Nejste přihlášen/a.
Zdravím, sehnala jsem nové (spolu)bydlení a k pokoji budu mít balkon - o velikosti asi 3x1,5 m. Jenže... balkon není nějak udržovaný, vypadá zašle. Nakoupím si nějaký pěkný balkonový nábytek, pár truhlíčků a bude. Problémem je ale podlaha. Je tam dlažba - ošklivá a taková už nemoderní a nic moc. Navíc je zešikma (aby mohla odtékat voda), ale tak nějak nešikovně, že se uprostřed u okraje voda zadržuje (prostě se tam dělá kaluž - uprostřed u zábradlí, které je betonové a dole jsou kanálky na odtok vody, ale je tam jakoby schodeček, takže voda pod úrovní toho schodku neodteče). Ráda bych si tam položila nějaké desky nebo třeba i lino, ale je mi jasné, že díky tomu svahu to jen tak nepůjde. Nejvíc by se mi asi líbily ty desky z IKEA, ale jsou strašně drahé. Máte nějaké tipy, abych nemusela jen za tu podlahu dát nějaké velké peníze, ale zároveň, aby to taky trochu vypadalo a nevadilo, že se ta podlaha svažuje? Díky
Dobrý den, snad u Vietnamců se prodává na metry taková rohož z PVC, která se používá jako předložka před vanu v koupelně. Je to vyvýšené, tak stojíte na suchém - a je to barevné.
Zdravím!
doplněno 24.08.15 14:29:kolikokoli - IKEA je všude ve světě považována za "lidovku". Takže, Vy se obrátíte asi na vietnamské obchody. Také si zjistěte, jak se umělá tráva udržuje, čistí a jak dlouho schne po dešti.
doplněno 28.08.15 10:04:kolikokoli - Váš problém se zálivkou něčeho zeleného částečně vyřeší samozavlažovací truhlíky.
Jinak můžete volit nějakou stálou dekoraci - např. truhlík či květník a v něm různé kamínky nebo ta rákosová rohož i na stěnu a na ní suché květy nebo větvičky (pokud na to nenaprší). Dlouho bez vody a na sluníčku vydrží rostlinka jménem netřesk. Je moc hezká, nenáročná a přežije mráz.
Kvetení se bát nemusíte - mně nekvetou (neb na ně asi kašlu moc).
doplněno 28.08.15 10:23:kolikokoli - Vy budete typ zahradnice, která potřebuje pěstovat sukulenty - je to zelené, nic to nepotřebuje, sluníčko to miluje a moc vody škodí (pozor na déšť). Netřesky nedávejte k sobě, ale nechte jim prostor - poměrně rychle se množí a odnože je možné zase zasadit do jiného truhlíku (nebo vyhodit). No, možná by šla i nějaká dekorace z barevných střepů nebo sklíček, ale zase by to nemělo asi vypadat jako u kolotočů. Vy si poradíte - zařizování je na celém bydlení to nejhezčí .
Ano, samozavlažovací truhlíky přesně plánuji na ty bylinky a zeleninu. Truhlík s kamínky je geniální nápad. Jako geolog si tam můžu dát "svoje" exempláře, které jsem posbírala na různých tůrách atd. A dozdobit to tím netřeskem . Díky za tip, tohle si tam určitě dám. A rákosovou rohož, s tou počítám, ta určitě bude.
Na návštěvě jsem viděla na balkoně umělou trávu. Prodává se v metráži, vlhko jí nevadí, vypadalo to moc fajn.
Když si na balkon dáte nějaké rostlinky třeba v truhlících nebo na poličku nebo do kouta a pořídíte si něco, na čem se dá pohodlně sedět a na co se dá postavit kafe a odložit knížku, podlahu nebudete vnímat. Všechno, čím potáhnete podlahu, bude hrozit zatečením vody a plísní a puchem.
Ty desky, to není dobrý nápad. Budou hezké jen chvíli. Časem navlhnou a vyschnou a tak dokola a získají ošklivou, jakoby plesnivou nebo shnilou patinu. Budou nechutné. A pak nepomůže ani vytírání, jsou ošklivé stále. Na starém bytě jsem měla velký balkon, vlastně lodžii. Dorvala jsem se levně, vlastně zadarmo ke kvalitnímu PVC. Na podlaze byl beton a to lino jsem na něho přilepila velmi poctivě. Utírat a vytírat jsem ho stejně musela, jinak bych si špínu táhala do kuchyně. Ale dveře jsme na balkon skoro vůbec nezavírali. Snídali jsme tam, opalovali se na nafukovačce, vidět tam nebylo, když se na zábradlí větraly lůžkoviny. V koutě jsem měla velikánský květináč s bylinkami. Patřil k bytu a využívali jsme ho, kromě zimy, stále. Balkon mi chybí. Moc bych si ho přála.
