Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spustit signal TV

Od: danek* odpovědí: 17 změna:

Dobrý, koupil jsem dům. A už přišlo na instalaci antény na střechu. Koupil jsem obyčenou za 400Kč, ale chytám pouze 4 programy nova, nova cinema, prima, prima cool a toť vše. Navedl by mě někdo, jak bych měl začít od začátku? Jakou anténu koupit, atd... Děkuji za vaše rady...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ir5m5x
hodnocení

1x

Zavolat si odborníka.

Už jsi vyhodil 400Kč. Postupně se ti může stát, že vyhodíš tisíce a stále ti půjdou 4 programy. *smich*

(anténní technika mě živí skoro 20let)

Tak tak. Na každů robotu nám treba odborníkou.

rv*
hodnocení

1x
Podívejte se na antény v okolí. Musíte mít důvod, proč mít jinou anténu než ostatní domy nebo natočenou do jiného směru.
ir5m5x

Pokuď se nejedná o nově postavené satelitní městečko, tak bych se na antény po okolí vůbec nedíval. Odhadem 80% je totiž nefunkčních po analogovém vysílání.

doplněno 03.09.15 09:25:

Dovolím si tvrdit, že přehled mám velký, protože anténní technika je můj každodenní chleba. Nikde jsem netvrdil, že antény se rozdělují na digitální a analogové. To je hloupost, kterou se sám každou chvilku snažím lidem vyvrátit. Vyšší level hlouposti jsou už antény HD. Už jsem dokonce na krabičce pokojové antény našel nápis, že je určena i pro UHD. *smich*

Na vloženém obrázku je vidět, jak v jakém stavu jsou kolikrát antény v okolí. Prostě dokuď anténa neupadne, tak je na střeše. Laik si z takové změti nemůže vzít nic. Jsou tam kanálové antény pro 1.pásmo, pro 3. pásmo, pro 4-5pásmo, které jsou pro dnešní individuální příjem minimálně nevhodné, ale většina antén na obrázku je dnešní vysílání vyloženě k ničemu.Na celém obrázku je jen pouze jedna anténa, který se hodí pro příjem více multiplexů z jednoho vysílače. Je to plzeňské síto.

A proč jsem mluvil o analogu. Protože právě ten způsobil takovou změt antén, ve které se laik nevyzná.

Jak spustit signal TV
bruno*

Pokud nemáte přehled, nevyjadřujte se prosím k dané problematice. Funkce antény závisí pouze na zvolené frekvenci a ne na tom, jestli je vysíláno analogově, nebo digitálně. Mimochodem, analogově už asi nikdo nevysílá.

bruno*
hodnocení

0x

má možná pravdu, i když nic neví o příjmových podmínkách v daném místě. Já se anténní technikou neživím, ale byl to můj koníček. Vím ale, že výkonnější anténa problém většinou nevyřeší, pokud v místě není pokrytí příslušným signálem. Pro začátek bych si na netu vyhledal mapu vysílačů a věnoval pozornost tomu, které kanály vysílají a s jakým výkonem. Z toho pak vyplyne správné nasměrování antény. Nakonec je tu i možnost nevhodné antény, můžete mi popsat, co jste to vlastně koupil? Cena a že je "obyčejná" nic neříká.

danek*
hodnocení

Zakoupil jsem toto. Vysílač hlavní je v Ostavě, a na Lyse hoře. Silnější je v Ostravě. Většina chatek, domu má směr antény právě na stranu k Ostravě. Jsme z obce Lučina. Jinak anténu jsem zakoupil tuto. V černé krabičce byla nějaká destička ke které se připojuje kabel- nechytala mi nic, koupil jsem druhou, prý silnější, také žádná sláva, když jsem zkusil dát starou destičku z antény která tu zbyla na půdě, tak ta mi chytla programy (ty 4 programy). Chci to zkusit svépomocí, protože platit na domě za každého z oboru nemám... (elektro, plyn, instalace, atd...) Pokud ovšem není rady, tak mi nic jiného nezbyde...

Jak spustit signal TV #2
rv*

Ta destička uvnitř může být

1. buď pouze symetrizační člen - ten nepotřebuje extra napájení.

