Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní kanalizační trubky - spád

Od: junek odpovědí: 18 změna:

Dobrý den. dělám novou kanalizaci od domu ke kontrolní šachtě, kterou máme na svém pozemku cca 42 m. trubka 15cm v průměru..

nevím jaký nejlepší spád udělat.. Jaký minimání a jaký maximální? někdo doporučuje 0,5 cm na metr...jiný zase 2 cm na metr...tak nevím...moc děkuji za radu.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

0,5 cm postačuje, ale osobně bych šel do 1,O cm na metr, akorát se do toho musíte vejít.

junek
hodnocení

jojo..nějak se o to snažím..ale je to trochu složitější...mám na to 60 cm dlouho vodováhu...

nevíte zdali po zasypání zeminou si trubky trošku ´´sednou´´?.. Přejíždění autem tam nehrozí...pouze váha zeminy..

nedis111*

S 60tkou vodováhou bych měl strach o spád.Nechal bych si od někoho vyměřit lavičky a odměřovat od nich,nebo použít nivelák.Špatně položená kanalisace se špatně opravuje.A s tím nivelákem zjistíš jaký spád si můžeš dovolit.

hodnocení

0x
Standardní minimální spád kanalizační přípojky je 2%.Menší spád použijte pouze zcela vyjímečně pokud to nelze jinak provést.
0,5% spád se u DN150 běžně nepoužívá a ani by se dle ČSN používat neměl.
junek
hodnocení

2% je jako 2 cm?
20.08.15 22:54
Ano.
junek
hodnocení

také mi někdo říkal : minimálně 14 bublinky...z toho jsem už vůbec nebyl moudrý.:)

ctenar*

0,5% spád se u DN150 běžně nepoužívá a ani by se dle ČSN používat neměl
Je ta norma nekde verejne k dispozici, kde by si to tazatel mohl precist a nemusel se ptat 10 neznalych lajku nebo je ta norma tajna a musi se napred zaplatit vypalne, aby si ji clovek mohl precist?

ČSN stále bohužel nejsou bezplatně veřejně k dispozici.To štve i odbornou veřejnost.
Tazatel nemusí číst ČSN, stačí držet se toho co jsem napsal.
ctenar*

Kdyby nenarazil na vas, tak tu kanalizaci udelal blbe tak, jak mu tech predchozich 8 oslů poradilo *zed* Vsechny informace jsou typu jedna-pani-povidala, protoze originaly jsou nepristupne. *zed*

Casto sem posilam odkazy na zneni konkretnich paragrafu zakonu, kdyz se lidi nemohou shodnout na spravne odpovedi, takze tuto facku v podobe tajnych norem vnimam mimoradne citlive. *bum*

Jako laik by stejně tu ČSN nenašel i kdyby byla volně k dispozici, protože by nevěděl kde přesně to má hledat.
I členy ČKAIT opravdu štve, že ČSN nejsou snadno dostupné, ale zatím se nic kladného v tomto směru neudálo.Jakási možnost (placená) sice existuje, ale ideální to rozhodně není.
Na druhou stranu, člověk který ke své práci ČSN potřebuje, tak si je prostě sehnat musí.
K tomu, že zde u otázek jsou napsané jako odpovědi i vyložené hlouposti jsem se již někdy vyjadřoval.Navrhoval jsem jakési "řešení", ale neprošlo to.
doplněno 21.08.15 10:44:

paw: Ano, na škodu je jak spád příliš malý, tak i příliš velký. Nicméně vše se dá řešit.

doplněno 21.08.15 11:38:

ctenar:

Odkaz jedné ČSN na druhou, která je související je celkem logický..Není možné do jedné ČSN dát vše co s daným oborem souvisí, leda by daná ČSN měla tak 1500 stran. Na druhou stranu, jedna věc je ČSN a druhá věc je zkušenost z praxe a zvyklosti v daném oboru (např. většina provozovatelů kanalizační sítě požaduje 3% spád kanalizace místo 2%).

