Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vchodové dveře - oprava? Dřevo x plast?

Od: jmlc® odpovědí: 26 změna:

Dobrý den. Dnes vás chci poprosit o hlasování a případné náměty.

Na novostavbu jsem po doporučení nechal nainstalovat předsunuté dveře a okna. Je to na kotvách cca 10cm před zdí, v izolaci. Polystyren mám 22 cm.

Měl jsem záruku 2 roky (i v případě více let bych zřejmě nedokázal uhádat reklamaci mého problému ...) - novostavba se řešila trochu s potížemi, takže ty dva roky jsou vlastně doba od namontování po nastěhování. Další 4 roky fungovaly dveře bez větších potíží, až na jednu blbou chybičku - do výšky cca 30 cm od země dveře chybně dovíraly. Řešil jsem to opakovaným seřizováním, těsněním navíc atd. Letos jsem se rozhodl, že u dané firmy konečně domluvím řádnou opravu i za podmínky částečné demolice vchodu. Firmu jsem domlouval cca půl roku - stále neměli čas (kvůli takové zakázce se jim nechtělo jezdit).

Další 3 oslovené firmy - jedna napřímo řekla, že to nejde opravit, druhá "není potíž, zatím odstraňte pásek dlažby a u zdi pár cm, to posuneme, natáhneme, ..." Jenže po týdnu jsou nekontaktní, na sms jsou reakce "nemáme čas" ... tj. zase jen velká huba. Bohužel už mám vchod rozkopaný a nachystaný. Třetí firma chce vyměnit komplet – "provizorní opravu" by zvládli, ale bez záruky na výsledek, takže je možné, že den budou řešit něco zbytečně...

Dnes mi přišel po několika urgencích, mailech a dohodách pracovník firmy, která mi dělala tuto zakázku za několik set tisíc... Pán mával rukama a ve stylu "čo s tým budeme robiť" čekal, co mu nabídnu za řešení já sám...

Foto dveří mám z mapy.cz, nekvalitní, ale pro představu postačí – z dnešního vysvětlování jde o hlavní problém ve světlíku vedle dveří. Prý díky němu nelze dostatečně přichystat pevný rám dveří, tj. plastové dveře se mi budou časem křivit všechny.

Představu mám takovou, že sklo ponechám origo - trojsklo s účkem pod 0,5. Chci nějak opravit futra nebo vyměnit komplet rám dveří s futrama, sklo jen vyměnit.

K řešení tedy dotazy:

1) Nechat plastová nebo jít do dřevěných? Dřevo zřejmě neudrží tíhu toho skla, takže i z toho důvodu bych raději šel do plastu. Dveře musí být bílé – nic jiného by se k domu nehodilo.

2) Jaký typ - název profilu rámu je ten lepší? Pevnost rámu, výztuhy a stálost barev? Dle vyjádření pracovníka firmy, která mi okna dodala a montovala, jsou moje rámy ty nejhorší, které jsem mohl dostat. Ve smlouvě jsou kódy, ve kterých se nevyznám... takže jsem nemohl tušit, jaký hnus mi dali k tak drahému trojsklu :(

3) Nechat předsazené dveře nebo "ustoupit" do domu a dát dveře do cihel? Předsazení znamená zničit fasádu nebo vybourat značnou část chodby, opravit vchod před i za futrama. Složitá oprava a je předpoklad, že kotvy jsou již staré-jiný typ. Samozřejmě tato varianta je nejdražší...

Posunutí dveří dovnitř je pro mne menší práce – fasáda zůstane, jen přidám těch 20 cm a přemaluju jen kousek. Přijdu tak o pár cm prostoru, to nevadí, ale bude to pak pevnější, byť tam nechám ten světlík?...

Vchodové dveře - oprava? Dřevo x plast?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nové a dát do zdi

osobně se teď také chystám na celoprosklené dveře 83mm profil, trojsklo. profil gealan S 9000.

Tento výrobce prosazuje lepení skla do plastového profilu a prý to má mnohem lepší parametry než normální osazení na gumu.

Takže třeba by u těch vašich dveří pomohlo jen vyndat sklo a do rámu ho prostě vlepit...

.

