Nejste přihlášen/a.
Strojaři, chemici, kutilové...poradíte? Marně se snažím o demontáž představce jízdního kola z vidlice. Představec je Al, vidlice ocel. Po demontáži hlavového šroubu s představcem, který by se měl volně otáčet a jít volně vytáhnout, s ním nelze pohnout a nejde ani zespodu vyrazit silou /použil jsem trubku a kladivo/. Nepomáhá ani WD-40 nebo W5. Oba kovy/Al+ocel/ jsou doslova srostlé. Domnívám se, že jde o t.zv. hliníkový mor /možná jsem použil špatný název/. Děkuji za radu co s tím, pokud někdo ví!
Už jsi někdy tento spoj demontoval?
Co já vím, tak do trubky vidlice (ocelové) je vsunutá trubka představce (taky ocelová) a společně jsou spojeny maticí s kuželem na povrchu. Takže dotahováním matice se roztahuje trubka představce a vytvoří pevný spoj s trubkou vidlice.
Toto spojení se uvolňuje tak, že povolíš dlouhý šroub, který dotahuje tu kuželovou matici asi o dvě otáčky a potom do šroubu přes něco (hliník nebo špalík tvrdého dřeva) udeříš.
Tu kuželovou matici musíš vyrazit z vnitřní trubky, protože jinak to nerozmontuješ.
Tak tolik toho o kole opravdu vím Otázka zní co se "srostlými" 2 druhy kovu /Al+ocel/. Představec je hliníkový a vidlice ocelová. Při dlouhodobém styku hliníku s ocelí dochází k chemické reakci, myslím, že se to nazývá hliníkový mor, pokud se nepletu. Ale tak jsem to taky popsal.
Tak viděl jsem hodně,ale toto ne .Jak dlouho nebylyrozebírány on díly nebo jak dlouho leželi ve vodě?Ještě nikdky se nastalo ,že jsem po povolení šroubu a jeho zaklepnutí daný spoj nerozebral.
Vyšroubujte ten šroub na maximum,a řádně na něj udeřte a pak představec sám sjede do vidloce na doraz a taky půjde vyjmout
Pánové zřejmě nepochopili, že to, co vám radí, jste už udělal. Hliníkový představec zřejmě opravdu "zarostl" do ocelové vidlice, to se často stává např. u hliníkových šroubů v oceli nebo naopak u ocelových v hliníku. Hliník má totiž zhruba 2x větší roztažnost než ocel a navíc při dlouhodobém styku s ocelí dochází i ke zmiňované chemické reakci. Pokud nepomáhá ani "zázračný" WD-40, mohlo by ještě pomoci silné nahřátí "spoje". To však může být spíše kontraproduktivní, protože hliníkový představec je uvnitř ocelové vidlice. V poslední řadě asi nezbude než řezat a tím vidlici i představec odepsat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.