Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedské vztahy - soused škodí

Od: mirek1311* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,již mnohokrát jste mi v této rubrice dobře poradily,proto se obracím na Vás znovu.Před 3 roky jsem koupil dům,ke kterému náleží proluka mezi mým a sousedovým domem.Soused bez mého i předchozího vědomí si dům odizoloval/vykopal podél svého domu asi 70cm šir.rygol a zasy pal kameny/na mém pozemku,já tuto proluku potřebuji a chci ji zabetonoat,proto očekávám potíže ze strany souseda.Navíc po přeměření Geodeta jsem zjistil,že když si zateploval dům/fasádu/tak ta zasahuje do mého pozemku cca 20cm,dle dostupných informací se vše provádělo bez st.povolení.Další kámen úrazu je,že komín sousedí s oknem naší ložnice ve vzdálenosti asi 3m,ale jen 1,5m na ůrovní našeho okna,čímž nám jde veškerý kouř do bytu.Prosím poradí mi někdo nějaké rozumné řešení?Děkuji Mirek

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gerrik*
hodnocení

3x

A zkoušel jste s ním komunikovat? Třeba se s ním domluvíte. Ale to byste zase pak nepsal sem, že? Takže to vzít po zlém, pokud si myslíte že jste v právu, tak se na souseda neohlížet, proluku zabetonovat, zateplení udat na úřadě a zažádat o nápravu. Jo, ještě si koupit bejsbolku a být ve střehu.

mirek1311*
hodnocení

Děkuji.Mirek

dusatka*
hodnocení

3x

Já osobně bych nejdřív zvolila pokus o normální domluvu. Pak výzvu k odstranění problémů doporučeným dopisem. Pak soudní cestu. A při každém kroku bych si ovšem rozmyslela, jestli mi to stojí za to (co mohu získat, co mohu ztratit).

celp*

Dobrý den.Nemáte to lehké.Zabetonovat proluku sice můžete,ale nesmíte sousedovy způsobit škodu na majetku.Jste povinenn mu umožnit udržování nemovitosti.Takže domluva je nejlepší.Přijít na něj s jednoznačnými požadavky,ale i s upozorněním na možné násladky neochoty se domluvit.On Vás stejně tak nesmí obtěžovat kouřem,nadměrným hlukem atd.Soudy jsou to poslední a ne nejlepší řešení.Na někoho platí třeba jen rozhovor s právníkem.A nakonec.Nepůsobit dojmem na okolí,že s Vámi můžou orat jak si kdo zamane.

mirek1311*
hodnocení

Děkuji za radu.

lidka*
hodnocení

3x

Dobrý den Mirku! Já jsem se asi před 15 roky - resp. před 10 roky, když se do koupeného sousedního domu přistěhovali noví majitelé, přesvědčila o tom, že prostě ať děláte co děláte, s někým se vyjít nedá. Pro určité procento lidí je hádání a dělání naschválů životní styl a hobby. A nic s tím neuděláte. Jediné řešení je, vystěhovat je někam na samotu, kde si mohou jenom škodit mezi sebou. A je skutečně problém, pokud jsou nemovitosti v minimální vzdálenosti, stejně, jak je to asi u Vás. Na tento druh lidí nic neplatí, snad jenom se pokusit je ignorovat, ale nenechat se šikanovat a neustupovat. Když se s nimi dohadujete, tak to skončí urážkami a osočováním. Když se snažíte řídit heslem - moudřejší ustoupí - považují to za slabost a nebo potvrzení jejich stupidních požadavků a stupňují nátlak. Dobře jste udělal, že jste nelitoval peněz a nechal si přesně vyměřit svůj pozemek. Je dobré mít ve věci hranic pozemků jasno. Nevím, v jaké fázi vztahů jste. Já jsem měla hodně podobný problém - už jsem tady o tom párkrát něco psala. Nakonec jsem se odstěhovala a mám klid. To samozřejmě Vám v žádném případě nechci doporučit. Člověk se proti bezohlednosti musí bránit. Ale já ve svém věku jsem to prostě vzdala. Teď tam jsou mladí a oni si nenechají nic líbit - prostě je na jejich šikanu pošlou slušně, a když už to přesáhne meze, tak třeba i neslušně - někam... Nic Vám nebrání, vybetonovat si Váš pozemek, k tomu jeho souhlas nepotřebujete. Co se týče komínu, požádala bych ho písemně o provedení nápravy. Jako protihodnotu bych mu navrhla, že zatím nebudete žádat odstranění stavby - zateplení domu, které zasahuje na Váš pozemek. A to do té doby, pokud on sám se bude zdržovat všech činností, které by zasahovaly do Vašich sousedských práv. A hlavně uveďte, že chcete dobré sousedské vztahy, ovšem při vzájemném respektování. Dobré sousedské vztahy a výpomoci jsem brala jako normální věc, protože to tak u mne vždycky fungovalo, než se tito "vyjímeční sousedi" nastěhovali. Držím palce, ať se dohodnete, oboustranné ústupky ano - ovšem nechtějte být ten moudrý a neustupujte pouze Vy! *stop*

mirek1311*
hodnocení

Děkuji za radu.Mirek

ondrasek*
hodnocení

1x

z mých zkušeností je soud na nic- soudit se budete desítky let a stát to bude desetitisíce. Jako první bych zkusil domluvit se se sousedem, pokud nepomůže, pohrozit stavebním úředem. pokud nepomůže napráskat to. Bude se to řešit veeeeelmi dlouho až se na to vykašlete a pozemek sousedovi darujete.

zaviditesi
hodnocení

0x

bonzáci jste fuj

zavidetsi

Nejhorší je si závidět a udávat se,mnohdy to končí blbě bohužel, mam tu skušenost s někým takovím.Nejšpíš se ošklivě pohádáte a pak léta na sebe budete muset koukat.

ohleduplnostnezavidetsi
hodnocení

0x

Néjlépe se dohodnout,že taky potřebuješ taky něco udělat a že ti to tam co udělal vadí a brání musíte najít kompromis až to doděláte.Mam zkušenost se sousedkou které vadilo dříví 2m od její hradby,bylo přivezeno a hned spracováváno.Bohužel byl kvuli tomu řev asi záviděla nebo jí mrzelo,že k nám nevidí.Až to dojde tak daleko,že budete na sebe žalovat,nevidržíte u sebe a budou to perné roky,podle mého názoru je bonzácví nejhorší dar člověka a plodí naschváli.Mirku pokus se dohodnout a pokud tě seřvě tak pak si stěžuj pak už jiné cesty asi není on by to nepochopil co po něm vůbec chceš.

charlie1366*
hodnocení

0x

skuste se sním domluvit po dobrém:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]