Nejste přihlášen/a.
Jak těžkou vibrační desku mám použít na přípravu podkladu pro příjezdové cesty před garáž? Jedná se o příjezdovou cestu k rodinnému domu cca 6x10 m. Na spodku mám z "dřívějška" hrubý makadam nad tím jsem položil 20 cm hrubého štěrku, nyní to celé chci zhutnit. navrch přijde ještě tenká vrstva jemného štěrku 4/8 a klasická zámkovka. Vršek je mi jasný, ten poskáču nějakou lehkou deskou s gumou. Jenom nevím jak těžkou desku bych měl vybrat v půjčovně. Abych zase neplatil zbytečně příliš za pronájem mašiny. V půjčovně mi říká, že potřebuju alespoň 250 kg vibrační desku. je to tak? Bude se jednat o příjezd ke garáži kde budou parkovat 2 osobní auta. Děkuji za zkušenosti.
Ahoj. No, nevím. Na vyšší vrstvu makadamu by se spíš hodila taková ta dupací noha. Na sklepání mezer mezi štěrkem by muselo stačit i něco lehčího. Tu žábu bych určitě použil na konci, na zarovnání finální zámkovky. Pro pojezd osobáků by měla stačit síla 6cm. Pro náklaďáky máme na dvorku 10 cm silná Ička a stačí. Jen se na tom nesmí otáčet naložená Tatra. Vjíždět a couvat pouze rovně. S tolerancí +- něco.
doplněno 12.08.15 18:41:BAZi. Když kolem našeho domu zakopávali nový řád obecního vodovodu, tak ten zásyp makadamu nad ním, zadupávali po vrstvách právě tím dupadlem. Zdálo se to být dokonalé. Ale, po zaasfaltování a po několika letech si to stejně sedlo asi o 5 cm. Jestli jste nějak načechrali tu starou uleželou vrstvu , může si to v tom místě taky nějak sednout. Zámkovka má tu výhodu, že se dá rozebrat , podsypat a zase položit zpátky. Nedělal bych si s tím nějak velkou hlavu. Dá se to řešit.
Makadam se zabou hutnni spatne, sterk jakoby tece a dela to jen dulky. Deska je vhodnejsi a samozrejme cim tezsi, tim lepsi. Ale jak us se tu psalo, po mensich vrstvach to zhutni i ta lehci. Podle internetu 150 zhutni do 35 cm. Radeji by jsem hutnil 2x 15
Ještě abych to doupřesnil, ten makadam na spodku tam leží již cca 5 let a jezdí se po něm ke garáži. Tedy svým způsobem je již tak trochu "zhutněný", jelikož i bagr měl na některých místech ho při současných úpravách vyšťourat . Až teď doděláváme zbytek cesty a pokládáme dlažbu a vyšší vrstvy, tedy v podstatě hutním 20 cm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.