Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, koukám, co se asi stalo mé žárovce. Lustr přestal svítit, vyšroubuji tedy žárovku - a vidím, že není nijak poškozená. Měla jsem už ale nachystanou novou, a tak jsem ji tam našroubovala. Žárovka blikla, a konec. Celá uvnitř zbělala - jako nějaký bílý prášek kdyby ji zevnitř pokryl. Tak si říkám, co vlastně je uvnitř žárovky, že to tak změnilo barvu?
TADY máš vysvětlení.
doplněno 29.08.15 17:38:Nesvítí žárovka nebo lustr? Mohl vypadnout jistič, případně má střed v objímce špatný kontakt.
Dobrý den, pokud jde o normální a klasickou žárovku, tak v ní žádný prášek není.
Ale, také se mně toto stalo a já si to vysvětlil tak, že vlivem zahoření došlo k očazení skla uvnitř baňky. Nejdříve byl záblesk (patrně to zahoření) a sklo bylo nerovnoměrně bílé od kouře. Zdravím!
Zbělení žárovky je otázka vzduchu, který se dostal do řárovky. Vadný kus a reklamovat. To, že žárovka zbělela není otázkou vadné objímky. Nepopsala jste, zda po prasknutí žárovky jste zkusila další. Naopak prasklá žárovka mohla způsobit závadu na objímce. Uvádíte však málo informací.
doplněno 30.08.15 09:59:Teď záleží jaké máte přívodní dráty. Pokud jste ve starém hliníku, kde se používal i 1mm2, tak tím výbojem se mohl hliník odpálit a objímka je v pořádku, jen nemá přívod. Na dálku těžko posoudit. Tento druh závady se běžně vyskytuje.
doplněno 30.08.15 10:13:Tak hliník tam určitě nebude, ale nevylučuje to i v případě mědi. Jelikož to bylo před 10 lety, tak budou šroubové spoje a závada může být na kabelové trase třeba u vypínače a objímka je v pořádku. Opět běžná závada. Já to řeknu jináč. Příčinu jsem na místě odstranit do 15 minut. Na internetu se to nemusí podařit ani za několik dní. Je tam dost souvislostí a těžko je takto vyjmenovat.
doplněno 30.08.15 15:12:Konečně někdo vědě chtivý po elektřině. Scháníme elektrikáře jako sůl, tak zaučím a práce je jistá
Ano, novou žárovku jsem zkoušela a nesvítí. Závada na objímce byla původní, jednu , nepoškozenou žárovku jsem z nesvítícího lustru vyndala, a když už jsem měla po ruce nachystanou novou, tak jsem ji tam našroubovala ( pokus a ta právě praskla a zbělela. Další žárovka už taky nefungovala. Tak jsem to otipovala na závadu v objímce. Jen mě zaujala ta bílá barva u poškozené.
Rekonstrukci kuchyně vč. elektroinstalace jsme dělali před 10 lety, tak to už asi ten starý hliník nebude. Ale zeptám se
Ano, vím , že to není jednoznačné . Vidím, jak občas se mi tady táta elektrikář " pere " s nějakým problémem , v tom 70 let starým domě. Ale zrovna předevčírem jsem zvala taťku na jeho oblíbené moravské koláče, tak až dnes přijde, zákeřně ho využiju Vlastně celej ten obor se mi zdá tak zajímavej a lituju, že o tom tak málo vím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.