Nejste přihlášen/a.
Dokázal by mi někdo vysvětlit rozdíl mezi barevným a stálobarevným prádlem? Jde mi o to kvůli praní.
"Bílé nebo stálobarevné prádlo se pere v univerzálních pracích prostředcích, které jsou účinné při všech teplotách, obsahují bělicí složky a optické zjasňovače. Barevné prádlo se pere v pracím prostředku na barevné prádlo (označené "Color") bez bělících složek a optických zjasňovačů."
- Z toho jsem pochopil, že prací prostředek s bělidly prádlo vybělí, ale nerozumím tomu, jak je tedy možné ho používát na stálobarevné prádlo, když na barevné prádlo se má používat šetrnější prostředek bez bělicích směsí.
Snad jsem to alespoň trochu dokázal vysvětlit.
Díky za vaše rady !
Dobrý den, poskytnu Vám laický a okamžitý výklad - barevné prádlo může ještě barvu při praní ztrácet (odbarvuje se), ale stálobarevné se již barvy při praní nezbavuje, resp. nikdy ji nemění (neztrácí). Toť můj výklad a o správnosti nás přesvědčí třeba ostatní odpovědi. Zdravím!
doplněno 26.08.15 11:30:No, jsou materiály, o kterých se to ví všeobecně. Např. džíny pustí modrou, černé bavlněné tričko pustí černou apod. Naopak, např. barevný silon ("umělina") je stále stejně barevný (ale, ten se zase má prát na jinou teplotu, než bavlna). Hodně lidí, kteří mají hodně prádla, pere jen jednu pračku "červeného" a další třeba jen "modrého". Jinak se k tomu dostanete praxí - tedy, až Vám nějaké barevné prádlo udělá fleky na jiném prádle .
Vůbec se tím nazabývejte. Schválně, kolik máte bílého prádla? Snad jen nějaká trička a nátělníky. Cíchy určitě nemáte bílé. A když tyhle věci vyperete v prášku na barevné, ničemu neublížíte. Klidně je vyperte v prášku na barevné prádlo. Když barevné prádlo před praním roztřídíte na světlé a tmavé a vyperete každé zvlášť na max. 40ºC, můžete být naprosto v klidu. Nové věci nejprve vyperte úplně zvlášť, zvláště pak tmavé nebo džíny, mohly by pustit a obarvit ostatní prádlo. Uvědomte si, co opravdu máte špinavé třeba z dílny nebo z garáže a co máte jen propocené ulepkané. Co je potřeba opravdu pečlivě vyprat na hodně stunů a co stačí na 30ºC. Zvláště pak, když je prášek kvalitní.
Už kolikátý rok nemám doma vůbec prášek na bílé prádlo. Opravdu v něm barvy vypšknou, vyšeptají se, vyblednou. Všecko peru v prášku na barevné prádlo, protože bílého nemám nic. Jen záclony a na ně mám spešl prášek. Když prádlo roztřídíte na světlé a tmavé, je po starostech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.