Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba komína, je nutné povolení?

Od: jasanek* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den. Je pro stavbu komína nutné stavební povolení, případně ohláška či nic? A souhlas sousedů?

Abych nastínil situaci. V menší místnosti přes dvůr chceme udělat kotelnu. V místnosti je klenbový strop. Proto chceme komín ke kotli umístit za zdí v rohu stodoly. Protože je stavba umíštěna ve stráni je obvodová zeď ve stodole u země uskončená oproti té v kotelně asi o metr. Na zdi ve stodole je pak o něco výše zub směrem k té stráni. Takže obvodová zeď pod krovem, věnec je v rovině (přímce). Ve stodole už žádný strop není, jen prkenný poval. Takže pokud komín postavíme bude někde uprostřed mezi špičkou střechy a krajem. Nad touto budovou je pozemek náš. Přes šířku stodoly za zdí je sousedův pozemek, zahrada, asi 4-5 metrů.

Doufám, že jsem se vymáčkl alespoň trochu srozumitelně. Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zbynek*
hodnocení

0x

ano budete potrebovat ohlasku a pak revizi a hlavne soused vam musi podepsat ze stim souhlasi

uska*

Soused nemusí nic podepisovat (ale je to lepší podat ohlášku se sousedovým podpisem). St. úřad může ohlášku schválit i bez souhlasu souseda.

hubas*

Škoda zakládat nové téma. Tedy...ceny dvojkomínů jsou likvidační :( Existuje způsob, jak postavit dvojkomín z kvalitní pálené cihly o průduchu 15x15 a nepoužít menší kus než půlku (dle normy). Jedná se mi o provázání a překrytí svislých spár. Komín by měl sloužit pro občasné topení krbovými kamny. Děkuji.

doplněno 17.09.15 20:40:

Nikdo nic?

janm*

Zdravím pane "hubas"

Tedy nevím zda-li dobře chápu Váš dotaz, ale myslím, že postavit dvojkomín z pálené cihly by neměl být problém, osobně bych vycházel z poskládání cihel jako u jednokomínu tedy "do větrníku" čili že cihly se skládají do čtvercového průřezu tak, že vždy ta "kratší" strana "čelně" a kolmo navazuje na kraj dlouhé strany druhé cihly a tak dokola, akorát bych k tomu "přirazil" zboku "druhý" takto skládaný "čtverec" s tím, že středová cihla by byla společná pro oba průduchy a tak by se to mělo převazovat zároveň přez oba průduchy.

hubas*

Taktéž zdravím pane. Ano, v principu máte pravdu, ale pokud si k tomu vezmete papír a tužku, tak to prostě nevychází tak, aby se všechny spáry překrývaly v každé řadě (vždy mi dvě nevychází). Řešením by asi bylo, pokud by mezi průduchy nebyla cihla na délku, ale na šířku, ale to bych musel upravovat kleštiny krovu a to se mi vážně nechce. Otázkou zůstává, zda-li jsou dvě společné spáry v každé řadě problém, každopádně to nevypadá řemeslně správně.

janm*

Ano, mezi průduchy jsem bral že bude cihla na šířku, podle mně by mělo překládání dalšího šáru (řady) cihel vyjít, tzn. to samé jako v první vrstvě cihel bude i v té druhé pouze s tím, že se cihly vůči těm spodním posunou ve své poloze ale v podstatě jinak budou kopírovat "stejný diagram" a tak stále dál. Chtěl jsem vložit obrázek ale mám problém s formátem.

Jinak dvojkomín chcete na dvoje kamna? Jestli to bude na jednom podlaží pak stačí i jeden jednoprůduchový komín pro dvoje kamna (zejména typu petry pr. kouřovodu 120) dříve se to dělalo běžně a fungovalo to spolehlivě,(dokonce i v sousedních podlažích nad sebou tak to má známý a bez problému, i když tohle dnes nechtějí povolovat byť pokud se nezměnila norma za dodržení jistých kriterií to lze i dnes)

- klasický zděný komín z kvalitních červených pálených plných cihel i bez vložky při správné realizaci a topení vydrží bez problému minimálně sto let a to i při trvalém topení...

hubas*

Musí to být dvojprůduch, kamna budou v rozdílných podlažích. (DVB20 + DVB10) Jednoprůduch bych neřešil a postavil ze stavebnice, tam je cena ok. Přikládám obrázek na "start".

Stavba komína, je nutné povolení?
janm*

Přesně tyhle obrázky jsem Vám chtěl poslat včetně toho "zdvojení":)

A jak to tedy vyřešíte s tím krovem, když nemáte místo?

Jinak s dvojprůduchem nebudou problémy po stránce "předpisů" revizí, jinak ale v té normě se tuším praví, že spotřebiče stejného výkonu, výrobce, s uzavíratelnými topeništi mohou být i nad sebou pokud jde o jednu obytnou jednotku a nesmí být definována jako "krbová kamna".

Kamna máte už sehnaná?

hubas*

Norma hovoří jasně-v mém případě to nelze realizovat do jednoprůduchu. Kamna mám doma DVB-20, ta menší bych do budoucna chtěl sehnat nebo mám jako náhradu Musgraves M8. U té druhé-užší varianty komínu je problém pouze se středem oddělujícím průduchy, plášť je jinak ok. Střed by tedy nebyl provázaný s plášťem, řešením by mohlo být např. vložit do každé druhé spáry roxor 6-8mm v délce 25-35cm. Mám už i vybetonovaný základ široký 80cm. Celé bych to chtěl opláštit deskami z vaty tl. 5cm a vnitřek vymáznout flexi lepidlem.

janm*

Dle mně ten problém s tím "středem"u "úzké varianty není"normálně to provážete, přeložíte to cihlou celou a ta "půlka"se jen posune na jiné místo ne?:)A tak se ta půlka bude posunovat a stále se to bude "překládat"takže by to bylo "dokonale provázané"...

