Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
vyrobil jsem si na chatu do pergoly stůl a teď řeším, jak ho ošetřit proti povětrnostním vlivům.
Bude sice pod stříškou, ale bude tam už pořád, v létě i zimě, takže vlhko tak jako tak schytá.
Potřeboval bych tedy poradit nějaký bezbarvý nátěr, který by jednak dřevo ošetřil a jednak byl trochu ekologický, když na tom budeme jíst.
Mírný problém je v tom, že deska stolu je modřín (mořínová terasová prkna) a nohy smrk, tj. 2 různá dřeva a co jsem koukal, tak většina olejů a laků je buď na tvrdé dřevo (ideálně přímo teak či jiné), což smrk není, a 2 různé piksly se mi už kupovat nechce.
Předem děkuji za Vaše rady.
Doma mám akorád ikea olej Behandla (interiérový, na kuchyňské desky), který ale nějak sm.dí jakoby rybinou a necháv á mastný povrch...
Závěr: nakonec jsem v Bauhausu koupil nějaký ten jejich olej na douglasku a provedl 2 nátěry dle návodu. Po určitý době se to celkem vsáklo, takže to ani (moc) nemastí. Potvrdím to ale až na jaře.
Vizuálně je to hezké, vystoupila léta (hlavně tedy na té modřínové části) a vypadá to živěji. Smrkové nohy jsou tedy slabší.
Osobně bych šel do nějakýho olejovosku od Osma, třeba něco takovýho.
Rozhodně nemusíš řešit, že je deska modřínová a podnož smrková. Obojí je měkké dřevo, (i když modřín je nejtvrdší z měkkých dřev), naštětkuj to jedním a tím samým a hotovo. Pokud se ti to zdá dost peněz, tak potom použij tu fermež.
Zdravím,
osobně jsem zastánce klasiky, takže doporučuji napustit teplou fermeží (navíc pokud to nemá měnit barvu dřeva, protože fermež je téměř bezbarvá, dřevo pouze maličko - nepatrně - zežloutne.
Ale pokud se někdy rozhodnete, že stůl nečím natřete (přesněji vodou ředitelnými laky či barvami), pak je fermež nehodná, protože je mastná a tyto barvy an í drží pouze omezeně.
Ahoj,
děkuji za Vaše odpovědi. Ještě mě napadla impregnace na dřevo (myslím, že jsme použivali nějaký Lignofix na pergolu) + nátěr... Co Vy na to?
takovou hnusnou chemii ne
jakýkoliv vysychavý olej (lněný olej, tungový olej), popřípadě fermež (což je totéž, akorat převařené )
případně ředit lakovým benzínem pro lepší vsakování
Zdravím, držel bych se hesla: na přírodu přírodu, takže nějaký olejíček (třeba lněný). Natírat několikrát, dokud dřevo saje (aplikaci si vyzkoušejte) na závěr navoskovat (včelí vosk, karnauba) a rozleštit. Můžete taky využít nějaký domácí balzám na dřevo (lněný olej, včelí či karnaubský vosk rozpuštěný v terpentýnu-ale přírodním, ne ten chemický humus). Recepty jsou k dispozici na internetu po zadání hesel úprava pažeb, voskování, lněný olej-aplikace; určitě najdete.
P.S.: zajímavý produkt: ballistol.cz/...
Pro drahé a kvalitní dřevo a pěkný nábytek se vyplatí kvalitní a trvanlivý nátěr, například speciální olej na dřevo Special Wood Oil Saicos v různých odstínech, například nejsvětlejší dřevo 0110 nebo trošku tmavší 0112, nebo i jiné odstíny. Cena vám sice vhrkne slzy do očí, ale kvalita se cení.
Chce to nátěr ještě před zimou, a po zimě dřevo lehce očistit od prachu, sazí a dalších nečistot a natřít na jaře ještě jednou. Malá pikslička je sice levnější než velká, ale je toho v tom málo a je lepší když vám zbyde (použije se příště) než kdyby chybělo. Odstíny a orientační ceny najdete například u Pechara. Chce to také vhodný štětec pro lazuru, aby vám od každé štětiny štětce neodletovaly kapičky a aby se se štětcem dobře pracovalo. Výhobné jsou štětce z Pelhřimova, prodavači vám jistě dobře poradí vhodný druh a šířku štětce pro lazuru a nábytek.
Řešil jsem něco podobného minulý rok a nakonec jsem stůl natřel týkovým olejem, který jsem vyhrabal v garáži a byl jsem unešený, jak se výborně vsáknul, ale přitom vytvořil nemazlavou vrstvičku na povrchu. Teď na podzim jsem ho zase koupil tady: i-market.cz/... a vypadá to, že bude stejně kvalitní, jako ten zbytek, který mi zůstal ležet dřív v garáži.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.