Nejste přihlášen/a.
Chceme si pořídit vrzanou studnu pro zalévání zahrady. Bude cca 20 m hluboká, průměr 160 mm. Jaké jsou vhodné trubky a obsyp?
Některé firmy uvádějí pro průměr 160 mm PVC sílu stěny 6,5 mm, případně 6,2 mm, některé firmy tvrdí, že postačí síla stěny 4,5 mm PVC. Co je lepší? Postačí 4,5 mm? Nehrozí dřívější degradace vrtu?
Dále většina firem uvádí na obsyp frakci 4-8 mm, jiná firma tam chce použít na obsyp písek 1,6 mm určený k filtraci. Všichni tvrdí, že to jejich řešení je správné.
Jaký je váš názor na použití různě silných trubek PVC a obsypu. Co je lepší použít?
Ahoj. Poněkud nevím, proč by se měl mezi pažící plastovou trubku a vrt vsypávat nějaký štěrk? Vrtaři ten vrt vyfouknou tlakovým vzduchem, díra-vrt se zapaží až nahoru a nahoře zatěsní mazlavým jílem, aby do té díry nenatékala povrchová voda. Kolem, mezi pažením a vrtem.
Asi by se mělo zapažit co nejdřív, aby nedošlo ke kavernování vrtu. Posunu vrstev vodorovným směrem. To je pak ten pravý problém. Známým se to stalo a pak se museli prokopávat asi 12 metrů k problému a nakonec ještě zapažit průměrem jen 110. Je to jen omezující na průmer čerpadla.
doplněno 18.08.15 00:26:Dobře Béďo. A co na tom bylo špatně, co jsem napsal? Bylo to z praxe. Jsi lepší, já sem zase neumím přidávat odkazy.
humbuckere®, vidím, že toho víš ještě méně, než já (bez urážky). Doporučuji ti přečíst si trochu odborného textu, například tady: vzvp-vrty.cz/... a nebo tady: studnyrut.cz/...
Humbuckere®, já praxi ve vrtaných studních zatím nemám, ale z příkladů na netu je jasné, že vysypaný drobný štěrk plní jednak funkci filtru a jednak i částečně zpevní stěny vrtu, aby se netvořily kaverny. Mimochodem, tím jílem se netěsní jenom díra-vrt, ale i širší okolí.
Kdybys tušil, že se pod Béďou skrývá ženská, asi by ses se mnou takhle nebavil. O to víc mě to těší.
Ahoj ty jedna Béďo. Díky za reakci. Neboj, já nedělám mezi holkama a klukama nějaký rozdíl. To co jsem zažil ohledně těch vrtů, je od známých kámošů. Jim firma jednu ne moc povedenou vrtanku páchala. Když se pak museli k zaseklé ucpanině prokopávat asi 12 metrů, a pak to malé důlní dílo zaskružit a zase tu rubaninu s jílem vrátit zpět. To byla věc. Škoda, že mě nezavolali když se to ucpání stalo. Mohli jsme se pokusit to prošťouchnout napojenými kovovými trubkami. Takhle se denně vykopala Vejtřaska rubaniny. Trvalo to asi měsíc. Hlavní je, že mají dost své vody a nikomu z okolí to jejich prameny nesebralo. Tu štěrkovou vrstvu na dně někdo používá v kopaných studních. Třeba já jsem si na konec trubky z košem navlíknul děrovaný nerezový kotlík s dírkami v horní části. Jen k té životnosti jsme tu toho moc nenapsali. Asi je schopna vydržet dost dlouho. Jak dlouho dokáže dodávat vodu už je asi věc další. A pro čerpadla to platí taky. Jinak, kámoši v tom vrtu používají čerpadlo Malyš. Už ho tam mají odhaduji 12 let. Ahoj všichni i Béďo.
Vrtaná studna může být buď levná nebo kvalitní. Ta kvalitní vydrží několik desítek let.
Všechny odpovědi na Vaše otázky najdete v normě - v daném případě se za tuto normovou hodnotu považuje ČSN 75
5115, vygooglovat to jde snadno.
Doporučuji přečíst celé, je to pár stránek. Je to popsáno docela laicky. Pokud budete mít po prostudování dotazy, zeptejte se víc
PS: hodně důležité, v jakém podloží se vrtá. Pokud v kompaktní skále, pak by obsyp ani být nemusel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.