Nejste přihlášen/a.
Skladbu střechy máte vpořádku, jen doplním:
- střešní folie musí být "kontaktní", aby bylo možné dotlačit izolaci až na folii.
- pokud bude OSB jako finální vnitřní povrch, tak bych pod něj dal parozábranu, nebo použít kvalitnější desky, které tolik neprofouknou.
- skladbu stěny bych já udělal takto: OSB>parotěsná folie>konstrukce vyplněná vatou>paropropustná folie>kontra latě>OSB>3cm EPS>lepidlo>perlinka>lepidlo>finální probarvená omítka.
Tím získáte difuzně otevřenou konstrukci, takže nebude hrozit zadržování vlhkosti v konstrukci.
- EPS do střechy bych nedával, bude se stím blbě dělat a nemáte šanci ho nařezat tak přesně aby tam nebyly mezery.
- OSB je pouze "parobrzda", takže nějaké množství vlhkosti a vzduchu propustí, přidáním parozábrany nic nezkazíte a navíc stojí pár korun.
ne nebude se tam srážet voda, dokud něco o stěnu neopřete (tím ji vnitřně zateplíte) a pak už se voda srážet bude...
navíc budete mít stěnu o trochu silnější než v mojí variantě
v čem je to dražší? jsou tam navíc pouze folie...
je pravda že konstrukce je na výrobu složitější než ta vaše, ale za to je bezproblémová
doplněno 09.09.15 22:26:teď na tu mojí konstrukci koukám znova, a pokud budou kontralatě a venkovní folie, tak tam vnitřní parozábrana být nemusí a bude stačit osb jako parobrzda.
vlhkost kterou pustí osb do konstrukce se bezproblémů odvětrá ven.
tak to postavte z porothermu a nemusíte řešit vlhkost, zateplení ani nic jiného...
cenou to vyjde dost podobně.
Ten princip aby to nevlhlo je takový že zevnitř méně nebo minimálně propustné difuzní materiály a směrem ven více propustné, třeba zevnitř osb desku na trámkovou konstrukci pak vatu a zvenku klasické desky ty jsou propustnější jsou tam i škvíry tak by to nemělo dělat nic pokud by se zevnitř něco dostalo, osb zevnitř je jako parobrzda, šlo by to i s polystyrenem tzn. zevnitř osb přichytit na trámkovou konstrukci pak polystyren a nahoru jako venkovní ,desky..., osobně pokud tam nechci parozábranu pak bych to udělal tak, protože pokud uvnitř zatopíte a osb přece jen něco malinko páry propustí tak to projde přez vatu a pak deskami ven, dá se užít i polystyrén sice ho lidé berou jako nepropustný ale jeho difuzní odpor je prý menší než odpor dřeva takže opět by se nemělo nic stát. Pak třeba máte "sendviče" typu "europanel" tzn. osb deska polyš osb deska tam se na tu propustnost zvenku nehledí a také to prý funguje osobně bych dal zvenku něco prodyšného třeba klasicky desky a neměl by být žádný problém co se do konstrukce dostane odejde ven navíc zvenku desky a zevnitř osb = celkem pevná konstrukce tak to vidím, dřevěnou trámkovou konstrukci dobře naimpregnovat proti červotočům
doplněno 17.09.15 23:02:Anebo můžete udělat zevnitř osb pak trámky ničím nevyplňovat vzduch je také izolace zvenku obyč desky a až pak na to třeba polyš nebo vatu, nedával bych osb trámek a zvenku osb proto aby pokud zevnitř osb něco páry propustí se to pak nesrazilo na té venkovní osb která má malou propustnost raději ty desky pro jistotu, a chcete-li dát osb ve dvou vrstvách tak by možná šlo je prošroubit udělat silnou dvojitou vrstvu osb pak trámek + izolace nahoru desky nebo nechat vzduch a pak desky a nahoru polyš těch možností je víc, zkrátka vždy dbát na to aby směrem ven jak materiál tak izolant postupoval od méně prodyšného (s menší difuzí vodních par) k více prodyšnému (větší difuze vodních par) proto aby pára zevnitř měla malou možnost jít do konstrukce ale pokud se tam dostane tak pak aby mohla "lehce" ven proto na svrchní stranu něco propustného s nadsázkou děravého, tak to vidím
doplněno 17.09.15 23:18:Anebo pokud máte koupeny místo desek jen osb desky tak z té venkovní strany trámku bych je šroubil "navolno" s "mezírkami" čímž stěna už nebude "difuzně uzavřena" a zároveň mezírky mezi deskami budou sloužit i jako "dilatační", případně je-li možnost říznout osb na pruhy a šroubovat pruh vedle pruhu a mezírky zvenku netmelit i tak by to mělo fungovat, nebo zvenku našroubíte plotny osb normálně na sraz s tím že mezi izolantem a ´vnější osb necháte např. 2cm mezírku a škvíru u zeme a nahoře aby tam mohl proudit vzduch (mezi izolantem a vnějším opláštěním z osb) škvírky nahoře a dole (pro vstup a výstup vzduchu) překrýt prodyšným ale tepelizol. fironem a síťkou proti hmyzu, těch řešení je zkrátka spousta...
nedá mi to a musím reagovat... Vaše rady jsou jedna lepší než druhá
- mezeru mezi izolací a venvkovní osb? to tam tu izolaci nemusí dávat vůbec a výsledek bude stejný
- desky osb s mezerou mezi deskama? nejen že stěna nebude mít pevnost jako když jsou desky natěsno, bude to pracné, a stejně se tou malou mezerou nemá šanci cokoli odvětrat.
