Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si mladý člověk má koupit ,postavit dům?

Od: kamcak* odpovědí: 28 změna:

Dobrý večer , tak se mi už kolikrát vrtalo hlavou jak vůbec v dnešní době si mladý člověk vydělá na bydlení , dům či byt , je tu někdo takoví aby se podělil o svůj zážitek? v podstatě , je mi 22 let jezdím s kamionem a už přemýšlím nad takovýma věcma kde bych se mohl začít usadit , ale dát dohromady takovou fůru peněz abych si něco někde postavil nebo koupil je asi hodně na dlouho :-D a tak se ptám jak by ste to udělali v dnešní době? či jak ste to udělali? šetřili kolika let či si vzali hypotéku?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plavest*
hodnocení

3x

Stejnou utázku jsem si kladla asi před 35 lety. Takže, nejdřív šetřit, našetřit na třetinu domu a když to dokážeš,tak potom dokážeš i splácet hypotéku. Ale měli byste na to být dva. Jsi mladý a když začneš stavět za 5 let, tak nic nezmeškáš.

zdenka*

Tady s tou odpovědí bych souhlasila. Nejprve našetřit nejméně 1/3 a dále si hodně rozmyslet kde a jaký typ stavby postavíte. Nemá cenu stavět řadovku, nebo v satelitním městečku. To raději starší dům v klidném prostředí koupit a postupně provádět jeho rekonstrukci. Pozor také na to, abyste byl dobře POJIŠTEN ! Já účtuju dopravní firmu a vím, že řidič se může stát invalidním a to by jste dluhy splácet nezvládal...

atit

To v klidu si postupně provádět rekonstrukci staršího domu, ale většinou nefunguje. Zatím jsem totiž neslyšel nikoho, kdo by řekl " Udělal jsem dobře, že jsem koupil strarý barák a mohl jsem ho opravovat."

Celkové náklady totiž přesáhnou cenu nového a stejně máte pořád starý barák.

S tím, že našetřit si nejdříve 1/3 a pak až jít do hypo, tak s tím souhlasím. Pojištění bych ale vypustil. Vyhozené peníze.

hodnocení

3x

Udělal jsem to tak, že jsem pár let šetřil na nějaký základ, pak jsem si vzal hypotéku a koupil byt v bytovce na okraji malého města. Za barákem mám louku, les, dětské hřiště postavené společně se sousedy, ohiště na táboráky atd. Vlastní barák ani náhodou - nejdřív poskakovat pár let okolo stavby, a pak vlastně až do smrti. To radši ten čas investuji do něčeho rozumějšího.

repkin*
hodnocení

1x

Můj názor je, že pod 1. milion se nedostaneš pokud stavíš RD. Pokud jsi schopný se trochu uskromnit a zvládneš třebas zateplovat tak se dá pořidit docela levně mobilní dům, který si jen zateplíš a koupíš pozemek, kdy ti ho jeřáb posadí na zem a ty už jen napojíš přípojky. Pokud se ti tam nebude líbit, naložíš na kamion a odvezeš jinam, nebo prodáš. Případně mezitím postavíš ten dům, bydlet budeš v MH a pak ho budto prodáš, pronajmeš a nebo odvezeš na zahradu a budeš používat jako chatu. Lidi, co tu budou psát jak je MH špatný o něm slyšeli pouze z doslechu ale v žádném nebyli. Pokud by jsi o tom uvažovat (podívej se na internetu, zadej mobilheim či mobilhome) a zajeď se podívat nezávazně do nějaké prodejny aby jsi si udělal trošku přehled jak to vypadá, pak se zkus podívat k někomu, kdo v tom skutečně bydlí aby ti řekl zážitky a poznatky a pak uvidíš sám,

doplněno 27.08.15 09:11:

Nebo si zařiď účet s velkým zhodnocovacím úrokem a šetři, pak postavíš plnohodnotný, velku RD, otázkou je, zda budeš stavět svépomocí nebo firmou ;) .

hodnocení

0x

Pokud je dostatečný příjem, tak nejjednodušší varianta je vzít si hypotéku... sice se člověk uváže na spousty let ale můžete bez větších problémů začít stavět.

navíc když se dům udělá jako "pasivní" tak díky programu "nová zelená úsporám" můžete dostat od státu dotaci cca 500tis a to je hned 1/3 domu zdarma.

atit

Jak se dá za 1,5mil postavit pasivní dům, aby splňoval zelená úsporám?

doplněno 26.08.15 23:01:

To jsem přesně věděl, že napíšeš. Já už to mám za sebou. *frajer*

Takže máš zatím jen hrubou stavbu. V tvém rozpočtu chybí spousty věcí, ale na to přijdeš později.

