Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně zateplit stropy?

Od: sejny* odpovědí: 11 změna:

Hodláme zateplovat přístavbu ke staršímu domu a zároveň i stropy stávající starší stavby.

Přístavba - současný stav: stropní trámy 18x24 cm, nahoře zákryt prkny. Jak a čím (jaký typy vaty, rozměry atd.) tento strop zateplit? Problém je, že zespodu pod trámy mám místo pouhých 5 cm - je tam již dveřní otvor, který nemám jak a kam předělat. Zákryt stropu zespodu bude OSB deskami 12 mm. Do budoucna (cca 5 let) počítám s položením vaty i nahoře (na půdě).

Původní stavba: klasické staré stropy (dům z +- r. 1930), pod něž chci vložit alespoň nějakou vatu. Okenní otvory jsou 20 cm pod současným stropem, takže reálně mohu použít cca 10 cm na zateplení a záklop - opět OSB 12 mm (aby se pod nový strop vešla ještě tyč na zavěšení záclony). Během cca 5 let bude nad stavbou místo nynější půdy obyvatelné podkroví.

Poradíte, jaký typ vaty v solidním poměru cena/kvalita pořídit? Jak alespoň trochu správně oba stropy zateplit? Nechám si poradit i s parofólií atd. Moc díky.

doplněno 04.09.15 17:50:

A nenapdá někoho správný postup zateplení? Položení vaty na půdu je pro mě zatím nereálné, protože zde mám uskladněné desky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x
Pokud puda nebude nyni pochozi, dal bych na zaklop 30-40cm vaty a nechal to byt. Pripadne vrch zakryl nejakou kontaktni folii proti prachu. Puda musi byt vetrana.

hodnocení

0x

Zateplení musí být na studené straně, ať je , či není půda pochozi. Sila izolace nad 24 cm.

sejny*
hodnocení

Jenže já na studenou stranu (půdu) zatím dát vatu nemohu. Stejně potřebuji vložit u přístavby vatu i mezi trámy, mezi nimiž nic není. Nevím ovšem, jakou vatu a jakou tloušťku mám použít, pokud jsou trámy vysoké 24 cm a finální strop musí být max. 5 cm pod trámy. Musím dát pod trámy nějakou parofólii? Zhruba za 5 let míním půdu zateplit řádnou vrstvou vaty, ale nyní to opravdu nejde - mám zde uskladněno cca 3,5 t desek na novou střechu původní stavby.

sejny*
hodnocení

0x

Je možné následující složení zateplení stropů? Zatím nemohu zateplovat půdu, jelikož zde mám složený materiál na další úpravy domu v horizontu 5 let. Proto musím zateplit alespoň v současnosti co nejméně špatně - do těch 5 let počítám s položením vaty na půdě.

Je možné mnou vymyšlené zateplení (viz obrázek)? Trámy jsem překrýval polystyrenem, aby byly též alespoň nějak zatepleny a netvořily tepelný most. Jakou jinou variantu byste mi poradily? Zhruba za týden potřebuji stropy zateplovat, takže musím ještě co nejdříve poshánět materiál. OSb by byly kotveny vruty přes polystyren až do trámu. Jak je vidět na obrázku, pod trámy mám pouze 5 cm místa (dveřní otvor), takže si prostě moc vyskakovat nemohu. Předem díky za podnětné i kritické poznámky.

Jak správně zateplit stropy?

Váš návrh je OK, jen bych nedával zespodu OSB desky. Nemáte "plovoucí"strap, bude se přenášet hluk a nebude dilatovat.

Proč nedáte SDK na závěsy?

doplněno 21.09.15 07:50:

V doplnění v 15:15 jste to již pomotal, takto to být již nemůže. Chtělo by to probrat podrobně on-line. Napiště přesnou skladbu stropu, jak jí uvažujete. Když se obáváte zatížení, proč tedy nedáte lehčí SDK. Broušení je jen o dobrém tmelení.

doplněno 21.09.15 18:55:

Zatím budu realizovat alespoň Vámi schválené zateplení přístavby. Nevíte, zda je lepší nechat mezi záklopem z desek a samotnou vatou tak 2 cm místa, popřípadě zda je lepší vyplnit celý prostor? Tzn. místo vaty 2x120 mm by bylo 1x100 mm a 1x120 mm.
Toto jsem nepochopil, prosím, rozepiště podrobnosti.

doplněno 22.09.15 06:58:

Již chápu, vata 2x12cm a záklop. Záklop nesmí být ale z nepropustného materiálu. Musí být prkna s mezerou. Viz:

Mezera 2 cm je k ničemu. Musela by být 8-12cm, dle velikosti plochy a hlavně odvětrávaná.

sejny*

Přiznám se, že sádrokarton úplně nemusím-u rodičů jsme si jej sami dávali a práce s ním byla hrozná-hlavně následné broušení apod. Navíc OSB desky jsem už měl koupené do zásoby. Teoreticky mě alespoň v přístavbě přenos hluku netrápí,protože nahoře bude pouze půda. Pouze nevím, co s tou dilatací. V původním starém domě budeme dávat asi jen slabou vrstvz vaty-tak 6cm,poté folii a nějak zase OSB-tentokrát nejspíš na závěsy. Vydrží to však původní rákosový strop?

sejny*
hodnocení

To zateplení na závěsy se týká starých stropů - mohu jít dolů pouze o 10 cm. Skladba současného stropu zespodu je: rákos, desky, mezera mezi trámy a nahoře opět desky.

Opravdu mohu použít pouze OSB, protože jsem jej kdysi nakoupil do zásoby, takže ho mám plno. Ohledně broušení je mi jasné, že se jednalo pouze o naši nezkušenost/nešikovnost.

Zatím budu realizovat alespoň Vámi schválené zateplení přístavby. Nevíte, zda je lepší nechat mezi záklopem z desek a samotnou vatou tak 2 cm místa, popřípadě zda je lepší vyplnit celý prostor? Tzn. místo vaty 2x120 mm by bylo 1x100 mm a 1x120 mm.

sejny*
hodnocení

Je tím myšleno zateplení stropu v přístavbě, kdy výška trámů je 24 cm a já nesehnal stejně vysokou vatu. Proto plánuji vrstvu 2x12 cm, abych překryl "spáry" první vrstvy. Druhou možností je dát pouze vrstvu 10 cm a na ni 12 cm, aby zůstala mezi záklopem trámů a samotnou vatou vzduchová mezera. Ztaím jsem spíše pro první variantu.

sejny*
hodnocení

S tím počítám - záklop je právě z desek, mezi nimiž jsou mezery.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud nejsou zatepleny stěny,nevidím důvod,zateplovat stropy,zvláště,když v budoucnu bude ještě přístavba na půdě.Aby se rozumně zateplil strop,není jiná možnost,než vata (polystyren)na podlaze půdy,záklop deskami a na nich tedy nutný sklad.

JABRAKA

sejny*
hodnocení

Pokud budu ale zatím řešit tedy jenom přístavbu, kde ani do budoucna nebude nic jiného než půda, je mnou navržené složení stropu úplně špatně? Stěny přístavby postavené z KM Profibloků 300 brus budou zatepleny polystyrenem tloušťky cca 15 cm. Jde mi prostě jen o to, aby zateplení stropu přístavby mělo aspoň trochu smysl - jak již píši poněkolikáté, do 5 let přibyde zateplení i na půdě - nyní to nelze provést.

doplněno 18.09.15 07:02:

Bojím se totiž např. kondenzace vody (rosný bod) přímo ve vatě nebo na styku polystyrenu a vaty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]