Nejste přihlášen/a.
Dobrý, koupil jsem dům. A už přišlo na instalaci antény na střechu. Koupil jsem obyčenou za 400Kč, ale chytám pouze 4 programy nova, nova cinema, prima, prima cool a toť vše. Navedl by mě někdo, jak bych měl začít od začátku? Jakou anténu koupit, atd... Děkuji za vaše rady...
Pokuď se nejedná o nově postavené satelitní městečko, tak bych se na antény po okolí vůbec nedíval. Odhadem 80% je totiž nefunkčních po analogovém vysílání.
doplněno 03.09.15 09:25:Dovolím si tvrdit, že přehled mám velký, protože anténní technika je můj každodenní chleba. Nikde jsem netvrdil, že antény se rozdělují na digitální a analogové. To je hloupost, kterou se sám každou chvilku snažím lidem vyvrátit. Vyšší level hlouposti jsou už antény HD. Už jsem dokonce na krabičce pokojové antény našel nápis, že je určena i pro UHD.
Na vloženém obrázku je vidět, jak v jakém stavu jsou kolikrát antény v okolí. Prostě dokuď anténa neupadne, tak je na střeše. Laik si z takové změti nemůže vzít nic. Jsou tam kanálové antény pro 1.pásmo, pro 3. pásmo, pro 4-5pásmo, které jsou pro dnešní individuální příjem minimálně nevhodné, ale většina antén na obrázku je dnešní vysílání vyloženě k ničemu.Na celém obrázku je jen pouze jedna anténa, který se hodí pro příjem více multiplexů z jednoho vysílače. Je to plzeňské síto.
A proč jsem mluvil o analogu. Protože právě ten způsobil takovou změt antén, ve které se laik nevyzná.
má možná pravdu, i když nic neví o příjmových podmínkách v daném místě. Já se anténní technikou neživím, ale byl to můj koníček. Vím ale, že výkonnější anténa problém většinou nevyřeší, pokud v místě není pokrytí příslušným signálem. Pro začátek bych si na netu vyhledal mapu vysílačů a věnoval pozornost tomu, které kanály vysílají a s jakým výkonem. Z toho pak vyplyne správné nasměrování antény. Nakonec je tu i možnost nevhodné antény, můžete mi popsat, co jste to vlastně koupil? Cena a že je "obyčejná" nic neříká.
Zakoupil jsem toto. Vysílač hlavní je v Ostavě, a na Lyse hoře. Silnější je v Ostravě. Většina chatek, domu má směr antény právě na stranu k Ostravě. Jsme z obce Lučina. Jinak anténu jsem zakoupil tuto. V černé krabičce byla nějaká destička ke které se připojuje kabel- nechytala mi nic, koupil jsem druhou, prý silnější, také žádná sláva, když jsem zkusil dát starou destičku z antény která tu zbyla na půdě, tak ta mi chytla programy (ty 4 programy). Chci to zkusit svépomocí, protože platit na domě za každého z oboru nemám... (elektro, plyn, instalace, atd...) Pokud ovšem není rady, tak mi nic jiného nezbyde...
Ta destička uvnitř může být
1. buď pouze symetrizační člen - ten nepotřebuje extra napájení.
2. Nebo předzesilovač a ten potřebuje napájení (obvykle 12V), bez něj nefunguje. Napájení se přivádí po tom samém koax. kabelu a to obvykle po napájecí výhybce hadex.cz/... + zdroj 12V. Některé televizory už mají přímo volbu napájení tohoto předzesilovače (ale třeba jen 5V).
Já mám to napájení.. Koukal jsem a mám nejblíže Třinec vrch o kousek dál Lysou horu, takže zkusím pohývat s anténou přes víkend a jak to nepůjde tak to nechám na odborníkovi... Nebo bylo by lehčí řešení koupit satelit? Tam se ročně platí něco kolem 500Kč?... Je snažší instalace?...
Tak zrovna elektriku a plyn bych určitě svěřil odborné firmě, pokud nemáš v tomto odborné znalosti. To s anténou si hraj jak chceš. Tam nejde o život, maximálně spadneš ze střechy. Ale až ti špatně zapojená elektroinstalace či plyn zabije dítě, pak můžeš přemýšlet, kde se stala chyba. A nebo ti vyhoří barák a pojišťovna ti nevyplatí ani korunu, protože nemáš platnou revizi.
eletriak je denní chleba tchána, a plyn máme přímo přes firmu, i s revizí na jak na plyn, tak i na spuštění plynu do domu...
Na mape pokrytia si zistite,ktoré vysielače sú vo vašom okolí a aké multiplexy vysielajú tam a s akým výkonom.Podľa toho si kupíte anténu a nastavíte smer.Rozdiel v analogovom a digitálnom príjme nieje žiadný,ani v anténe,len u starších televízoroch je potreba dať do okruhu setobox alebo ku plateným zariadenie s prístupovou kartou,no verejnoprávne programy by ste mal chytať voľne.Najlepšie je sa opýtať susedov.U digitalného signálu je to tak,že buď tam je alebo nie je a aj pri slabom obraz kostičkuje a nepôjde vám.
Telekomunikace tvrdí,že pozemním vysíláním je pokryto 95 % území státu.Jsem ochoten tomu věřit,protože jsem mnoha známým instaloval domácí příjem na náhradní antény a po nalezení vhodného místa jsem příjem uskutečnil-.S kvalitní širokopásmovou anténou je to přímo zaručeno.Nedejte si radit zapojování předzesilovačů,protože to vždy signál ruší,než zesiluje.Tam kde je možno přijímat i relativně slabší signál,bude obraz v pořádku.Běkde bude třeba s anténou vyhledat místo s nejsilnějším signálem,někdy stačí změnit polohu i o několik cm.Je vždy nutno vědět,který vysílač nám signál dodává.Pokud je každý multiplex vysílán z různých vysílačů,neobejdeme se bez pořízení druhé antény.Pokud chceme přijímat slovenské vysílače,ty vysílají s vertikální polarizací.
JABRAKA
95% uzemí pokryto bude, ale to neznamená, že všude jsou ideální příjmové podmínky. Někde jsou natolik špatné, že příjem je prakticky nemožný. Občas se i s takovým místem setkám.
1.Podle čeho se pozná kvalitní širokopásmová anténa?
2.Co mám dělat, pokud mi z antény jde třeba 40dBuV. To také nemám použít předzesilovač?
3. Montovat anténu, která při změně polohy o několik cm "ztratí" signál je stejně odborné, jako operovat srdce příborovým nožem.
4. Nejsilnější signál neznamená vůbec ten nejlepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.