- eps sice není tak difuzně uzavřený jak se traduje, ale fasádní lepidlo>perlinka>lepidlo>stěrka to bezproblémů zcela uzavře
- eps (u 30) má sice difuzní odpor menší než dřevo (u 150), ale dřeva tam nemáte 15cm, takže dřevo je v našem případě propustnější
- sendvič europanel... tam se prodyšnost konstrukce řeší kvalitně provedenou parozábranou a že není zvenku vidět neznamená že tam není
- i pokud je tam mezera izolace funguje a v mezeře je vždy tepleji než venku
- mezi deskami osb má být stejně dilatační mezera vnitřní na sraz venkovní mezery v řádech milimetrů nějaká difuze bude bavíme se o difuzi ne profukování, zvenku bych dal ale raději desky
-eps má difuzi lepší než dřevo na jedněch stránkách je to uvedeno "mýty okolo eps" perlinka + lepidlo nebude-li klasické neuzavře se to jsou i prodyšné omítky ale může pro jistotu udělat i dřevěný obklad
- co je propustnější eps dřevo nevidím v tom problém
- sendvič europanel tak pokud vím byl terčem kontroverze právě kvůli tomu že skladba je opravdu jen osb eps osb přišlo
chce se mi brečet..
doplněno 21.09.15 08:52:Omlouvám se, ale pracovní vytížení mi nedovolí psát jak dlouho chci, pak víkend jsem mimo poč.
Pokud použijete na vnitřní stranu OSB pero drážka, tak hrany slepte a nemusíte dávat parotěsku. Podobně to již popsal správně Jan.
Nevím jak kvalitně dáte EPS mezi rošt, ale ujišťuji Vás, že do mezery 50cm nedáte desku polyše 50cm široký. Proto se používá vata. Když ale již dáte polyš mezi rastr, další vrstvu dáte opět EPS a na něj normálně fasádu. Na pevnost Vám konstrukce a vnitřní OSB deska musí stačit.
Možnosti jsou vždy, několik jsem uvedl, další možností může být "přiznaný rám", tzn. udělat pevný nosný rám, ten budete dělat tak jako tak, z vnitřní strany nedávat nic, přičemž do rámu lze "vestavět" dřevěné police a ponechat jako odkládací prostor,(zároveň budou jako výztuhy rámu zevnitř) zvenku rámu našroubit na sraz osb, která bude zároveň vnitřní stěnou, zvenku na vnější stranu osb dáte polystyrén na to natáhnout omítku, , s tou perforací osb myslím že by to šlo, ale bude to pracné ale některé systémy paropropustnost zvenku neřeší, např. ten europanel
Ano, můžete ji "provrtat" nebo také sem tam řízněte máte-li kde nějakou osb podélně na půl a dejte sem tam pruh nechte mezírku a už je to také "prodyšné", ale také lze udělat předstěnu už jsem o tom psal, já mám tak udělanou izolaci v podkroví (osb-parotěska-vata- větraná mezera cca 3 cm-osb deska, výhoda je že se to díky tomu v létě nepřehřívá, pak mám trámy a krov, zvenku síťky proti hmyzu a kunám, funguje to dobře) takže u stěny by to bylo:
zevnitř-ven
osb deska našroubená na rám, eps do rámu (co nejtěsněji) a dal bych i tenkou vrstvu eps přez rám aby se to tepelně uzavřelo překryly se škvírky a zcelilo se to , na to kontra laťky cca stačí jen 2-3 cm silné (nebo pár desek /deska má 2,5cm / nabít našroubit na plocho jako rošt a zároveň se to zpevní) aby vznikla stačí úzká mezírka a na to našroubit osb bez děr a natěsno jako vnější plášť-zvenku. "Větrací mezírku" v místech kam může vzduch přetáhnout drobným ale kovovým sítem proti hmyzu, izolovat to bude, protože větrání je u svrchní části nad izolací, navíc v té mezerce vznikne "mikroklima" "teplejší než venku" a když bude do osb v létě pálit slunko mezera bude také částečně tepelně stínit a izolovat, nezdá se to ale je to tak..., chcete-li můžete na větrací škvíry dát i něco vaty, nebo fironu pak sítko takže i ta větraná mezera bude ještě "izolovanější"ale zůstane "prodyšná" pokud se tam náhodou dostane zevnitř pára půjde to ven...,ale řešení je víc.
