Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jehličí jako izolace ano nebo ne

Od: mpo odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

Renovuji kompletně obytnou místnost v 1 patře RD. Dům je z roku 24 a jako izolace je ve stropě mezi přízemím a patrem jehličí. Nikde jsem zatím nedohledal žádnou informaci jaké má jehličí izolační parametry. Trámy jsou i po tak dlouhé době v pořádku a nenapadané. Řeším otázku zda veškeré jehličí vyndat a nahradit jiným typem izolace, a nebo to nechat být (když to fungovalo do posud), a jen místo starých již nevyhovující podlahy z prken (předchozí majitel je příliš zbrousil a jsou moc tenká a prohýbají se) položit a vyrovnat novou podlahu z broušených OSB desek síly 18mm.

Stávající složení podlahy/stropu vypadá odspodu takto: omítka na rákosu, prkna, trámy s volným prosotrem vyplněný jehličím a prkna jako pochozí podlaha.

Díky za doporučení zda jehličí ponechat, nebo nahradit a případně doporučení čím nahradit.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jelikož jsem ještě mlád, neslyšel jsem o izolaci jehličím. Takže já bych je odstranil a nahradil kročejovou izolací, třeba OrsilN 20(30) mm.

Opravdu jsou už tak prkna slabá, že se prohýbají. Tam nejsou prkna do kříže, nebo přes sebe ve dvou vrstvách?

mpo
hodnocení

Prkna jsou ještě původní bez spoje pero drážka a jsou jen v jedné vrstvě kolmo k nosným trámům ke kterým jsou přitlučena hřebíky. Prkna původní majitel při pokusu o rekonstrukci před 10 lety zbrousil z původní síly 15mm cca na polovinu. Jednotlivá prkna se tak při chůzi prohýbají. Plánuji že prkna odstraním abych zkontroloval trámy po celé délce zda jsou opravdu zdravé a prkna nahradím OSB deskami.

Jehličí bylo i jako izolace v příčce mezi pokojem a komorou, tuto příčku jsem rušil, takže tam volba byla jasná jehličí šlo zpátky do lesa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]