Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dělám rekonstrukci RD, kde je pouze funkční plynový kotel na topení. Jaký je rozdíl, když pořídím plynový ohřívač TUV 120 litrů nebo el. zásobník na 180litrů?
El jistič je 25 A, sazba jedna popř. mohu udělat sazbu noční a denní proud.
Máte někdo představu, co se vyplatí? Elketrika nebo plyn? Jaké jsou rozdíly v ročních nákladech?
Díky
VN
elektrika a sazba na noční proud vyjde levněji.
A hlavně, noční proud není tak úplně noční, obvykle bývá nějakou dobu puštěný i odpoledne. Takže pokud máte v úmyslu koupit zásobník 180 litrů, pak by vám měl pohodlně vystačit. Já mám čtyři holky a stačí nám zásobník 120 l.
doplněno 30.08.15 08:43:jestli pánové poradci radíte k plynovému průtokovému, pak taky poraďte něco na téma, jak co nejlevněji zasáhnout do plynového projektu. Plyn není voda. Tazatel bude potřebovat úpravu projektu plynového rozvodu, který má v domku. Nemůže si jen tak sám od sebe připojit další trubku.
U elektrického bojleru proud stačí natáhnout dráty k rozvaděči a zbytek si dodělá ČEZ či E-on.
Jestli to nebude tím, že otázka je na roční, ne na pořizovací náklady. Rekonstrukcí má moje širší okolí za sebou poměrně dost na to, abych věděl, že nejlevnější není vždy nejlevnější. Natož nejlepší. Nemusíte se cítit uražený, pokud bude chtít přesný výpočet, musí dodat mnohem víc údajů, nebo se obrátit na odborníka.
Dobrý den. Odpovím vám laicky a po žensku. Měli jsem elektrický na noční proud. Věčně na mě nezbyla voda na večerní sprchování. Nyní máme plynový. A voda je teplá pořád, jelikož se ohřívá nějak průběžně po celý den. Úspora? Podle mě to vychází šul, nul. Stejně jsou energie v současné době nekřesťansky drahé, tak je to už jedno, kterou použijete. A když už máte doma zavedený plyn, tak pokud ho budete využívat i k ohřevu vody, i k topení, i k vaření, tak se určitě najde takový poskytovatel energie, který vám dá na všechno slevu.
Nevím jakou máš spotřebu TUV, takže ti těžko mohu říci, jaký je rozdíl v ročních nákladech. Ale pokud již topíš plynem, tak bych plynem i ohříval TUV.
Celková cena za 1kw/h u elektřiny je u D25 cca 3Kč.
Celková cena u 1kw/h plynu je cca 1,5Kč. Ceny počítám celkové, takže včetně paušálů atd...
Plyn máš dostupný po celý den a ne pouze 8h. Takže ti stačí menší zásobník. Dále plyn má větší "příkon" než klasický 2kw bojler. Takže ti vodu nahřeje za daleko kratší čas. Takže zase můžeš mít menší zásobník. Já mám 80l a je to skoro moc. Kotel dokáže ohřívat vodu až 18kw. Takže prakticky nahřívá v reálném čase.
Plynový průtokový, ale problém pro někoho může být, pokud má delší přívod od kotle. Kotel totiž ohřívá po otevření kohoutu, takže teplá teče se zpožděním. Už několik metrů dělá třeba 10 sekund. A to by mohl u sprchování, kdy se voda zavírá a otvírá častěji, případně při nastavování správné teploty, zpočátku problém. Pak už si zvykne každý nastavovat podle sebe a než přiteče ta správně teplá, odpustí to pod sebe. Jen u malých dětí bych byl víc opatrný, aby se náhodou neopařily. U vany to nevadí, tam teče při napouštění celou dobu bez přerušování. Měl jsem v průběhu let obojí a nejlevnější asi stejně bude na provoz solární ohřev. Do října? je dotace až asi 35000, tedy skoro polovinu ceny, takže běžná rodina by měla náklady při 50% úspoře za možná už 6-7 let zpátky. Beru to podle naší rodiny a spotřeby. Zkuste pohledat přesné podmínky. Oni sice uvádí lepší hodnoty, ale já jsem opatrnej. Podle mého je to při rekonstrukci alternativa.
Já doporučuji Dražice, nepřímotopný, v označení RR. To je zdvojená topná spirála. Pokud do tohoto ohřívače naperete plný výkon plynového kotle, tak máte do 20ti min teplou vodu. I v případě, že ho zrovna někdo úplně vyprázdnil.
Výhody: plyn je levnější než elektrika, není potřeba zasahovat do plynu. připojení na rozvod topné vody od kotle není složité, stačí jeden elektroventil, který si ovládá termostat samotného ohřívače, trvale teplá voda, s takovou teplotou, jakou si na ohřívači nastavíte.
Nevýhody: náklady na ten elektroventil. Je lepší když má kotel vyvedené ovládání, nějaká ta uzavírací armatura navíc. Ale mě běží kotel trrvale, plamen si zapálí jen je-li potřeba a čerpadlu to zdá se, nijak nevadi.
Průtokáč dává málé množství teplé vody ze začátku, než se nahřeje. Kombinovaný plynový kotel s ohřevem TUV to samé a navíc v zimě netopí, po celou dobu, po kterou máte puštěnou TUV.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.