" Díky STV® statickému suchému zasklení
STATICKÉ SUCHÉ
ZASKLENÍ
++Kombinace technologie STV® s běžným
ocelovým vyztužením umožňuje
zhotovování dosud nerealizovatelných
velikostí.
++Časově náročné seřizování oken je redukováno na
minimum.
++Vlepení skla do rámu zvyšuje ochranu proti
vloupání. Zabraňuje svěšování křídel
++ I po dlouhém používání se okna s technologií
STV® zavírají stále přesně jako sejf.
Možné
zhotovování
větších
prvků
U zvolené lepicí techniky STV® (statické suché zasklení) vyvinuté firmou GELAN se jedná o vlepování
skla do profilu křídla pomocí speciální lepicí pásky vyvinuté pro konstrukci oken, při zachování obvyklého
vypodložení skla. Vlepením skla do profilu křídla se tuhost tabule skla přenese na křídlo a celý
systém je stabilnější. Tak je možné vyrábět křídla ve standardních velikostech zcela bez oceli. Použitím
technologie STV® a současně ocelové výztuže v křídle lze konstruovat obzvlášť velké a jinak nerealizovatelné
prvky z plastu.

"

s9000.gealan.de/...

bruk600*

Celkově to jsou samé výhody, ale napadá mne jak se řeší prasklé sklo?

Nové a dát do zdi

Tipuju že se staré sklo prostě vymlátí ven, odstraní oboustranná páska na které je to nalepené a znova se tam vlepí nové sklo.

Nicméně vzhledem k váze takto velkého trojskla, to bude určitě velmi zábavná činnost...

hodnocení

taky se mi to zdá slušné.. rozhodně více "těsnících"částí a izolací než u těch mých šuntů... - ale dotaz již podaný je celkem zajímavý - jak se mění prasklé sklo? komplet nové dveře nebo se to dá "odlepit"?

doplněno 22.08.15 17:16:

i tak se mi to líbí... ještě jsem dohledal systém google.cz/...

Tento používá firma nedaleko ode mne... takže přemýšlím, zda tento profil bude také tak dobrý... Podle průřezu je tam více komor a betélnější železo... :)

Nové a dát do zdi

Ten gealan má o 6mm víc utopený sklo v rámu, takže je teoreticky menší šance že se spodek okna bude rosit. Nicméně oba profily jsou na dnešní špičce.

Jinak pro mě velmi důležitý parametr je cena. Dveře (rám) 100x2100, (trojsklo Ug 0,6 ) mám za cca 18000,-

doplněno 22.08.15 18:01:

Rozepsané to bohužel nemám, navíc teď při podrobném zkoumání jsem si všiml že na dveře je použit profil "SCHÜCO CORONA SI-82 CLASIC, stavební hloubka 82mm"také s tím lepením skla.

Mám v nabídce pouze celkovou cenu 40546,- a po kouzlení se slevou to vychází na 18599.

.

Na internetu jsem našel starý ceník skel a trojsklo Ug0.6 stojí cca 1000,-/m2

Otázka jak moc je ta cena aktuální a jak bude kdo ochotný dodat dveře bez skla.

hodnocení

Máte v papírech i rozepsání částek? Kolik stojí sklo a kolik ten rám? Sklo bych si nechal své,... Tipnul bych si tak 50/50

doplněno 22.08.15 18:06:

Díky za ten ceník - takže u mne by to vycházelo cca na 30% sklo, 70 rám..., když to tak počítám... Ona ta informace je také celkem zásadní...

Kdybych tatíkovi dal dveře do starého domku a on si nechal zhotovit jen rám, můžu koupit komplet dveře vč. skla a tím mít záruku na celý komplet ... On by těch dveří užil.. a sklo pro světlík bychom využili jinde jako nadsvětlík do zádveří na míru.

hodnocení

0x
Nedělám do plastu, ale do dřeva a nějak mě není jasný v čem přesně tkví problém?
To se ohnul rám dveří, tedy jen těch 30 cm a tím kouskem táhne? Nebo je jiný problém?
hodnocení

ano - zásadní problém je v těch 30cm, kterými fouká.. další s tím spojené je zamykání dveří - když zamykám, musím dveře na spodní části přirazit nebo k sobě přitáhnout - ale dítě už to neodemče... nemá tu sílu :(

