Nejste přihlášen/a.
Přesně tak.U přívodu bude switch, do kterého půjde vstupní kabel. Z tohoto switche může jít třeba 8 kabelů - do každé místnosti jeden a ukončen bude zásuvkou RJ45. Samozřejmě detailně záleží na typu připojení. Ještě pravděpodobně bude zapojen router atp.
Jinak obecně "internet" se tahá většinou pomocí kabelu UTP.
Rozhodně nekupujte koax! Kupte kabel UTP Cat 6 (full duplex 1Gb), horší nemá dneska cenu instalovat, metr 10-12 Kč. Osobně jsem tahal 2x kabel do každé místnosti a mám všude dvojzásuvky "kostičku" RJ 45 (dublování, kdyby se jeden kabel zničil). U TV mám 2 dvojzásuvky (dneska se na net napojuje kdejakej přístroj). Kabely si u tahání označujte, abyste později věděl, který kabel kam vede.
doplněno 25.08.15 12:59:OK, souhlasím, že zatím je Cat6 zbytečný, ale za pár let jako když najdu. Přeci ten kabel tam bude dalších 20-30 let.
Co se peněz týče, tak na velkém bytě roztahám kolik? 100-150 metrů max? Tudíž ušetřím stokoruny, vzhledem k ceně rekonstrukce bytu to jsou haléřové položky. Stejně tak zásuvky, když se to už dělá, tak se to má udělat pořádně. Jako samozřejmě - wifi super, ale já jsem IT ze staré školy a drát je prostě drát
Cat6 je vyrazne drazsi nez Cat5e a pritom Cat5e umi i 10Gb/s na vzdalenosti v typickem byte. Kdo dnes doma dokaze 10Gb/s vubec nainstalovat a vyuzivat? Nikdo. Za me tedy jednoznacne Cat5e.
doplněno 25.08.15 09:28:Cat5e uz od 1000,-Kc za 300metru.
doplněno 26.08.15 09:11:Přeci ten kabel tam bude dalších 20-30 let.
Ze stejneho duvodu se uz pred 10+ lety instaloval Cat7/Class F. A jaka byla budoucnost, tj. dnesni soucasnost? Gigabit je stale kralem, zadne navyseni na obzoru, spotrebni elektronika typicky na 100Mb/s a vsechny draty valcuje u bezneho uzivatele doma Wi-Fi.
V podstate si doma vybudujes malou LAN - lokalni sit. Pouzijes UTP Cat5e a router (klidne ten 4-portovy, co ma i wifi, od tveho poskytovatele internetu). 1 zasuvka = 1 neprerusovany kabel ke vstupu do bytu. Zadne rozbocovani, oddelovani, napojovani atd. jako u vedeni 230V.
Zase to s tema zasuvkama neprehanej. Kolik mas doma a pouzivas stolnich PC na jednom miste, ze se vyplati k nemu tahat kabel? Nemas nahodou vice smartphonu, tabletu, notebooku, kde ani kabel pripojit (a tahat za sebou) nejde?
Také jsem původně plánoval zadrátování úplně všeho minimálně dvěma zásuvkami. Nakonec jsem dal po jedné v kombinaci s TV rozvodem a po letech mohu prohlásit, že je až na výjimky nevyužívám. Většina zařízení funguje bezdrátově - mobil, tablet, notebook, DLNA i Miracast receiver. Na drátech je pouze regulace topení, satelitní přijímač a síťová tiskárna. Router podporující 802.11n, resp. 802.11ac bez problémů drátové rozvody nahradil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.