Nejste přihlášen/a.
Zdarec radcovia,
Hojdačka z drevenných hranolov bude ukotvená v zavlažovanom prestriekavanom trávniku.Závlaha sa v danom okruhu spustí na cca 15 min 1x denne.Tú dobu ešte neviem odhadnúť ale nieje to smerodajný údaj.Problém je: ako a čím drevenný rám z hranolov 200x100mm ošetriť do určitej výšky-to zistím až po spustení závlahy.Čím ošetriť proti bežným poveternostným vplyvom a čím ošetriť denne osprchovanú spodnú drevennú časť.Spodné ukotvenie bude na kovové pätky zaliate v betóne. Díky za rady.
Zdravím,
uznávám, že sem "konzerva", ale já bych napuštění provedl klasickým postupem, tj. teplou lněnou fermeží, případně bych do fermeže přidal ještě trochu (do cca 10%) terpentýnového oleje pro lepší roztírání a zvláčnění nátěru.
Postup opět klasický - fermež nalít do kovové nádoby a pak to celé ohřívat ve vodní lázni. Teplou fermež natírat na dřevo (je možné také dřevo ve fermeži máčet). Po vsáknutí nátěru povrch dřeva (to, co se nevsákne - platí při opakovaném nátěru, při prvním se vsákne všechno) otřít hadrem (ideálně bavlněným, je potřeba aby hadr byl savý).
POZOR, hadry potřísněné fermeží jsou samovznítitelné! Takže buď špinavý hadr uzavřít vzduchotěsně do plechovky a postavit ideálně někam na betonovou podlahu ne do blízkosti hořlavých látek, nebo nechat hadr uschnout rozprostřený na nehořlavé podložce.
Málem bych zapomněl - dřevo napustěné fermeží bude mít přírodní barvu, max maličko do okrova (podle fermeže, jakou se vám podaří sehnat).
důležité je izolování od zemní vlhkosti
jinak souhlas - nátěr teplými (ideálně ředěnými - lakový benzín, White spirit nebo třeba pomerančový olej) vysychavými oleji (lněný, tungový)
(pozn. fermež je pouze převařený lněný olej)
Takže ošetrenie fermežou.Už som s ňou v minulosti pracoval.Nahrieval som na dvojplatničke.Zatečie aj do pozdĺžnych prasklín v dreve čo mi vyhovuje.Mám na to čas do budúcej jari.Izolované proti zemnej vlhkosti to bude ako som spomínal osadené to bude na kovových pätkách zabetónovaných v šalovacej tvárnici.Predsa len nepoznáte niečo lepšie?Uznávam že sa dobre vsiakne...hlavne prvá vrstva.Ide mi len o to či to takto skutočne stačí.hlavne kvôli tomu spodku čo bude prestriekavaný 1x denne.Hranoly sú 5 ročné-zostatok z krovu.Už im neviem nájsť iné využitie ale tých 5 rokov už je na nich trochu poznať.Samozrejme ich ešte ohobľujem dohladka pred náterom.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.