Nejste přihlášen/a.
Potřebuju vysvětlení od někoho, kdo rozumí kamnům.
Chceme si koupit litinová, jednoplášťová sálavá kamna. Nakonec jsme si vybrali tyto (obrázek, Invicta SEDAN), ale jednomu prostě nerozumím. V popise je uvedeno - jednoplášťová kamna, ale dále se pak píše - dvojité stěny spalovací komory. Co to teda jako je? Jsou teda jednoplášťová nebo dvouplášťová?
Kamna jsou bohužel na objednání, nenašla jsem nikoho, kdo by je měl skladem, abychom si je mohli prohlédnout a po dotazu na prodejce se mi dostalo odpovědi, že to znamená, že spalovací komora má dvě stěny.
Moc děkuju za případné vysvětlení.
Dvouplášťová kamna předávají teplo jednak sáláním přes sklo a také konvekcí ( prouděním). Teplý vzduch je nasáván dole do mezipláště, průchodem mezipláštěm se vzduch ohřívá a vychází průduchy nahoře. Tímto dostane rychlost a snadněji se dostává do vzdálenějších koutů místnosti, případně do jiných místností.
Jednoplášťová kamna předávají teplo pouze sálání – jak sklem, tak i bočníma stěnama. Tím, že toto teplo nemá "rychlost"má tendenci se zastavit o překážku hůře se dostává třeba za roh. Ale v praxi to není zas až tak dramatické. Ale to je princip jedno a dvouplášťových kamen.
Jednoplášťová kamna jsou pochopitelně na bocích horká. Od toho se odvíjí i bezpečná vzdálenost od hořlavých předmětů do boků. U jednoplášťových kamen je to 40 cm, u dvouplášťových 20 cm. Dopředu je to 80 cm u obou typů.
Stabbou ty kamna budou podobna treba Jotulum nebo dalsim litinakum. Ted me napadlo, ze bude v praze v zari veletrh a tam beztak nejake invicty ke shlednuti budou. treba tam poridite i za lepsi cenu.
Díky za rozsáhlou odpověď. Ale já chápu princip jednoplášťových a dvouplášťových kamen, mně jen není jasné, co to znamená, když jednoplášťová kamna mají dvojité stěny spalovací komory.
Jinak díky za tip na ten veletrh, tam určitě pojedem.
Ta dvjita stena je, ze se ohen neopira primo o vnejsi plech,a le je tam vlozena jeste jedna deska. Proste aby vnejsi plast nebyl roszhaveny do bela.
Snad na veletrhu pochodite
Podle mého názoru jsou to klasický sálavá kamna . Je tím asi myšleno , že kamna mají vyměnitelné vnitřní ochrané desky. Takto to mám já u svých litináku , kde jsou po bokách desky co se tam jen zavěsí na vystupky. Dole mají ty vyměnitelné desky širší okraj , takže mezi plaštěm kamen a ochranými deskami je malá mezera . Tím je ochráněn plašt krbovek .
A můžu se zeptat, jestli ty vnitřní desky nezpůsobují to, že dlouho trvá, než se kamna nahřejí a začnou sálat teplo?
My jsme asi hrozně ovlivnění našimi současnými litiňáky, kdy kamna jsou v podstatě litinová krabice na nohách s dveřmi. Žádný šamot, žádné dvojité stěny, žádné vyměnitelné desky. Když se v nich zatopí, je teplo téměř hned. Máme jeden velký obytný prostor bez příček, kamna stojí v centru, všude je teplo (nevadí nám horké těleso kamen, nebydlíme ani s dětmi, ani se zvířaty). Jediná nevýhoda je design, jsou prostě hnusný, tak bych je ráda vyměnila za nějaké, na které se bude hezky koukat, ale nechci zhoršit tu tepelnou pohodu, na kterou jsme zvyklí. Nerada bych čekala, až se nahřejí nějaké desky vevnitř, aby se mohl nahřát obvodový plášť. Proto jsme chtěli kamna litinová, jednoplášťová sálavá. Proto furt řeším dvojité stěny spalovací komory.
Vím, že šamot tam určitě není, ptala jsem se na to prodejce, který to potvrdil. A ani v tech, listě o o tom není zmínka.
Já bych asi takováto kamna moc nedoporučoval . Jsou spíše dělána pro estetiku , proto mají velké dveře (sklo) . Budou tedy dost zakuřovat krbova-kamna.heureka.cz/...
Na vytápění jsou spíše vhodnější kamna s hlubokým topeništěm (odhořívají odpředu dozadu) . Ty dokáží hořet až 3- 4hod (přikládka) . Jako jsou jotule f 602, f 118 , plamen trenk , dovre 600 a 300 . Ale i kamna co vyrábějí u nás v Plzni - KD 110 .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.