Nejste přihlášen/a.
Čau, mam otazku, jaky ma byt prosim přesah hoblovacího nože? Někde pišou 0,2 , pak 0,1 a někde dokonce 1,1mm. Jedna se o hoblovku s nastavitelnym stolem protahem.
No, jednoduchá laická kontrola nastavení nožů je jednoduchá - položíme-li na zadní stůl vyhoblovaný hranolek a pak rukou protočíme pomalu válcem, tak nůž by měl hranolek posunout o 4-5mm.
Jo jo, o tom jsem četl. Ale pravě modeluju tuhle čast, a tam si dřivko dam těžko. Pravě jestli třeba tady někdo nenastavuje nůž uchylkoměrem (hodinkami). To by mi pomohlo asi vic.
Jinak děkuju všem za odpovědi . Odpovidejte dal :D .
30 let kolem toho dělám a ještě nikdo nevymyslel na výměnu nožů nic jednoduššího a pro truhlařinu s naprosto vyhovující přesností, než starou klasiku. Válec s pružinami pod kudlou a dva rovný klacky. Dáš kudlu do válce, přes válec dáš dva klacky na zadní plát. přitlačíš a utahuješ.Po utáhnutí máš nůž přesně tak jak potřebuješ, tedy hne při otočení s klackem asi o půl centimetru.
Párkrát jsem to zkoušel dělat s hodinkama děkuju, nechci.
Samozřejmě, když je někde nějaký novodobý válec, který nemá pružinky pod kudlou, tak tam to jde blbě jakoukoliv metodou. To bych toho šoumena, co to vymyslel, nechal čtrnáct dnů bez přestání vyměňovat kudly, aby pochopil, jakou zhovadilost vymyslel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.