Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení podnájem bytu je možný?

Od: jardaokur odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu, jsem student, bydlím momentálně u strýce ale mám svůj družstevní byt.

Chci se zeptat zda je možnost pobírat příspěvek na bydlení na svůj byt, ve kterém mám trvalý pobyt a zároveň mít v bytě nájemníka a byt mu pronajímat. V současné době nárok na příspěvek na bydlení mám pokud v tomto bytě mám trvalý pobyt pouze já a nikdo jiný. Chci se zeptat zda se to dá nějak udělat, například na základě smlouvy o užívání bytu, nikoliv podnájemní a mít tak v bytě podnájemníka a pobírat tak příspěvek na bydlení nějaké to nájemné od něj. Děkuji za odpověd

Děkuji za odpověď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

cože? rozumím ti dobře, že máš vlastní družst.byt, který pronajímáš, a chtěl bys k tomu ještě příspěvek na bydlení od státu? *ee* jako proč, nechápu...? to je jako kdybys chtěl porodné, nebo tak něco... :-D

jardaokur
hodnocení

Myslíte si, když má člověk byt tak je nějaký boháč, že na prispevek na bydleni nema narok?

Prosimte o radu a ne rypave poznamky, kdybych mel penez dost tak se na takove veci neptam.

Jsem student, z pronajmu mam momentalne cca 2000 kc kdyz odectu najem druzstvu, + 700 kc prispevek na dite a 1500 vyzivne od rodicu, jestli Vam to prijde hodne tak uz nevim.

iz*
hodnocení

3x

Milý studente, měl byste si v tom udělat jasno.

Družstevní byt nevlastníte,

ten patří bytovému družstvu.

Vy vlastníte "jenom" družstevní podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní smlouvy k určitému bytu.

Nájemníkem družstevního bytu jste Vy, pronajímatelem je družstvo.

Chcete-li část bytu nebo celý přenechat k užívání někomu dalšímu,

můžete tak učinit pouze na základě podnájemní smlouvy (nemůžete pronajmout byt, který Vám nepatří),

k jejímuž uzavření potřebujete souhlas družstva (viz stanovy Vašeho BD).

_______

K příspěvku na bydlení:

Příspěvek na bydlení lze přiznat pouze žadateli, který má k bytu uzavřenu nájemní smlouvu na své jméno, a který má v bytě, k němuž o příspěvek žádá, trvalý pobyt. K žádosti budete muset doložit výdaje spojené s bydlením a všechny příjmy (včetně toho z podnájmu) ...

Při posuzování nároku na státní sociální podporu (příspěvek na bydlení) se společně posuzují všechny osoby, které jsou v bytě hlášeny (které mají v bytě trvalý pobyt).

____

Nedoporučuji pokoušet se "to nějak udělat" a obcházet zákony.

hodnocení

2x

Zdravím, mě to přijde nemorální. Abyste pobíral příspěvek od státu - na to, abyste mohl bydlet - a zároveň byt pronajímal.

Buď se tam nastěhujte, a zažádejte si po příspěvek, nebo zvyšte nájem:)

Toť můj názor :)

jendys*
hodnocení

1x
Klidne to delat muzes, ale budou ti hrozit az tri roky za podvod

pwdjmdpw
hodnocení

0x
Jako sorry, ale vlastnis družstevní podíl v hodnotě minimálně stovek tisíc a chceš nějaký sociální dávky? To má bejt vtip? Buď si najdi brigádu, nebo ho prodej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]