Když to povolím i pro dítě - 10 let, pak fouká víc a to i nahoře.

doplněno 22.08.15 16:47:

JJ, pochopil jste správně. Mne právě 2 firmy tak trochu uváděly v omyl - prý to jde opravit, a tak jsem byl na vážkách, jestli se o to pokoušet..., ale jak jsem napsal: "opravit jde, nachystejte, my nepřijedem"

Takže ns straně kliky je ohnutý rám. Říkám, nedělám do plastu, nýbrž do dřeva a tam se to nedá opravit jinak než výměnou rámu.

bruk600*
hodnocení

0x

Nešlo by ve spodním rohu toho "světlíku" přidat stavěcí štroub? Pro představu něco jako šroub od truhlářské svěrky (dělají se i docela malé), který by byl na přivařené platli přivrtán k podlaze a nějak úhledně zakrytován. Potom by se dalo podle potřeby zatlačit potřebnou silou na roh a vymezit vůle.

hodnocení

tak přesně toto jsem říkal tomu chlapovi - dole podřezat, vyměnit panel za rovný a zpět ho uchytit - nahoře je uchycen vinglem, to je v pohodě, dole by se dala pásovina klidně po celé délce a zakrytovala... oprava za pár korun a podle mne funkční... ale to vše z pohledu lajka

paw*
hodnocení

0x
Spravit lze vse, jen firmy radeji meni za nove, je na tom vice vyvaru. Dvere bud soupnete dovnitr nebo vysekejte kotvy a ulozte je mezi drevene tramky. Tim docilite dostatecnou tuhost. Jinak nevim, proc by drevene dvere nemely unest to sklo.
hodnocení

To "vysekání" je složitější než se zdá. Abych vysekal, potřeboval bych 100% jistotu, že to tak bude v pořádku. Trámy by v podstatě ležely v polystyrenu - takže bych je musel přišroubovat do zdi, tj. zničit fasádu - tomu se chci právě vyhnout. Kotvy jsou zalité v pěně a extrudovaném polystyrenu, na který je dávaný polystyren fasádní (pro vyšší pevnost kotev).

S tou nosností dřeva - sklo je velmi velké 210/80, rám je úzký cca 10cm. Udržet by to mohlo, ale jednak bych musel přebarvit na bílo a ošetřovat snad každý rok, jednak bych se bál, že tak úzký rám prdne... Opravdu to dřevo udrží? Větší rám tam nevleze.

Dveře zapadají do sloupku více než 40cm od zdi - ten sloupek je to nejdůležitější pro zamykání a těsnost... Rám dveří v podstatě je pevně ukotven, ten prostřední slopek má ale "prohyb" až 1cm.

Máte nějakou zkušenost s podobnou opravou? Jak jsem napsal - 2 firmy tvrdí, že to lze, ale nedají záruku, takže to je v teoretické rovině - nikdy to nedělaly a výsledek je nejistý.

Co se týká dřeva na podobné konstrukci. Aby se v pohodě vešlo trojsklo, musí být síla 88 mm. Sice by to šlo dát i do 78 mm silnýho rámu, ale nějak to není úplně ono.

Trochu je problém tvá utkvělá představa, použít staré trojsklo. Je vcelku dost velký opruz dělat dveře podle skel, ale dá se to. Ovšem dávat sklo z plastu do dřeva, osobně jsem to nedělal, tak nevím, jak to mají plasťáci dělaný. Ale asi by se ten dřevěný rám musel upravit. Normálně se používá šířka 120 mm a při síle 88 mm to je dost velkej trám, kterej unese podstatně více než jedno sklo, který má něco kolem 60 kilo. To, co se u plastu uvádí jako super novinka, tedy lepený sklo, se u dřeva používá vlastně již mnoho let. Jen se to nelepí oboustranou páskou, nýbrž to drží silikon, kterým je sklo utěsněný k dřevu. Když silikon zaschne, vůbec by sklo nemuselo být lištovaný a drželo by jak helvétská víra.

