Škodí pára z varné konve v kuchyni lince?

Od: Datum: 03.09.15 21:36 odpovědí: 7 změna: 04.09.15 16:58

Dobrý den,

chtěl bych se poradit, máme doma varnou konev postavenou v kuchynni přímo pod linkou.

Vždy když vaříme v konvě, jde z ní pára a horko, které jde nahoru nadřevěnou linku, která je nad ní.

Chtěl bych se zeptat, zda se ta linka neboli horní část kuchyně nemůže časem odlupovat či nějak poškodit?

Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.09.15 21:43
avatar

Může.

Pokud máš klasiku dvířka, tedy frézovaný fóliovaný, dá se předpokládat, že to už začalo. Stačí tomu opravdu málo a nedá se to opravit.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 03.09.15 21:49
avatar

Pokud je materiál dobře ošetřen (kvalitní nátěr), nestane se hned tak nic. Spíš dbejte na to, aby během páření konve byla zavřena dvířka nad ní. Stejný problém jsem řešil před pár lety. Jediné škody vznikly díky otevřeným dvířků(á)m ve skřínce nad konvicí. Zvlhlo vše, co v nich bylo (káva, čaje...).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.09.15 23:06
avatar

Škodí a to velmi. NMejvíce, pochopitelně, levným kuchyním typu Ikea, Jysk a pod a to protože používají nekvalitní hrany. Ovšem i relativně kvalitní kuchyně s horkou párou mají problém, určitým řešením je kuchyně olepené hranami za použití PUR lepidla - průšvih je to, že je poměrně málo výrobců, kteří tuto technologii mají a ti co ji mají, jsou totálně zavaleni prací.

Prostě řečeno - pokud chcete mít kuchyň v pořádku, nevystavujte ji horké páře. Následkem toho dojde poměrně brzy k bobtnání lamina a také odlupování hran.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.09.15 07:26
avatar

Mám kuchyň IKEA 12 roků, konvici na lince, nad ní horní skříňky a nikde žádná stopa po poškození.

Ale před rokem jsem drbnul hranu u jedněch spodních dvířek a IKEA mi je i po těch 11 letech vyměnila v rámci záruky (která je na kuchyně 25 roků - který truhlář vám to dá?)

doplněno 04.09.15 07:41:

Možná taky záleží na tom, jak vysoko (nebo nízko) jsou ty skříňky nad tou konvicí, je na to snad i norma.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.09.15 07:48
avatar
Většinou jsme dělali odstup vrchní skříňky od pracovní desky 60 cm
Digestoř od sporáku 75 cm
Napařování horkou parou je jedním ze způsobů rozlepovani klasických klihových spojů dřeva. Kromě sousedčiných dopisů... Pára se sráží na chladnějším povrchu, voda vsákne do lacinějších materiálů. Kroutí se to, kroutí.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.09.15 08:58

Dobrý den, já vždy jak si dělám čaj, tak si ho v rychlovarce dělám přímo na sporáku-mám sklokeramiku a v té době když dělám čaj, tak nic jiného vlastně ani nevařím, tak to tam můžu mít položené. Přitom mám zaplou digestoř a pára tak jde přímo ven. Hrníček s čajem se mi louhuje taky tam a jak se dolouhuje, tak vypnu digestoř a beru si ho již ke stolu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mire
Datum: 04.09.15 16:58

Je samozřejmé, že kondenzace páry na skříňkách není to úplně nejlepší pro materiál skříněk, ale budiž, taky to tak mám. Jenže ta pára která jde nahoru se nekondenzuje jen na skřnkách, ale i na zdi za skříňkama. V podstatě neexistuje tak malá mezera, kam by pára nezalezla. Pokud je skříňka na vnitřní zdi, tak to ani nevadí, ale na venkovní zdi se ráda za skříňkou tvoří plíseň. Záleží na kvalitě izolace. Myslel jsem si, že izolaci zdi mám dobrou, ale pára a následně plíseň za skříňkou mě vyvedly z omylu. Teď už to nechám dožít a příští rok přestavuju, konvice už bude jinde.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.