Nejste přihlášen/a.
Může na plynovém sporáku dojít k samovolnému zapálení hořáku, vlivem hořícího sousedního hořáku? Zajímá mně to z toho důvodu, že když jeden hořák zhasne (např. z důvodu "utečení" vody z hrnce), zda nevznikne nebezpečí výbuchu vlivem velkého úniku plynu.
Dobrý den, tak si to vyzkoušejte. Zapalte dva hořáky, jeden vypněte a potom zase zapněte pouze bez zapálení - u mého sporáku se hořák nezapálí. Zdravím!
Záleží na "konfiguraci" bezpečné to není, ale stávalo se nám - pokud byly hořáky na plno a nad nimi něco, co usměrňovalo plyn a plamen do stran (hrnec, litinový plát), že se to samo zapálilo dřív, než člověk škrtl... Spoléhat na to nelze a v každém případě to pěkně blafne. Léta už plyn nemám, ale domnívám se, že sporák byl konstruovaný tak, aby voda tekla mezerou mezi hořákem a plechem dovnitř, ale nezalila plamen. Pokud se tohle stalo, bylo nutno sejmout desku a vyčistit sporák uvnitř, jinak tam bylo pěkně nastláno...
Zapal sirku, dej ji půl metru od hořáku a pusť plyn. Nic se nestane, musíš dát sirku blíž, na několik málo centimetrů, aby se plyn zapálil. Takže od sousedního hořáku se plyn obvykle hned nezapálí - ten plyn se rozptýlí v ovzduší a nemá už tu správnou koncentraci. Přesněji řečeno, stalo se mi to jednou, když byly na všech hořácích hrnce, takže se plyn pod nimi mohl hromadit. Tři hořáky hořely, já jsem pustil čtvrtý a než jsem našmátral zapalovač, tak to blaflo a hořel i ten čtvrtý. Ale to byla spíš jen shoda okolností.
Samozřejmě když je ten prázdný hořák otevřený opravdu dlouho, tak aby se v celé kuchyni vytvořila výbušná koncentrace, tak se ten plyn pak stejně zapálí. Ale to pak končí ve zprávách na Nově.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.