Nejste přihlášen/a.
Mám v IBC kontainerech uskladněn vyjetý oil. Začátkem léta se u jednoho začala dělat louže, dotáhl jsem zátku na výpusti a myslel, že je to vyřízené. Ale začalo to téci mnohem víc, a při podrobném ohledání výpustného ventilu jsem zjistil, že jeho hrdlo (ta trubka, co vede z kontaineru) je ve švu prasklé, a podle toho, jak hýbu s klapkou ventilu se prasklina roztahuje a víc-míň z ní stříká oil, a navíc nějaká zelenkavá kapalina, která vůbec nevím, kde se tam vzala... IBC byl řádně vyčištěn, vysušen, pak teprve napuštěn oilem, žádné slivky z autodílny, kvalitní oil z jednoho druhu zařízení, bez příměsí. Potřeboval bych vědět, jestli lze opravit tu trhlinu ve výtokové trubce - zrovna v místě, kde doléhá klapka, tak se bojím s ní manipulovat, aby to neruplo víc... - "cípant" tam nasadit nejde (vadí zemnící šroub a osa klapky), jedině to něčím zalepit či zatavit, ale pořád spárou vytéká oil. Přečerpat není kam, musí se to spravit i s ním. Víte někdo postup, jak a čím "zalepit mastnou prasklinu"? Dík, Alfi.
Zacpi a zatěsni horní otvor do kontejneru. Potom kontejner překlop tak, aby vypouštěcí ventil byl nahoře. Pak budeš mít vypouštěcí ventil bez oleje a můžeš ho zkusit opravovat. Já bych ho vyměnil za nový, protože to opravované místo může kdykoliv znovu prasknout.
Toto je jediná možnost co mne napadla, protože ty jednoduché a normální postupy jsi vyloučil.
Dík za rady, to s novým konťákem je rozhodně nejlepší, ale nerealizovatelné "ihned", když to furt teče... a jde o čas. To : colombo : tohle bych neriskoval, koliktát vyletí ten velkej uzávěr (prostě přeskočí závit - rád bych viděl atest na ADR..!) jen když to vezu na voze, trochu dravějc to zašplouchá, nebo se ucpe ten odvzdušňovák - mám všechny IBC v celoplechovejch "postýlkách", tak je to jediný místo, kde to může vyletět. Já myslel, jestli tady někdo neví třeba o nějakým "super" lepidle, jsou i takový, co zalepěj blok či cokoliv na autě a ani se to nemusí čistit, a nebo dno bazénu pod vodou. Jinak bohužel ten ventil vyměnit nejde, ale to je podružná věc. Já te konťák zkusil mírně vyvakuovat vývěvou, až to přestalo týct a pak to zatavil 250W pájkou a tyčinkou Tafix. Dělal jsem to vnoci, pač už to neúnosně teklo. Asi 20x jsem tomu pomoh, jen kape, stačí, půjde první do hořáku. Situace po "opravě" je na foto. Ale čím to mohlo rupnout? Alfi.
Gratuluju k alespoň částečně úspěšné opravě. Já jsem nevěřil že tohle a pod vytékajícím olejem vůbec půjde nějak opravit.
Na zázračná lepidla sice taky věřím, ale lepené plochy musí být suché čisté a odmaštěné. Takže nějaké lepení bazénu pod vodou nebo podobné kosmické technologie jsou pro mne nedostupné a nevěřím na jejich funkčnost
A k tvojí otázce: čím to mohlo prasknout? Myslím si že na té uzavírací klapce je po obvodu těsnění (o-kroužek) a ten je z materiálu, který je vhodný pro původní náplň kontejneru, Když jsi tam naplnil olej, tak ten o-kroužek začal s olejem reagovat a asi trochu zvětšil svůj objem (jakoby nabobtnal). Pak už stačí aby některé místo na vypouštěcím ventilu bylo oslabené, zkřehlé nebo na ně svítilo slunce a jak to dopadne už víš.
Zdravím, hele, taky mě to s tím "bobtnáním" toho O-kroužku napadlo, u některých matrošů to fakt dělá, a hlavně nafta (který mohlo být v tomhle oilu dost...), ale prasknul jedinej, navíc po roce naplnění, ostatní jsou vpohodě. Asi fakt vada matroše, navíc má to hrdlo tenoučkou stěnu. "Kape" mi teď cca 1/2L denně - paráda, když jsem ho přes upravenou zátku vyvakuoval, nekape nic...-ale jak dlouho v tom podtlak vydrží nevím, no budu kontrolovat. Jinak co se týče těch "kosmických" technologií a zázračných lepidel - taky jsem tomu nikdy nevěřil. Ale chodím občas dělat ke kámošovi do dílny, když tam přivezou nějakej "špek". Už před léty tam přitáhli bouchlou káru (v ceně slušný vilky), a paní měla na několika místech rozštípanej blok motoru, včetně uraženejch držáků na čerpadlo serva, atd - prostě bylo to na sr..čky. Kámoš říká - Zavař to, já říkám - nejde to! Tak to musíme "zalepit", umíš ho..no. Do večera sehnal nějakej "lepicí Kit-jako soupravu" (v ceně ojetý Feldy), celou noc jsme to patlali, nic jsme nijak moc nečistili a neodmašťovali, domodelovali jsme z toho kousky, co chyběly. Na můj vkus to bylo všude moc zas..ný mastnotou, myslel jsem, že to příští den všechno upadne... Za 2dny jsme ten motor nastrojili, a to auto odjelo, a co víc - dalších asi 5let furt jezdí. Fakt se daj už dneska sehnat docela dobrý-ale drahý technologie. Když vzpomenu to lepení "záplat" na bazény pod vodou, tak to fakt zvládne i moje "kosmická" skorotchýně, které když se podaří nasednout na správný bus-směr Moutfi a dojede tam, vyhrká ze sebe, co na co potřebuje ("flastr na díru, ale ve spod" - jednou jsem jí tam vezl, a všichni v krámě se váleli smíchy...), tak za pár kaček přiveze záplaty+lepidlo, který fakt do vteřiny drží i pod vodou na tý díře, a už pár let a dobře. Jestli je to taky tím jejím "přítlakem" 150kG (mínus Archimédes teda)? Tak technologiím zdar, Alfi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.