Zavařeniny - plíseň

Od: Datum: 19.08.15 17:16 odpovědí: 8 změna: 03.02.16 18:27

Zdravím, nevíte prosím co dělám špatně při zavařování jablek? Sklenice z min. roku jsou na výhoz, plíseň vždy na jablku na vrchu sklínky. Jen jablka. Řepa, švestky a vše ostatní je v pořádku. Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: benŽ
Datum: 19.08.15 18:10
avatar

Dobrý den, těžko říci, kde je chyba, když neznáme Vᚠpostup. Možná špinavá sklenice, možná málo cukru a konzervantu, špatná víčka nebo nižší teplota při nalévání do sklenic.

Ale, dostal se tam vzduch, což by se stát nemělo. Zdravím!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.15 18:16
avatar
Zkuste napsat celý postup jak to děláte. Jedna paní uvádí že skladovatelnost měla i 16let, kdyz našla starou zapomenutou sklenici. *smich*
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.15 19:16

Sklínky a víčka si chystám už den předem, fakt si dávám záležet a´t jsou čisté :)

Datum: 19.08.15 18:21
avatar

Čas od času to takhle bývá. Plíseň je třeba na kompotech na jednom druhu ovoce. Druhá babička naříkala, protože se jí letos zakalily okurky. Nějakých 40 let nakládá a steriluje okurky naprosto stejně a ve stejném množství. Poprvé v životě se letos zkazily. Já jsem předloni vyhazovala všechny švestky. Taky měly plíseň. Všecko ostatní bylo bezvadné. Je to k vzteku, ale je to tak. Neděláme nic špatně, protože v minulých letech to bylo dobré.

doplněno 19.08.15 19:47:

Moje maminka vařila vodu s cukrem a vždycky měla problem. Jednou pochybělo, jednou zůstalo. Moje první tchýně, která byla z hospodářství a zavařovala celý život, odměřila cukr do každé skleničky a zalila studenou vodou. Já jsem to začala dělat také tak. Na kyselejší ovoce 3 lžíce, na sladké 2 lžíce. Nasypu na dno, kápnu trošku vody, aby cukr "sednul" a zabral co nejméně místa, naskládám ovoce a zaliju studenou vodou. Zavíčkuju a nastavím do hrnce. Takhle to dělám nějakých víc jak 30 let a dobrý!

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 19.08.15 19:15

Oloupané čtvrtky naskládám do sklenic, zaliju vodou s cukrem kterou jsem mezitím dala vařit, manžel pořádně utáhne víčka, sklínky naskládám do hrnce na utěrku, a zavařuji. Ještě jsem si všimla že sklínky kde je méně vody jsou relativně ok...

Datum: 19.08.15 20:06

Ahoj. Když jsem pomáhal zavařovat, dělal jsem to podobně jako kolegině Babka. Naskládal ovoce, zasypal cukrem na polévkové lžíce a zaplnil vodou. Naplnit se musí tak do 2 cm od vrchu. A dá se zavařit v hrnci. Někdo ho plní na potopené obě vrstvy, někdo tak do půlky dolní vrstvy. Někdo to klade i do trouby do pekáče. Po zavaření se sklenice zkontrolují lehkým pootočením víčka na sklenici. Nemělo by to jít. Někdo je zase třeba otáčí vzhůru dnem. Chladnutím obsahu dojde k zmenšení jeho objemu a přisátí víčka. Na burze v Držkově jsem před 14 dny koupil sousedce elektrický zavařovací hrnec. Proffesor. Je na 22 sklenic a má tu výhodu, že na něm jde nastavit teplota zavařování a po jejím dosažení si strojek pohlídá nastavený čas. Ohřátá voda se z něho potom dá vypustit výpustným kohoutkem. Sehnal jsem ho za pouhý litr. Známí ho mají a tenkrát stál kolem 4500 Kč. Investice nelitují. V neděli jedu pro další. Bude to zase dobrý dárek.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: evita
Datum: 03.02.16 02:08

Trochu praxe - zavařuji více než 30 let, každý je překvapen,když řeknu,že téměř všechno bez cukru,sladím pouze meruňky,angrešty a marmelády,jinak všechno ovoce zavařuji vyzrálé,je sladké samo o sobě - švestky ,jablka,třešně,všelijaké výživy jednodruhové i míchané.Když by se ovoce zdálo málo sladké,stačí přidat trošičku soli a hmota zesládne,já to ale vůbec nepoužívám.Zavařeniny mají dost přírodního cukru,některá se občas také zkazí - většinou je špatné víčko,používám je mnohokrát po sobě.Vyzkoušený postup : sklenice naplním hmotou asi 2 - 3 cm pod okraj,zaleju studenou vodou,otřu okraje utěrkou,okraj musí být absolutně čistý,jinak víčko nechytne/kdo chce mít jistotu,namočí utěrku do slivovice/.Dám VYVAŘENÁ víčka/vařit aspoň 20 minut/.Do zavařovacího hrnce dám vlažnou vodu JEN pod rošt,tak aby sklenice nestály na vodě,pařák zavřu a sterilizuji v páře 25 min na 90 st. C,protože sklenice nejsou ponořené ve vodě,ovoce zůstane pevné i pri vyšší teplotě/změkne angrešt a podobné měkké ovoce/.Hrnec pak otevřu,sklenice rychle vyndám tak,aby se na stole nedotýkaly a teď ta fligna -položím přes víčka ručník namočený ve studené vodě/vyždímaný/.Dojde k prudkému ochlazení , vytvoří se rychlý podtlak a víčka lupou jedno za druhým,některé více naplněné sklenice chytají třeba až za půl hodiny.Vodu nevylévám,hned naložím další dávku a jede se dál,sklenice ale nesmí stát ve vodě,jinak by praskly..Když je ručník na vyndaných sklenicích teplý,dám ho pryč a sklenice nechám stát do druhého dne.Pak proklepu víčka - jasný sytý zvuk : drží, dutý prázný zvuk : není podtlak,nechytla - toto platí u Omnia,Twistry mají pro začátečníka těžko rozeznatelný zvuk,ale zase většinou všechny dobře drží .Maso sterilizovat pouze do Omnia - s jistotou každý pozná, že chytly - , musí se vařit 1 hodinu na 100 st. C, A ZA 24 HODIN TUTɎ STERILIZACI OPAKOVAT /zničí se případné probuzené mikroby, které přežily první sterilizaci/.Přeji hodně úspěchů a plné komory. Zdraví Eva

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.02.16 18:27

Děkuji za vyčerpávající odpověď a konkrétní postup ! Už se těším na další zavařování :)

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.