Vcelku by mě zajímalo, z čeho to je dělaný, že má prostřední sloupek průhyb až 1 cm. To snad je z papíru.

Jinak co se týká povrchové úpravy dřevěných oken a dveří, mělo by se to každý rok ošetřit. Nejedná se o žádný opakovaný nátěr, nýbrž vlastně jen emulzi naneseš na hadr a přejedeš to. Práce na celým baráku na jednu hodinu ročně, druhou hodinu strávíš lehkým promazáním kování. Jedná se jen o pár kapek oleje na každý kování. Bohužel, skoro nikdo nedělá ani jedno a pak se diví, že je barva zašlá, kování jde ztuha.

hodnocení

Díky za upřesnění o dřevě i námět k zamyšlení o původním skle.

Ten rám je podle dodacího listu z profilu VEKA 70/5K AD. Když jsme sepisovali objednávku na firmě, kolem nás bylo profilů a průřezů ... všechno 6 a více komor, vyfoukané nějakou pěnou, velmi pevné železné výztuže... Jenže do objednávky se jen napsal kód - a co já můžu podle kódu vědět? Že je to jinak jsem zjistil až po pár letech, když jsem problém začal řešit :(

Problém v té vůli bude zřejmě délka - resp. výška cca 230cm. Nebo to prostě udělali z jiného profilu, než bylo objednáno. Stačí se opřít rukou a rám je prohlý jako luk...

Podle vás tedy nejlepší varianta bude dřevo? A upevnit do zdi - posunout dovnitř, že?

230 cm zase není nějak extra moc. Pravda, je to trochu vyšší než bývá zvykem, ale občas se dělají dveře ještě vyšší. A drží, neprohýbají se. Trochu samozřejmě ano, ale rozhodně bych to neprohnul o jeden centimetr. Ale to mluvím o dřevě, do plastu opravdu nevidím a ani snad nechci.

Klidně bych nový dveře dal tam, kde jsou. To, že budou zadělaný ve zdi, nezabrání případnému prohnutí prostřední příčky. Ta se klidně prohne, i když budou dveře zadělaný v betonu. Nic ji nedrží, drží se sama.

hodnocení

První pokusy o info - kompletní dveře bez řešení "výměny skla" - berou všichni. Objednávka rámu - to nás nezajímá, my máme práce dost...

Já si nechal od jednoho truhláře udělat bedýnku.. Líbila se mi práce i cena, nechal jsem si udělat předsíňovou stěnu. Pak skříně, schody, komodu... počítám z bedýnky za 200 možná zakázky za 50-60tis.

doplněno 26.08.15 08:04:

Je to všechno o penězích - mám rodinu a nevydělávám tolik, abych si naspořil 15 tis na nové dveře za jeden měsíc. Aktuální měsíce jsou ve znamení pojistek (auta, dům), rekonstrukcí (maluju), nutných servisů aut (rozvody, pravidelný servis) - to vše mi vybralo moji zálohu a aktuální limit opravy mám tak max. 10tis. Většina tazatelů na tomto webu se snaží ušetřit nebo zaplatit to nejmenší nutné, proto hledají varianty a rady - jestli jsem ten smysl webu dobře pochopil.

Ten truhlář má práci na měsíc dopředu - s termíny. Takže pokud mi nic jiného nezbude, domluvím se s ním. Celý dům s plastovými okny a dřevěnými dveřmi.. no nevím, nedokážu si to představit.

To o truchláři jsem nahodil jen jako info k zamyšlení. Mám zaměstnání v mladém kolektivu. Často se za mnou jdou ptát, jaké mám zkušenosti s firmami, zda můžu někoho doporučit. Za domem se nám staví další čtvrt - cca 16 rodinných domů. Doporučili byste firmu na okna, která dodá trojsklo a rámy dává tímto způsobem do smlouvy (opticky snižuje cenu zakázky na úkor kvality)? Nebo takovou, kde se snažíte o kontakt 2 měsíce a oni na servis nemají čas?

Nové a dát do zdi

V návaznosti na tuto naší diskuzi, jsem oslovil pár firem které mi loni dělali nabídky na okna...