Vynásob si to 2mi a pak se budeš blížit skutečným nákladům dostavěného domu.

doplněno 26.08.15 23:35:

Na to hlavně přijdeš ty. Také jsem měl nasazené růžové brýle, ale dnes již mám zkušenosti.

Přeji ať se daří a je co nejméně problémů. ;)

Úplně vpohodě, stačí dobrý nápad a projekt...

Zrovna ho stavím (přízemí, 150m2 zastavěná, 110m2 obytná, stěna RT = 8,97 m2 K/W )...

Zatím proinvestováno 480tis a chybí už "jen" okna (70tis), izolace (73tis), rekuperace, tč, solar (90tis), sdk (20tis), fasáda (120tis), elektro, voda, (20tis), a samozřejmě vybavení domu.

Celkem tedy 873tis, takže komplet můj rozpočet 1,1mil nepřesáhnu.

doplněno 26.08.15 23:04:

věř že mi v rozpočtu nic nechybí, ale na to přijdeš až to bude dostavěné...

fbiswaz

Tak to bych tu stavbu chtel videt

prosim o foto a co tam mate za okna za 70tisc a splnuje to zel.usporu?

fotogalerie aktuá/...

okna jsou zatím objednané a dokonce podmínky dotace převyšují...Gealan IQ S9000 + skla Ug 0,5

Nerozumím cenám za pasivní dřevěné domky, syn staví zděný, přízemní cca 100 m2 obytné plochy. Ale o tom jsem nechtěla psát. Jen jsem chtěla připomenout taky cenu za pozemek. U nás na okrese se pohybují kolem 1 mil .

fex

Já bych takovou dřevostavbu nechtěl a mohla by být pasivní jak by chtěla, ale samožřejmě každého věc :)

bruno*
hodnocení

0x

Já bych si to s tou hypotékou důkladně rozmyslel, protože vše stojí a padá se schopností splácet po dobu třeba 20ti let. Stačí neschopnost zaměstnavatele vyplácet včas peníze a už se vezeš. Budeš muset prodat stavbu, či hotový dům a stěhovat se. Máš ale obrovskou výhodu: jsi kamioňák, tudíž poptávané a dobře placené zaměstnání. Takže jenom bacha na zaměstnavatele, rozhlížej se předem po jiném, i když máš pocit, že je OK.;)

magicballon
hodnocení

0x

Kup si pěkný domek za 175 000,-Kč - s místním vodovodem, septikovou čističkou, s býv. truhlárnou, sousedi jen pod pozemkem, nahoru za domem - přes zahradu 20m začíná les, topení na tuhá paliva, nový komín s nerez.-nástavcem, na malé vsi (asi 10 domů), jen nákupy nejsou v místě - v blízkosti(10km)městečko s 12 000 obyvateli, dobré? Bereš?

Samozřejmě to není v zemi zlodějů(ČR) - tam by za to chtěli 2 milióny, ale mezi Drážďanami a Berlínem, tak na to snad máš (7500,-€). To je v korektních zemích normální, a v nekorektních si můžeš akorát tak koupit malý 1+1 byt za 1 a půl miliónu.

atit

Chtěl bych vidět ten "pěkný" domek. *smich*

I u nás v zapadákově najdeš nemovitosti za pár korun. Ale problém je, že se vyskytují v místě, kde není žádná poptávka. Stejně jako ten tvůj za 175tis.

