Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer!
Asi před 9 lety jsem si koupila mechanický budík, který se letos v létě začal hrozně zpomalovat, až nakonec dotikal. Existují v Praze ještě opravny mechanických budíků? A kolik by přibližně mohla stát oprava (nový budík stál asi 190 Kč)?
Docela by mne mrzelo, kdyby nešel opravit, nebo kdyby se oprava nevyplatila. Budík jsem už tehdy sháněla dost dlouho, nakonec jsem jeden našla v jednom malém zapadlém obchůdku. Všude mi nabízeli jenom digitální nebo na baterie, ale ty mi nevyhovují, připadají mi méně hlasité (ten můj budil spolehlivě, nestalo se mi, že bych jej neslyšela nebo "zaspala").
Děkuji za Váš čas i za odpovědi.
Děkuju všem za odpovědi.
Přestože dobrých odpovědí bylo více, ohodnotila jsem jen ty se zmínkou o opravně,
protože můžu ohodnotit jenom tři.
___
Zajímavý je i nápad s vetešnictvím (už jsem neměla bod), pokud neuspěju s opravou, zkusím se po nich poohlédnout.
___
Jethro, souhlasím, že se doba mění a technologie se vyvíjejí. Ovšem ne vždy k lepšímu.
Elektronické budíky mám doma dva a ani jeden z nich mne spolehlivě neprobudí. Navíc bych v nich musela maximálně po týdnu měnit baterie, což by se dost prodražilo (po každém buzení je zvonění slabší).
Jako další mám rádio, na němž lze nastavit buzení. Jenže to hraje dvě hodiny, pokud zaspím, otravuje sousedy po celou dobu... Pokud nastavím "pípání", neprobudí mne – neslyším je.
___
Bene, ten Kontaktol zní zajímavě, ale nemůžu přijít na to, jak budík otevřít ...
Dobrý večer.
Já bych se šel optat do hodinářství,kde mají hodináře na opravy.Já chodil k hodináři u Petrského náměstí v Petrské ul.Hned bych ho nevyhazoval jako někdo.Hodně štěstí.
Zwiki, děkuju za tip. Myslela jsem malá hodinářství, kde opravář zároveň prodává.
Ale mám pocit, že se v poslední době nějak vytratila,
tam, kde jsem na ně byla zvyklá, nacházím ""večerky"...
Tak mne napadá: Existuje ještě vůbec učební obor hodinář?
Staří odcházejí do důchodu a mladé to myslím moc neláká.
Tak ono by třeba i lákalo, ale zakázky nejsou. Před 30 roky měl mechanické hodinky každý, dnes je to kuriozita. Obávám se, že hodináři zmizí nebo se stanou součástí skanzenů, stejně jako zmizeli opraváři psacích strojů, dráteníci nebo topiči na lokomotivách. Nehodnotím jestli je to dobře nebo špatně, prostě tak to je a pokrok nezastavíš.
Staří hodináři vymírají a pokud ještě fungují, tak mají svoji klientelu. S prodejem hodin a hodinek dneska nemají šanci konkurovat. Oprava budíku se asi dneska nevyplatí, ale můžeš se zkusit zeptat třeba TADY. Osobně by mě zajímala fotka toho tvého památečního budíku.
doplněno 27.08.15 17:35:Tyhle budíky vzbudily pomalu i mrtvého. Mě takový budíval dlouhá léta do školy. Tehdy byl samozřejmě jenom z pocínovaného plechu. Pak tu možná ještě mám jeden, původně zlatý, s těmi vysokými zvonky. Jejich zvuk tě prostě z té postele vytáhne. Ale pořád se ještě prodávají. Nevím, jak u hodinářů, ale určitě jsem je viděl u vietnamců, možná v Sapě.
Já jsem před položením otázky vlastně ani nehledala,
po zkušenosti před 9 lety jsem nečekala, že by je ještě někdo vyráběl.
Spíš jsem doufala, že někdo doporučí hodináře, s kterým byl spokojen.
Je to tenhle budík, akorát jej mám v černé barvě.
Není to žádný zázrak, ale vždycky mne spolehlivě probudil...
Velmi šikovný hodinář je na Vinohradech, Velehradská 5 (křižovatka s Přemyslovskou). Dokázal opravit 80 let staré pendlovky a uvést u nich do chodu bití, které bylo pravděpodobně pro výrobní vadu minimálně 60 let mimo provoz. Velmi příjemný pán, který má svou práci jako koníčka. Neslibuju, že Vám budíka opraví, ale za zeptání nic nedáte. Dopručuju.
doplněno 27.08.15 20:02: Tady jsou podrobnější informace.
Dobrý den, já bych zkusil něco jiného (a vyzkoušeného), protože podle Vašeho popisu je budík pouze uvnitř zanešený. Já jsem si takto opravil staré hodiny - tedy, zakoupil jsem v drogerii sprej Kontaktol, otevřel hodiny (Vy budík) a všechna kolečka (a hlavně jejich osičky tam, kde se otáčejí) jsem pořádně Kontaktolem vystříkal. Pravda, docela to smrdí, ale stroj se zase rozběhl. Je možné, že hodinář by udělal něco obdobného - vyčistil by stroj. Zdravím!
P.S. Zkazit tím nic nemůžete, protože stroj nerozebíráte.
doplněno 27.08.15 06:45:Kontaktol není určen pro mazání - má pouze čistící účinek, tak nic nezalepí. Používá se na díly z barevných kovů, které se pohybují nebo na el. kontakty. Rozpouští nečistoty a odstraňuje také oxidaci. Žádné mazání bych do budíku nedoporučoval - olej by skutečně mohl spíše lepit. On ten hodinář zřejmě také nebude rozebírat celý budík a čistit jednotlivá ozubená kolečka, ale použije nějaký chemický čistič. A pokud si vzpomínám, tak hodináři měli vždy hodně dlouhé dodací lhůty a oprava jim trvala dlouho (prý je nutné stroje po opravě pozorovat a "štelovat"). Jinak, Kontaktol má u trysky hadičku, tak se stříká jen cíleně a do určitých míst.
Nic proti tomu, makový olej to sice není, ale lepší, než nic. Jen pozor na setrvačku a její vlásek - tu placatou tenoučkou spirálku. Tu nemazat, nebo se bude lepit a bude po ptákách.
Ivzez, píšete, že chcete opravit. Zadejte si opravy pendlovek, kukaček, starožitných, historických, nebo servis. Určitě Vám něco vyjede z Vaší oblasti. Ty velké hodiny mají stejné mechanické strojky, jako malý budík. A rýpají se v tom nadšenci, pro staré věci. Věřím, že Vás neodmítnou.
Pokud byste chtěla nový, tak jsou ještě k dostání. Cena na netu je do pěti set korun. Na Heurece okolo 40ti nabídek, pod ,,mechanický budík,,.
Milá Ivzez, mám kamaráda hodináře který vlastní provozovnu na prodej a opravy. Bohužel nic neopravuje jelikož se to nevyplatí, postupně propustil 3 hodináře-opraváře a má jen 3 prodavačky. Také jsem za ním přišla s mechanickým budíkem, "zlatý" velký, dva zvonečky prostě krásný a řekl mi "polož ho na koleje a počkej až pojede vlak" a prodal mi cosi super digitální za 300,-.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.