V současné době stojí celoprosklené dveře průměrně 15000,- (1000x2100, trojsklo Ug 0,6, profil 6 komor, 83mm, barva bílá/dekor)

Takže si myslím že to není tak hrozná částka aby se vyplatilo laborovat s vyndaváním starého skla a podobných manévrů.

Proč si od onoho truhláře nenecháš udělat i nový vchodovky?

hodnocení

Truhlář je truhlářem a sice toho umí hodně, ale nemá mašinu pro výrobu euro profilů - oken a dveří. Nicméně mi doporučil jiného, který je ochotný zpracovat podle skla dřevo a mám již i cenovou nabídku.

Manželka se bojí, že i když to bude ze dřeva, budou se dveře/rám křivit a výsledek bude za pár let stejný... Máme totiž v rodině dveře dřevěné - tchyně je má cca 7 let a poslední 4 roky už je nechává "větrat". Byť kování 5ti bodové a dveře drahé (snad i kvalitní), servisák jí prních pět let přijel seřídit dveře a kování v rámci záruky a dnes již nejezdí. To seřízení udělalo z půl centimetru jen 2 mm, ale stále to netěšnilo a foukalo.. (starý RD, který si snad již nesedá...).

Chtěl bych spíš poprosit o doporučení - typ profilu plastu nebo značku dveří, které máte přes 5 let bez jediného problému.

hodnocení

Prosím - pokud máte někdo zkušenost nebo znáte někoho s pozitivní-negativní zkušeností s rámy ponzio - ponzio.pl/...

Obdržel jsem velmi slušnou nabídku a rád bych si ověřil, zda tyto hliníkové rámy opravdu mají certifikáty EU... nebo je to "jen Polsko"...

hodnocení

Zdravím vás, které to zajímá :)

Dveře mi přivezli 21.12.2015, a tak se chci podělit o zkušenost...

Firma Pramos mi před sjednáním smlouvy slibovala dodání do 6ti týdnů, vše bez potíží lze provést,... Po týdnu jednání jsem zjistil, že nelze provést z plastu požadovaný rozměr a je nutný hliník. Při hovoru mi nebylo nabídnuto "oštetření připojovací spáry" a toto ošetření je zmíněno jen uprostřed "obecných informací". Při dotazu na "ty folie, co se tam lepí na kraj a fasádu" mi pracovnice nebyla schopna říct, co to vlastně má být, jakou to má funkci, ale "je to drahý, tak to nenabízíme, není to třeba". JAK TEDY DODATEČNĚ PROVÉST OŠETŘENÍ PŘIPOJOVACÍ SPÁRY, KDYŽ CHCI DOSÁHNOUT AKTUÁLNĚ PLATNÝCH NOREM?

Po dvou urgencích mi přivezla firma dveře - samotné dveře a zmíněný profil je OK a nemám námitky. Dokonce i systém kování "GU Secury automatic" vypadá skvěle. Přijeli dva pracovníci - nějaký mladý brigádník "podržtažka" a pán, který se několikrát zamýšlel, jaký díl to vlastně má v ruce, jak se to vlastně montuje a jak vlastně naštelovat panty. Když mu krytka pantu nešla narazit kladivem, uvědomil si, že je to krytka na druhou stranu...

Firma měla na smlouvě 9 týdnů na výrobu a montáž (ale to přeci je jen tak... do 6ti týdnů to stihneme...) - po těch urgencích měla další týden zpoždění. Mimochodem - po 6ti týdnech stále nebylo ve výrobě podle zaměstnance firmy.

Nesrovnalosti typu "30 kotev na faktuře - kde je máte?" "nevím-to je hloupost..." nebudu rozepisovat. Ale po vytvrdnutí pěny mi zůstalo několik děr, kudy foukalo. Jenže druhý den, když jsem všechny tyto díry zavřel a zaizoloval část pod prahem jsem zjistil, že mi fouká dveřma! - jeden ze tří zobáčků zamykacího systému se nedovírá - tj. buď chybná montáž rámu nebo špatné seštelování dveří. Toto nevytýkám pracovníkům, kteří pospíchali domů a nečekali na vytvrdnutí izolační pěny - kdo by také čekal...