A víš co. Začni u sebe. Jestli něco vlastníš, tak to rozdej a nebo rozprodej za symbolické ceny. Přece nebudeš ten samý zloděj, co by chtěl peníze za svůj dům.

hodnocení

0x
Nejlogičtějším a pravděpodobně i nejlevnějším řešením vychází ta hypotéka.
Nebal bych se klidně nastavit i dlouhou dobu splácení, ať není ta měsíční částka příliš vysoká a nezatěžuje tolik rozpočet. I tak na tom finančně v celkovém součtu ušetříte nemalé peníze.

vejcenatvrdo
hodnocení

0x

Několik let tvrdě šetřit, nafutrovat 30% ceny nemovitosti a na zbytek si vzít hypotéku. Spolehlivý návod, jak mít všechno hned a přitom se neumazat ani nezadýchat, jednoduše neexistuje. Ačkoliv ani na moment nepochybuji, že se najde mnoho dobrodějů, kteří za nepatrný obolus takový manuál poskytnou. *vtip*

hodnocení

0x
Začni dělat v německu

hodnocení

0x

Já jsem začal stavět když mi bylo 28. Teď je mi 31 a barák již stojí, jen už dodělávám dosev trávníku, bránu u plotu apod. I když jsem měl nějaké peníze s manželkou našetřené a něco nám věnovali rodiče, tak i přesto jsem si musel vzít hypotéku. Bez toho to nejde, teda pokud nejste boháč, gauner či politik.

Jinak dost prací jsem si dělal sám a i tak mě barák se vším všudy stál nějakých 2 200 000 Kč. (mám patrový dům 14x10)

Taky jsem si bláhově myslel, že postavím do 1,5 milionu, ale ani náhodou. Oni ty vedlejší výdaje skáčou jak na běžícím pásu :)

No samozřejmě..
A pokud k té ceně ještě připočtete cenu své práce, práce kamarádů a rodiny, tak jste na 3,5 mil.
Hodně často je také cena domu zkreslena tím, že do ceny není započítán pozemek a cena inženýrských sítí.

Jistě, pozemek jsem nepočítal. Ten jsem dostal od rodičů darem. Kdybych ho měl vyčíslit finančně, tak odhaduji kolem milionu, protože v Českém ráji jsou pozemky drahé. Pak bych byl na té ceně, kterou popisujete.

pavelopa
hodnocení

0x

Hypotéka, půjčit si peníze. Můžete šetřit ale reálně - opravdu? ... pozemek tak 1 000 000 až ... x milionu kč? stavba reálně 2 000 000 u takového normálního domku když si nebudete vyskakovat, hodně práce uděláte sám a z přátely za pivko...

Ono než začnete stavět sejdete se s projektantem vše si důkladně propočítate aby to bylo levnější projekt si vybere již hotový (katalogový dům) i tak dáte za plány a papírování dost peněz a to jste ještě ani nevkročil na místo kde budete stavět. Ono ty nečekané výdaje velice rychlé vyskakují a cena se velmi rychle navyšuje, velmi často staví lidé s myšlenkou že mají daný rozpočet a počítají že možná ještě i něco ušetří a ve finále jsou to ty z poloviny postavené stavby v katalogu realitek.

Pokud máte jistotu práce a 100 % víte, že splátky zvládnete tak proč ne? půjčte si - půjčila si spousta (já na stavbu taky) jen musíte hodně přemýšlet dopředu o tom co by mohlo udělat fatální čáru přes rozpočet a vše si vždy rozmyslet a propočítat. Lepší by bylo kdyby jste do toho šli dva třeba s přítelkyní.

Jinak celkem zajímavá a opravdu levná myšlenka jsou mobilní "kontejnerové" stavby - v poslední době opravdu velký boom, na stavbu se dovezou něco jako lodní kontejnery již s hotovým interiérem, omýtkou a na pozemku se zakotvý do země, připojí k sobě - prakticky za den stojí dům - pro někoho možná nevýhoda, domy mají dost moderní vzhled

Dům se vším všudy pod 2m pořídit moc dobře nejde.
jendad

Záleží taky jaké má kdo nároky. Hodně stojí kuchyně , sociálky , vytápění . Když to vezmu polopatě , mužete koupit vc kombík za 2 tis nebo taky záchod za desítku . Mužete za vytápění vypláznout 200 tis anebo udělat otevřený prostor a v denní místnosti topit klimou nebo taky kamny :) . U dřevostaveb nemusíte třeba dělat základovou desku

drevostavby-usa.cz/... drevostavby-usa.cz/...

jamal*
hodnocení

0x

V tomto státě, kde dětské Klokánky končí na chybějících 2-5 mil Kč, zatímco podpora nepracujících Romů a stamiliony za utečence jsou v pohodě, se těžko dá nějak kupovat dům. Začal bych přiměřeným pozemkem. Viděl jsem přestavět mobilheim a jakmile jej zvenčí obložil izolací, natáhl omítku a natřel, není šance poznat, co to dříve bylo.