Kamna DVB a Musgraves dobrý, na uhlí koks ideální, u DVB nahoře to chce jen sekundární vzduch nebo se využije přirozené netěsnosti dvířek u koksu žádný problém. Na to jestli máte kamna už doma se ptám protože pro vás mám ještě určitý "typ"na šachtová kamna, jedná se o systém kdy kamna mají vzadu ještě navíc "tahy", po rozhoření a seřízení se vzadu přestaví litinové šoupátko a spaliny jdou dolů do podstavce kamen a pak zpět nahoru čímž "maximalizujete účinnost", uspoříte palivo a zvýšíte mn. tepla jdoucího do místnosti i bez výměníku. Jde např. o historická kamna R+A, nebo tuším také Supernorma a další jsou ještě sehnatelné a jsou v různých výkonových třídách od tuším 4 kw až...

starozitnosti.hyperinzerc/...

jsou i v jiných barvách

Petr m.

doplněno 19.09.15 10:32:

Na ty R+áčka jsem se díval i v praxi a musím říct "poctivé provedení""nešizený materiál"v´četně šamotu byl OK po stálém topení a při tom stáří neuvěřitelné! Problém byl,že k prodeji měl pán jen "nejmenší verzi"což se mi nehodilo, proto jsem je místo kerpenek nemohl pořídit (malá šachta) jinak ale musgrávky a dvb také výborné...

Ke komínu, zevnitř to můžete "vymazat tím lepidlem", v cizině jsou běžné opravy komína kdy se pomocí speciálního zařízení komíny zevnitř v podstatě "omítají", myslím že kdyby jste měl "zbytky"odlomky starých dlaždic (keramických) co se dávají na podlahu jako obkladačky na stěnu, dal bych je do toho fl. lepidla, čímž by vznikla jakási "keramická vložka"navíc glazované stěny by napomohly ochraně porézní cihly, i když i jen kvalitní cihla má trvanlivost při správném topení desetiletí ba spíš staletí...

hubas*

Mám rád stará kamna-těžká-neošizená-stylová. Stará míchačka a cirkulárka sice stylová není, ovšem zbytek platí také :D

K provázání cihel u užší varianty: V okamžiku, kdy poloviční cihlu ve středu komínu nahradíte celou, aby vzniklo provázání, vznikne vám 1 spára ve stejném místě jako v minulé řadě. Mrkněte na obrázek.

dam®

Promiňte, bavil jste se s člověkem, který tomu opravdu rozumí? Nejde mi o vlastní technologii stavby komína, ale jeho účinnost.

janm*

To je pravda, ostatní cihly se ale posunou a ostatní spáry se překryjí ale ta třetí řada by zase měla převázat tu dvakrát nepřevázanou spáru ne?, anebo jednu celou doprostřed bylo by to převázané ale na kraji by se pak objevily čtvrtky,jestli si to dobře představuji u těch vždy dvakrát nepřevázaných by šlo použít "roxoru" do malty jak jste uváděl ale zajímalo by mně jak to tedy dělali dřív, vždyť na starých činžácích byly komíny běžně i se čtyřmi a více průduchy...

doplněno 19.09.15 21:12:

Anebo z každé strany celou cihlu aby spoj byl nad tou půlkou uprostřed a v dalším šáru nad spoj těch dvou celých cihel dát doprostřed zase půlku, to by pak bylo provázané v každém šáru, šlo by to tak? nebo se pletu, čili půlka pak dvě celé půlka dvě celé půlka a tak stále dál, šlo by to?

doplněno 19.09.15 21:14:

Aha teď se na to dívám, ty dvě celé by se musely vždy o něco "zkrátit" oseknout , (cca 7-8 cm nepočítám maltu) ale lepší než na kraj "kousky"

doplněno 19.09.15 21:20:

Ale zase by vznikly dvě neprovázané na boku jak se na to dívám, tak nevím:(, máte pravdu...

hubashubas

Já vím, že to nevychází a nyní to už víte i Vy :D

První šár: dle původního obrázku -mezi průduchy "půlka"

Druhý šár: mezi průduchy "celá" a to střed, z obou stran do bočních přilehlých celých cihel zapuštěná do výřezu (do poloviny šíře cihly a do poloviny délky cihly)

Nic lepšího mě nenapadá.

Stavba komína, je nutné povolení? #2
janm*

V mém okolí se pohybuje několik šikovných a i zkušených letitých zedníků se kterými se občas radím, při první příležitosti se jich na to zeptám, jsem zvědav co mi řeknou, jak jsem již psal, když se podíváte na staré činžáky tak nad střechou lze většinou vidět "dlouhé úzké zdi" tj. klasicky zděné komíny s hned několika průduchy, a všiml jsem si že jsou zvenku zděny "pravidelně" takže evidentně to nějak provazovat museli :)

doplněno 19.09.15 22:27:

Jinak u rodinných domků jsem viděl i "zvláštně nebo ozdobně" klasicky zděné hlavy komínů, mixovali styl tradičně na plocho ložené cihly a na kant a dokonce je překrývali vždy po dvouch, čili dvě šáry nad sebou bez překrytí pak překryto a zase dvě bez překrytí, nevím jestli to mělo být jen "ozdobné, nebo to mělo nějaký význam" ...

doplněno 19.09.15 22:35:

ono to asi tak zvláštně překrývali i kvůli té kantce..., ale proč tak zdili nevím, mají to z bílých cihel vyspárované stále "jako nové"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]