Možná se díky pěně rám hnul, možná se pohnulo přes noc špatně utažené štelování pantů... netuším - ale odpověď mi volal pán hned 22.12. - "nechte to tak, jak je, já si píšu reklamace: přijedem někdy v lednu. Hlavně prosím nedělejte fasádu, kdybychom to museli vyhodit ze zdi a usadit znovu."

Dnes nemám telefon na kompetentního pracovníka, nemám mailové potvrzení, mám jen dveře za 33500,-Kč, kterými táhne i když je zabouchnete. Okolí jsem musel nějak ukrýt - už jsem viděl pár domků, kde vykradli čerstvě usazená okna, dveře - kotvy jsou před domem venku, takže stačí akušroubovák a nůž a mohl by si to někdo odvést. Provizorně jsem to tedy ukryl extrudovaným polyšem přilepeným na pěnu ke zdi.

Zkusil jsem urgenci na centrálu - no a čekám, čekám, ...

Vchodové dveře - oprava? Dřevo x plast? #2
Vchodové dveře - oprava? Dřevo x plast? #3

Nové a dát do zdi

Zkoušel jste dveře přeměřit? Jestli je hnutý nebo špatně usazený rám se dá přece lehce poznat

Jinak štelování kování také není žádná věda, takže bych si to seřídil sám. Než teď čekat v těch největších letošních mrazech jestli někdo na reklamaci dorazí :)

hodnocení

Nemám k dispozici "rovnou lať" nebo vodní váhu 2m a z metrovkou nic nepoznám. Kdybych to i poznal, sám to nesrovnám a stejně musím čekat... A jelikož je to v "záruce", nechci do toho raději vůbec šahat, byť je to samozřejmě věc lehká. Stačí blbě chytit krytku pantu, který před tím obouchal ten jeden kladivem - kdo mi to uhradí-přiveze novou?

Chci, aby tam přišel někdo z podniku a vyjádřil se na jejich způsob jednání s připojovací spárou a aktuálními možnostmi. Ale je fakt, že to profukuje dost... ještě že jsme dělali druhé zádveří. Jestli se mi neozvou na urgenci dnes, budu muset použít své síly a svůj rozum a pokusit se o nápravu sám...

hodnocení

Před týdnem přišel servisní technik mrknout na dveře - seřizoval 4 panty přes 45 minut. Pak odešel s tím, že máme sledovat změny. Dnes při otevření dveří uslyšíte eeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii - jak u starých vrat. Při -10°C je opět vidět i cítit, že kousek dveří nedoléhá. Jedná se o chloupek - půl milimetru na 10cm výšku od země - ale kvůli tomu jsem právě měnil předchozí dveře, protože tama při mrazech táhlo... Další reklamace - mail a stále čekám, čekám...

Je toto normální? Tak zkušená firma a hliníkové dveře za 34tis - to jako mám v zimně nechat vyřezat a nově nasadit? Nebo zalepit z obou stran izolepou a chodit dvorem?

hodnocení

Dnes přijeli pracovníci firmy - jiní, než původní montéři... Celé dveře se vyřízly, vysadily, a po očištění a přidání pásek pro tu spáru nasadily dovnitř. Páni to znovu ukotvili a zkoušeli usadit... zjistili další potíž - velká šířka dveří na kombinaci světlíku a délku dveří přes metr ... demontovali sklo ze světlíku a ukotvili rám i do země.

Po kompletním ukotvení a zafoukání to vypadá slušně a zřejmě bude po problému. Trochu mne mrzí opotřebení jedné z lišt, která po měsíci užívání dveří dřela do koberce. Takže ta lišta i koberec jsou viditelně poškozené... Také opakovanou montáží trochu dostal lak dveří na prdel - sem tam škrábanec... zkusím to rozleštit, případně zatřít - bílá ralka se dá jistě sehnat.

Musím znovu přilepit izolaci, která byla "provizorní" - spíše proti odcizení dveří, musím improvizovat s dlažbou před vchodem,... ale tyto náklady asi od firmy nedostanu jako "nutné náklady spojené s reklamací a dobou řešení reklamace"...Bohužel, ani fasádu nestihnu "před Vánoce 2015", takže musím opět shánět termíny u živnostníků z okolí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]