Kamarád v USA v něčem podobným žije desítky let a naprosto v pohodě. Vytopíte to jedněma malýma krbovkama.

Dřívější zvyky stavět cihlový dům dnes už nemá smysl. Stavební firmy vás ntáhnou k prasknutí, banky a stát rovněž.

mobilheimy.eu/...

atit

Dluh Klokánku je cca 122 miliónů.

Bydlet v mobilheimu se také dá. Ale beru to jako nouzové řešení. Minulý rok jsem v něm na dovolené bydlel týden a rád jsem se vracel domu do cihlového domu.

doplněno 13.09.15 11:01:

Tenhle článek je z dubna. Je ale už září.

Jinak těch 22mil byl pouze dluh na sociálním pojištení a to v dubnu. Sama Vodičková v tom článku přiznává, že má další dluhy. Třeba že nevyplácí výplaty... atd.

Fond ohrožených dětí bojuje s dluhem už řadu měsíců. Celkový dluh v polovině srpna činil 122 milionů korun. Fond kvůli tomu musel mimo jiné snížit počet Klokánků.

Zdroj: zpravy.idnes.cz/...

doplněno 13.09.15 11:02:

A kde je těch tvých 2-5mil?

jamal*

Pište pravdivé údaje. Dluh činí 22 mil Kč a to ještě díky státu.

zpravy.idnes.cz/...

doplněno 13.09.15 12:30:

Jo jo, už jsem to našel. Je to nějaké nesrozumitelné s těmi dluhy. Ale to je jedno. Není to čorka. Podstata je v tom, že to jsou České děti a tedy náš problém. Utečenci nejsou náš problém, stejně jako jinde neřeší naše děti. A co tedy bude dál? Děcka pofrčí do děcáků a tam je to ještě vše dražší. Nic jiného jsem nechtěl sdělit.

karel2

Moje zkušenost . Nenech se ukecat do nějakejch dřevostaveb- to umí kvalitně jen málo firem a pak je to drahé.

Jak to vidím já po 10 letech ve svém baráku. Když jsem koupil rozestavěný barák před 10 lety, byl to skok do neznáma, nyní mohu říci docela taková sebevražda. Velké sousto. Musím říci, že jsem nespal klidně, zaměstnání není nikdy jisté, nehledě na to , že mohou přijít zdravotní problémy, nehoda atd. Všechna pojištění na tento typ katastrofy jsou nanic.- přečti si podmínky. P.S. Ale všechno to dopadlo dobře. Makal jsem v práci o 106 a doma na stavbě o 110%.

Po zkušenostech za 10 let. Nekupuj ruinu, pokud už , tak jen za účelem zbourání a získání pozemku. Vol raději menší barák , zvol projekt a nic víc nevymýšlej potom to naskakuje. Zvol dobrou kvalitu, dobrá okna , zateplení, vytápění instalace. Nech si na práce udělat rozpočty od několika firem. Neplať nic dopředu. Peníze už neuvidíš a firmu taky. Jakmile zaplatíš reklamace již většinou jen právní cestou. Hledej reference na firmy a řemeslníky. Neboj se požadovat dobrou řemeslnou práci za svoje peníze.

V tvém případě bych začal stavět - udělat realistický rozpočet / barák za milion je blbost, jsi zaměstnanej a musíš makat, takže nemůžeš dělat všechno sám.

Počítej 2,5 mil Kč +pozemek / dle lokality 500- 1 000 tis. Takže jsi na 3 mil Kč. Začal bych stavět až bych měl cca 1/2 na ruce . To je 1,5 milKč. Pořiďtě si oba stvebko. Máš zázemí finanční u rodičů.?

Řešení je také si nejdříve pořídit byt - do svého vlastnictví- budeš mít kde bydlet a až ho splatíš, máš dobrej základ na stavbu nového domu.Zárověň si vyzkoušíš jestli to finančně utáhneš. Byt můžeš následně zastavit u banky a potom až budeš mít postaveno -následně prodat / se svolením banky při zástavě/.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]