Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavařeniny - plíseň

Od: patrikus® odpovědí: 8 změna:

Zdravím, nevíte prosím co dělám špatně při zavařování jablek? Sklenice z min. roku jsou na výhoz, plíseň vždy na jablku na vrchu sklínky. Jen jablka. Řepa, švestky a vše ostatní je v pořádku. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Čas od času to takhle bývá. Plíseň je třeba na kompotech na jednom druhu ovoce. Druhá babička naříkala, protože se jí letos zakalily okurky. Nějakých 40 let nakládá a steriluje okurky naprosto stejně a ve stejném množství. Poprvé v životě se letos zkazily. Já jsem předloni vyhazovala všechny švestky. Taky měly plíseň. Všecko ostatní bylo bezvadné. Je to k vzteku, ale je to tak. Neděláme nic špatně, protože v minulých letech to bylo dobré.

doplněno 19.08.15 19:47:

Moje maminka vařila vodu s cukrem a vždycky měla problem. Jednou pochybělo, jednou zůstalo. Moje první tchýně, která byla z hospodářství a zavařovala celý život, odměřila cukr do každé skleničky a zalila studenou vodou. Já jsem to začala dělat také tak. Na kyselejší ovoce 3 lžíce, na sladké 2 lžíce. Nasypu na dno, kápnu trošku vody, aby cukr "sednul" a zabral co nejméně místa, naskládám ovoce a zaliju studenou vodou. Zavíčkuju a nastavím do hrnce. Takhle to dělám nějakých víc jak 30 let a dobrý!

hodnocení

Oloupané čtvrtky naskládám do sklenic, zaliju vodou s cukrem kterou jsem mezitím dala vařit, manžel pořádně utáhne víčka, sklínky naskládám do hrnce na utěrku, a zavařuji. Ještě jsem si všimla že sklínky kde je méně vody jsou relativně ok...

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Když jsem pomáhal zavařovat, dělal jsem to podobně jako kolegině Babka. Naskládal ovoce, zasypal cukrem na polévkové lžíce a zaplnil vodou. Naplnit se musí tak do 2 cm od vrchu. A dá se zavařit v hrnci. Někdo ho plní na potopené obě vrstvy, někdo tak do půlky dolní vrstvy. Někdo to klade i do trouby do pekáče. Po zavaření se sklenice zkontrolují lehkým pootočením víčka na sklenici. Nemělo by to jít. Někdo je zase třeba otáčí vzhůru dnem. Chladnutím obsahu dojde k zmenšení jeho objemu a přisátí víčka. Na burze v Držkově jsem před 14 dny koupil sousedce elektrický zavařovací hrnec. Proffesor. Je na 22 sklenic a má tu výhodu, že na něm jde nastavit teplota zavařování a po jejím dosažení si strojek pohlídá nastavený čas. Ohřátá voda se z něho potom dá vypustit výpustným kohoutkem. Sehnal jsem ho za pouhý litr. Známí ho mají a tenkrát stál kolem 4500 Kč. Investice nelitují. V neděli jedu pro další. Bude to zase dobrý dárek.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, těžko říci, kde je chyba, když neznáme Váš postup. Možná špinavá sklenice, možná málo cukru a konzervantu, špatná víčka nebo nižší teplota při nalévání do sklenic.

Ale, dostal se tam vzduch, což by se stát nemělo. Zdravím!

hodnocení

0x
Zkuste napsat celý postup jak to děláte. Jedna paní uvádí že skladovatelnost měla i 16let, kdyz našla starou zapomenutou sklenici. *smich*
hodnocení

Sklínky a víčka si chystám už den předem, fakt si dávám záležet a´t jsou čisté :)

evita*
hodnocení

0x

Trochu praxe - zavařuji více než 30 let, každý je překvapen,když řeknu,že téměř všechno bez cukru,sladím pouze meruňky,angrešty a marmelády,jinak všechno ovoce zavařuji vyzrálé,je sladké samo o sobě - švestky ,jablka,třešně,všelijaké výživy jednodruhové i míchané.Když by se ovoce zdálo málo sladké,stačí přidat trošičku soli a hmota zesládne,já to ale vůbec nepoužívám.Zavařeniny mají dost přírodního cukru,některá se občas také zkazí - většinou je špatné víčko,používám je mnohokrát po sobě.Vyzkoušený postup : sklenice naplním hmotou asi 2 - 3 cm pod okraj,zaleju studenou vodou,otřu okraje utěrkou,okraj musí být absolutně čistý,jinak víčko nechytne/kdo chce mít jistotu,namočí utěrku do slivovice/.Dám VYVAŘENÁ víčka/vařit aspoň 20 minut/.Do zavařovacího hrnce dám vlažnou vodu JEN pod rošt,tak aby sklenice nestály na vodě,pařák zavřu a sterilizuji v páře 25 min na 90 st. C,protože sklenice nejsou ponořené ve vodě,ovoce zůstane pevné i pri vyšší teplotě/změkne angrešt a podobné měkké ovoce/.Hrnec pak otevřu,sklenice rychle vyndám tak,aby se na stole nedotýkaly a teď ta fligna -položím přes víčka ručník namočený ve studené vodě/vyždímaný/.Dojde k prudkému ochlazení , vytvoří se rychlý podtlak a víčka lupou jedno za druhým,některé více naplněné sklenice chytají třeba až za půl hodiny.Vodu nevylévám,hned naložím další dávku a jede se dál,sklenice ale nesmí stát ve vodě,jinak by praskly..Když je ručník na vyndaných sklenicích teplý,dám ho pryč a sklenice nechám stát do druhého dne.Pak proklepu víčka - jasný sytý zvuk : drží, dutý prázný zvuk : není podtlak,nechytla - toto platí u Omnia,Twistry mají pro začátečníka těžko rozeznatelný zvuk,ale zase většinou všechny dobře drží .Maso sterilizovat pouze do Omnia - s jistotou každý pozná, že chytly - , musí se vařit 1 hodinu na 100 st. C, A ZA 24 HODIN TUTÉŽ STERILIZACI OPAKOVAT /zničí se případné probuzené mikroby, které přežily první sterilizaci/.Přeji hodně úspěchů a plné komory. Zdraví Eva

hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď a konkrétní postup ! Už se těším na další zavařování :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]