Ale to jsme zase u toho, že lidé se raději měsíc budou ptát. než aby jim to někdo (ano, jistě za pěníze) nakreslil..nebo jim v rámci technické pomoci poradil.

Pokud tady toho člověka budu mít vedle sebe, tak mu to na papír za 30 minut i s jedním uvařeným kafetem nakreslím...a není co řešit. Nebo to budeme popisovat "textem" formou "dotaz-odpověď-upřesňující dotaz-upřesňující odpověď...atd atd...a bude se to řešit týden..., včetně nesmyslných odpovědí od lidí, kteří nevědí o čem je řeč.

ctenar*

Jako laik by stejně tu ČSN nenašel

Staci Google a vyhledavac na webu se zakony a za chvili se pokazde prokousu k zakonu nebo vyhlasce, ktera se venuje tomu, co hledam. A ze jsem dohledal exoticke veci - treba predpis pro slozeni jidel na zakladni skole.

Pro normy by to fungovalo uplne stejne. Parkrat uz jsem neco dohledal v normach, ktere nekdo umistil (umyslne nebo neumyslne) na Internet. Bohuzel se normy stejne jako zakony odkazuji na jine normy, takze drive nebo pozdeji clovek narazi na nejakou, kterou nemuze najit.

paw*

Hlavne by se nemelo jit u tohoto prumero do prilis velkeho spadu. A to y duvodu tvoreni usazenin (voda odtece, hv*no zustane v trubce). U mensich prumeru to nemusi tolik vadit.

junek
hodnocení

děkuji za informace. Podle mě nečekejte od lidí, který problematice příliš nerozumí přesnou otázku na na danou věc. K jádrů problému se dá pak dojít pouze formou dialogu. díky za tuto poradnu, páč v různých paragrafem a upřesnění bych se nejspíše ztratil..

Nicméně ke spádu..

Ptal jsem se i hlavního architekta na svůj problém... Na 40 m mě odsouhlasil rozdíl výšky 20cm.. Což je 0,5 cm na metr..Samozřejmě mi doporučil více...ale to by pak před nákresem plánku, které souvisejí s ostatnimi po celé vesnici, měl navštívit náš dům a a né to měřit okem od plotu.. Pokud se zeptám clověka zodpovědného..tak proč nevěřit...ale překvapuje mě..že Někdo odsouhlasí 0,5 cm...a jiný dělá 2cm...samozřejmě...průběr trubky se musí zohlednit...

V naší vesnici dělají již přes rok novou kanalizaci...z dotací od EU.. Firma vyhrála konkurz...vmnoho úseků neustále předělává..termín dokončení již dávno vypršel...a dost lidí již je naštvaná že se to protahuje..

Je to asi tím, že firma si veme pod sebe další firmy..a neumí vše kontrolovat.. A obec má pouze cca 650 lidí..

Architekt nerozumí kanalizaci, to je zcela zásadní...není to jeho obor. Upřímně..., raději by měl mlčet, než říct nějakou hloupost. Ano, asi to byl jeden z těch, co naprojektuje dům bez projektantů řemesel..zvládne všechno sám (není to pravda..evidentně, ale zákazníkům to tak asi prezentuje).

hodnocení

0x
Nevím jaká jenorma,ale vodáci u firmy (než ji majitel přivedl do krachu) tvrdili že i rovina je spád *smich* .Ale ve skutečnosti toto dělali tak (dle možností ) minimálně půl centimetru na metr,někdy 2cm.dle podmínek
lojza55

0,5 cm je naprosté minimum pro funkčnost, ale řídil bych se radou pána výš, který radil min. 2-3% (centimetry). Někdy samo může být problém se k tomu i jen přiblížit a ,,honí" se každý mm, ale to snad nebude Váš případ. Pokud si nejste jistý, stavte se u Vás na provoz vodáren, tam Vám poradí a řeknou přesně jaký spád požadují.

jendad

Tady to dokonce píše vyrobce : Na stránce č. 8

Pro deštovku minimum 1%

Pro splaškovou do DN 100 je to 2% a do DN 200 je 1,5%

pipelife.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]