Ta podlaha fakt není pěkná a vadí mi ty kaluže, že tam zatíká. Líbilo by se mi třeba, kdyby se dalo nějak udělat jakože jenom vyvýšení dřevěné (na dlažbu dát dvě tři dlouhé úzké desky a potom na to příčně nějaké dřevěné desky. Pak ať si pod to ta voda klidně zateče. Ona totiž odtíká, ale pomalu a furt tam lítat s mopem, to by mě asi nebavilo.
Potom chci na ten balkon přidělat nějakou foliovou zástěnu, aby tam vlastně vůbec nepršelo (aby byla oddělávací - jenom třeba na noc nebo když prší/sněží)
normálně na tu starou dlažbu položte dlažbu novou a moderní...
vyřešíte si vzhled a zároveň i odtok vody
Je to otázka jednoho odpoledne a cca 1500,- i s prací.
doplněno 21.08.15 12:31:Proč byste tam měla lít beton?
Prostě starou dlažbu necháte jak je (maximálně odstraníte to co nedrží) a rovnou na ni flexibilním lepidlem lepíte dlažbu novou v požadovaném spádu.
Už jsem se rozhodla, že dám umělou trávu. Bude to asi nejlevnější a nejlepší řešení. A jestli víte, kde se dají koupit nějaké větší květináče a rostliny na balkon (tzn. můžou do mrazu - nejradši bych nějaké jehličnany), plus doplňky a nábytek... vše za rozumnou cenu (protože IKEA je drahá), tak budu ráda
Takže včera jsem se konečně nastěhovala a mohla si pořádně prohlédnout balkon. Příliš jsem ho podcenila, je moc hezký a ta tráva tam bude vypadat skvěle. Navíc teda má normálně mřížové zábradlí, nevím proč jsem si myslela, že betonové. Tudíž plánuju koupit tzv. rákosový koberec a tím tu mříž zakryji.
Teď ale k mému dalšímu dotazu: jaké tam koupit rostliny?
Moje požadavky
1) nechci nic, o co se budu muset hodně starat (zalévat každý - i druhý - den, často hnojit atd., bývám dlouho v práci a občas odjíždím třeba na 10 dní pryč a potřebuju, aby tam ty rostliny přežily)
2) nechci žádné muškáty a vlastně vůbec nic, co kvete. Mám asi v plánu jeden nějaký malinký smrček v květináči a něco plazivého na stěnu
3) chtěla bych i něco "co se dá jíst" - zakrslá broskvoň? Na jaře asi zasadím i nějaká cherry rajčátka, papričky atd.
4) jsou i nějaké celoroční bylinky, které se nemusí tolik zalévat a nevadí jim sluníčko?
Balkon je na světlé straně a slunko tam svítí prakticky pořád. Takže nějaké sakra odolné rostlinky asi
Díky za každou radu
S tím zaléváním to vidíte moc jednoduše. Pokud jsou rostliny v kontejnerech, tak se prostě musí kontrolovat často. A když tam svítí slunko téměř celý den... Třeba má někdo jinou zkušenost, ale já měla na balkoně smrček a ten téměř nepřežil...stačilo tři dny tam nejít... Mona
doplněno 28.08.15 10:10:@kolikokoli - tak to vemte takhle. Nejdřív si pořiďte něco malého - třeba ty bylinky. Když uvidíte, že zvládáte péči, tak přidejte něco navíc. Udělejte to jako ostatní - učíme se vlastními chybami.
Body 1) a 3) a taktéž 1) a 4) se vylučují. Takže si myslím, že nic takového, co by splňovalo vaše podmínky neexistuje. Holt bez práce nejsou koláče.
Bylinky i zeleninu atd. bych zalívala, to jo. Jen nechci každý druhý den lít 5 litrů vody do květináče na tu plazivku nebo smrček.
Jako plazivku zkuste venkovní břečťan. Já jej tedy mám uvnitř, ale roste jako z vody, častější zalití mu vůbec nevadí, ale když to nestihnete, vydrží i těch 10 dní naprosto bez úhony, kdy ostatní květinky jsou již polomrtvé. Ale nevím, jak si poradí s tím sluníčkem, on raději polostín. Jinak nevím, co bych dala ven, brzy bude mrznout. Někdo tvrdil, že když bude venku postupně chladnout rozmarýn, tak zimu venku zvládne, jen tam nesmí být průvan. Ale ten zase zvládne to množství pařícího sluníčka, tak bych jej zkusila pak na léto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.