Někteří toto řešení zpochybňují nicméně tak se dřív běžně větraly dřevěné podlahy pod nimi proudil vzduch a na zimu se zboku zaklopilo deskami (protože tam bývaly "velké fuky" a průvan)
doplněno 20.09.15 20:45:AŤ svrchní plášť pořešíte tak či tak, zevnitř bych sádroš nedával,dnes ho každý radí protože "se to tak zkrátka dělá" bez ohledu na to jestli je to vhodné nebo nevhodné, a každý kdo má jinou zkušenost to "dělá špatně" ,já mám ale daleko lepší zkušenost s osb, do obytných místností ten sádroš budiž, ale do dílny osb jednak je jako "parobrzda" omezuje prostup par směrem ven do izolace (škvíry si můžete zatmelit chcete-li a není třeba parotěska, ale i tu můžete za vnitřní osb dát ) a pak je lepší na "mechanické namáhání" něco vám na stěnu "upadne" zkrátka je to dílna lépe upevníte polici nebo držák na nářadí a u vás bude mít i "pevnostní funkci" spolu s rámem, zpevnění stavby, já osb do interiéru používám a jsem maximálně spokojen právě na místo sádroše ale to už záleží na každém...,
doplněno 20.09.15 21:03:Také by to šlo:
zevnitř -ven
osb- rám + v něm polyš a na rám vyplněný polystyrenem ještě třeba další desky eps, třeba ještě deset čísel a pak natáhnout omítkou a ušetříte osb zvenku, a ty můžete užít na něco jiného, jak říkám těch možností je víc...,
Jj., mně se na lepení eps na osb osvědčilo bodově např. lepidlo mamut ovšem je to drahé na velké plochy, přilnavost je okamžitá, na této bázi jsou ale i jiná lepidla, levnější...zase těch možností je víc...
S tou parozábranou, v praxi kdo na vnitřní stranu užívá osb tak to řeší buď tak že dávají osb na pero a drážku spoje přetmelí k tomu určeným tmelem (značku nevím)a přelepí k tomu určenou páskou a šlo by to i u osb bez pero drážky, zatmelit přelepit páskou přetěsnit, pak parotěsku nedávají, já dal parotěsku na doporučení hlavně kvůli vatě, jinak "kvalitní" parotěsnou vrstvu je nutno udělat hlavně tehdy když to zvenku nemáte difuzně "prostupné" proto je lepší tu venkovní osb "provzdušnit" nějak rovnoměrně aby to nebylo "udušené" takový systém je méně náchylný k chybám v pečlivosti parotěsné vrstvy, a stačí i parobrzdná funkce osb, difuze par do konstrukce má být menší než jejich odvod ven, proto čím méně je venek paropropustný tím více se dbá na parotěsnost zevnitř...
doplněno 20.09.15 22:54:Já jsem dával osb jen na sraz, bez těsnění tak jsem dal parotěsku, vzhledem k dobře větrané mezeře nad izolací tam možná ani nemusela být...
Dříve se stavělo bez parotěsek a ten princip zpočíval v tom, že zkrátka venkovní skladba umožnila dokonale a ve zvýšené míře odcházet případným vodním parám větralo to, takže vstup par byl vždy nižší než možný výstup...
Četl jsem ale, že se zjistilo, že pára difunduje nejen zevnitř ven a to zejména v zimním období ale i zvenku dovnitř v letním období avšak páry u vnitřní strany narazí na "parotěsnou vrstvu" a posléze se odpařují obtížněji, na základě tohoto poznatku se tak prý od parotěsných vrstev upouští ve prospěch vrstev spíše "parobrzdných" např. osb přesto se však alespoň v čr stále jede většinou na parotěsky...,, zdůvodňuje se to tím, že v našich klimatických podmínkách spíše převažují v exteriéru v poměru k interiéru chladnější tedy nižší teploty, čili převažující směr difuze par je zevnitř ven, tolik moudré hlavy
Aby to bylo ještě zamotanější tak se na základě zjištěného faktu oboustranné difuze vodních par přičemž směr záleží na teplotě vnitřek venek interiér x exteriér, vyvinuli speciální paro těsno propustné folie, "chytré" které prý pružně reagují na momentální podmínky a dle toho umožní difundaci zvenku dovnitř či naopak /v zimě/, takže kruh se uzavírá a došli jsme zase ke "starým překonaným technologiím" nad touto skutečností kroutil hlavou i můj známý projektant, architekt
Rozumím tomu dobře chcete dát směrem zvenku dovnitř
eps 8cm /osb/ rám vyplněný vatou/ osb perodražka s lepenými spoji,
Podle mně ano, utěsněním spojů a krajů vnitřní osb desky s perodrážkou získáte parobrzdnou vrstvu, která omezí vstup par do konstrukce a izolace, pak jste chtěl nechat původně vzduchovou mezeru v rámu bez vaty ( i to je izolace vzduch) a pak venkovní osb +eps, akorát tu druhou osb venkovní naopak netmelit nechat mezi deskami škvíry a taky trochu sem tam vrtnout nebo tím maflem aby to bylo lépe paropropustné, a na to ten polyš.
Co se týká vaty je-li to směrem ven propustné neměl by být problém,ale jisý si nejsem je tam totiž ještě vnější osb byť perforovaná a eps, já mám sice ve skladbě vatu ale nad ní už mám ventilovanou mezeru kudy může případná pára volně odcházet zkrátka "větrá to"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.