Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společná anténa na panelovém domě

Od: radkatruksova odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, jak postupovat v případě společné antény na osmipatrovém panelovém domě,

kdy ostatní nájemníci chytnou nejméně 30 programů a já, která bydlím ve zvýšeném přízemí

maximálně 4 a to ještě ve zhoršené kvatitě. Mám nárok na to, aby mi správce domu zajistil

odborníka, který mi toto opraví v rámci fondu oprav a údržby, do kterého každý měsíc přispívám?

Děkuji

Truksová

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karelb*
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím jestli jste družstvo nebo společenství vlastníků atd. Dále, je to anténa nebo satelit? Obecně by od antény měl vést do každého bytu kabel, který končí ve zdi v takové zdířce. Tam by měli mít všichni stejný signál. Pokud vy ho tam nemáte, tak by to pravděpodobně měl správce (majitel) dát dohromady. Pokud tam není problém, tak už od zdířky k televizi je to vaše věc. Tak by to chtělo nejdřív zjistit, v čem je problém.

hodnocení

0x

Dobrý den ! Problém nejspíš není v domovní anténě. Máte-li ještě starou CRT televizi, tak chytáte jen pár základních programů, které jsou v domovním rozvodu distribuovány v analogovém formátu. Pokud si koupíte novou televizi, umožní vám přijímat všech 30 programů distribuovaných v datovém formátu, protože má zabudovaný DVBT_tuner. Nemáte-li na novou TV a ta vaše stará má vzadu konektor SCART, tak k ní můžete připojit settobox a také vám půjdou všechny programy.

albatros498022*
hodnocení

0x

Pochopitelně máte na to nárok.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je zajímavé, jaký máte přehled o příjmu programů u všech obyvatel velkého paneláku. Potom také víte, jestli všichni platí za příjem TV programů stejnou částku, resp.

zda si někdo nepřiplácí za více programů. 30 programů není běžné DVB-T (tam je něco okolo 14 programů), tak má ještě někdo třeba navíc kabelovku. Pokud platí všichni stejně, tak by měli také to stejné dostávat - tam začíná a končí Váš nárok, který projednáte s vedením SVJ. A, jak je zde také již zmíněno, problém může být ve Vaší TV (technický nebo v obsluze - naladění programů). Zdravím!

jod
hodnocení

0x

Problém prvně hledejte ve své televizi. Zřejmě ji nemáte správně naleděnou nebo to ani nelze vhledem k jejímu stáří.

111®

no tak já bych doporučil úplně něco jiného, vezměte bednu a požádejte souseda co má těch 30 programů že to zkusíte na jeho anténu a budete mít jasno. Pokud u něj naladíte to co on, TV to není. nejlépe to zkusit u nájemníka nad vámi. Podle výsledku pak požádejte o případnou opravu rozvodu, není vyloučeno že je kabel někde přerušen nebo odpojen.

prazak5
hodnocení

0x

No, taky to může bejt způsobený útlumem signálu. Ze střechy k vám je to dál než k sousedům.

111®

tak zase o tolik ten útlum nevzroste , pokud jsou zásuvky zapojeny průběžně odshora dolů...jak jsem psal, zkusit usouseda o patro výš..

Normální rozvod je vybaven zesilovačem a vyrovnání úrovně signálu je dosaženo útlumovými články v zásuvkách. Vyšší patra mají vyšší útlum.

hodnocení

0x

A jedná se opravdu o STA? Není to třeba kabelovka, kdy má každý svůj přívod samostatným kabelem? Podle počtu programů u sousedů to tomu odpovídá...pokud se jedná opravdu o STA, pak je porucha na vašem přijímači nebo anténě a v tom případě platí předešlé rady. Zkuste zjistit u sousedů, co to mají v pořádku, jaká je skutečnost a pak řešit příslušným směrem...A ještě otázka, ten problém je od začátku, co tam bydlíte? Nebo jste se tam nastěhovala a zjistila tento stav? Bez podrobnějších informací těžko radit...dodejte podrobnosti...

radkatruksova
hodnocení

Děkuji vám moc za rady, už jsem kontaktovala televizní servis, který potvrdil, že závada může být v rozvodech např. o patro výš a na opravu mám nárok v rámci plateb do fondu, musí to však objednat správce domu.

V domě se nejedná o kabelovku, na nástěnce visel seznam programů, které jdou po instalaci nové antény chytnout se setoboxem, proto vím, že sousedi mají 30 programů.

No a problém se signálem jsem měla od prvopočátku co tu bydlím (2 roky)

děkuji Truksová

ufyz

Neexistuje žádný zákon či předpis, který by určil, že máš nárok na opravu televizního svodu a ten bude hrazen z plateb "do fondu oprav" To je vše o dohodě. Čím dál častěji se setkávám již s postupem, kdy mi společenství vlastníků odmítá platit dílčí opravy na STA. Např. výměna vadné TV/R zásuvky a platí jí přímo vlastník bytové jednotky.

Je ale jasné, že kdo službu objedná, tak jí také zaplatí. Takže pokud jí objedná správce(který zastupuje vlastníka), tak to zaplatí on.

A ohledně problému s příjmem signálu. Chyba může být jak v rozvodu, tak ve tvojí televizi. A v cca 80% případech bývá většinou problém v rozvodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]