2. Nebo předzesilovač a ten potřebuje napájení (obvykle 12V), bez něj nefunguje. Napájení se přivádí po tom samém koax. kabelu a to obvykle po napájecí výhybce hadex.cz/... + zdroj 12V. Některé televizory už mají přímo volbu napájení tohoto předzesilovače (ale třeba jen 5V).

danek*
hodnocení

Já mám to napájení.. Koukal jsem a mám nejblíže Třinec vrch o kousek dál Lysou horu, takže zkusím pohývat s anténou přes víkend a jak to nepůjde tak to nechám na odborníkovi... Nebo bylo by lehčí řešení koupit satelit? Tam se ročně platí něco kolem 500Kč?... Je snažší instalace?...

ir5m5x

Tak zrovna elektriku a plyn bych určitě svěřil odborné firmě, pokud nemáš v tomto odborné znalosti. To s anténou si hraj jak chceš. Tam nejde o život, maximálně spadneš ze střechy. Ale až ti špatně zapojená elektroinstalace či plyn zabije dítě, pak můžeš přemýšlet, kde se stala chyba. A nebo ti vyhoří barák a pojišťovna ti nevyplatí ani korunu, protože nemáš platnou revizi.

rekonstrechy
hodnocení

eletriak je denní chleba tchána, a plyn máme přímo přes firmu, i s revizí na jak na plyn, tak i na spuštění plynu do domu...

bruno*

Anténa sama je naprosto v pořádku. Ta černá krabička je zesilovač napájený přes kabel od vaší zdířky. Zkuste zapnout zdroj.

hodnocení

0x

Na mape pokrytia si zistite,ktoré vysielače sú vo vašom okolí a aké multiplexy vysielajú tam a s akým výkonom.Podľa toho si kupíte anténu a nastavíte smer.Rozdiel v analogovom a digitálnom príjme nieje žiadný,ani v anténe,len u starších televízoroch je potreba dať do okruhu setobox alebo ku plateným zariadenie s prístupovou kartou,no verejnoprávne programy by ste mal chytať voľne.Najlepšie je sa opýtať susedov.U digitalného signálu je to tak,že buď tam je alebo nie je a aj pri slabom obraz kostičkuje a nepôjde vám.

hodnocení

0x

Jak jste daleko od vysílače TV signálu? Nejprve bych zkusil třeba si vypůjčit aktivní pokojovou anténu (se zesilovačem signálu ) a pokud by byl signál slabý, tak bych teprve šel na střechu nebo na půdu (pohodlnější montáž).

jabraka*
hodnocení

0x

Telekomunikace tvrdí,že pozemním vysíláním je pokryto 95 % území státu.Jsem ochoten tomu věřit,protože jsem mnoha známým instaloval domácí příjem na náhradní antény a po nalezení vhodného místa jsem příjem uskutečnil-.S kvalitní širokopásmovou anténou je to přímo zaručeno.Nedejte si radit zapojování předzesilovačů,protože to vždy signál ruší,než zesiluje.Tam kde je možno přijímat i relativně slabší signál,bude obraz v pořádku.Běkde bude třeba s anténou vyhledat místo s nejsilnějším signálem,někdy stačí změnit polohu i o několik cm.Je vždy nutno vědět,který vysílač nám signál dodává.Pokud je každý multiplex vysílán z různých vysílačů,neobejdeme se bez pořízení druhé antény.Pokud chceme přijímat slovenské vysílače,ty vysílají s vertikální polarizací.

JABRAKA

ir5m5x

95% uzemí pokryto bude, ale to neznamená, že všude jsou ideální příjmové podmínky. Někde jsou natolik špatné, že příjem je prakticky nemožný. Občas se i s takovým místem setkám.

1.Podle čeho se pozná kvalitní širokopásmová anténa?

2.Co mám dělat, pokud mi z antény jde třeba 40dBuV. To také nemám použít předzesilovač?

3. Montovat anténu, která při změně polohy o několik cm "ztratí" signál je stejně odborné, jako operovat srdce příborovým nožem.

4. Nejsilnější signál neznamená vůbec ten nejlepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]