přes advokáta a soud.
Já bych do toho šla, protože je to vaše bydlení, kde se chcete cítit dobře, bez sledování. Máte právo na soukromí.
to je dost neřešitelné, jedině v noci dělat bubáka a pěkně ji vyděsit, nebo mě napadá tak 50 kilový dobrman stojící tlapkama na okně...
Nečekal jsem, že sousedi jsou blbci. Já osobně bych nikomu soukromí nenarušoval. A kdyby sousedka byla slušná, tak bych se i snažil, abych je moc nerušil, ale kdo má to její držkování furt poslouchat?
No ale stejně , mít něčí okna a můj dvůr - no comment... to musel být hodně levný dům
myslím, že tady se nedá nic vymyslet... postavit nějakou zábranu nebo zeď před okny vám nikdo nedovolí
jedině se odstěhovat ,ale pochybuji, že byste to prodal... promiňte za můj názor
Ještě se zaměřte, jak je široký Váš dvorek. Nemohla by se postavit pergola od té houpačky a v šířce dva metry od oken a tu nechat popnout nějakou rostlinou, břečťanem a pod. Ta zástěna ze dřeva a popnutá by byla nejlepší řešení. Ale oni Vám to nezaplatí.
Možná, že dříve si takto domek postavila rodina, nebo jako vejminek a nevadilo jim, že to mají k sobě otevřené.
S fotkou na úřad a hlavně dodělat okapy, jejich voda nesmí stékat volně k Vám, také to bude pro ně lepší, nebudou mít podmáčenou podezdívku.
Též zelená bariéra ztlumí hluk od dětí, štěkání psa, různé pachy, světlo v noci, prach od zametání apod.
Samozřejmě musíte obětovat svůj nějaký metr dva pozemku. Záleží na Vás.
doplněno 06.09.15 10:49:Ještě mě napadlo, koupit - nechat si udělat na zakázku plachtu a tu nějak šikovně natáhnout od baráku k zahrádce, co by na Vás mohla vzít, když půjdete na zahradu, dvorek něco dělat a děti si hrát, prostě Vás neuvidí a to je to nejdůležitější. Ať si vříská, vy ji neodpovídejte a babu to přestane časem bavit, když neuvidí od Vás žádnou reakci. Souhlas s babkouzov, ale nejdůležitější je ten pohled k Vám, to musíte vyřešit.
Děkuji za rady. Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli jí můžu nějak zamezit to otvírání oken. Třeba jí říct: "Dneska griluju, tak pro dnešek si nechte zavřený okno" nebo něco takového... Stejně musí otevřít okna směrem ke mně ven, takže svým smyslem mě vlatně omezuje. Za normálních okolností bych nikomu naschvály nedělal, ale tohle se nedá neustále pořád poslouchat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.