Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se starým septikem?

Od: redyssen odpovědí: 7 změna:

PO zavedení kanalizace nám zůstal na zahradě nevyužitý septik. Jakým způsobem využíváte bývalý septik vy?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak třeba u okolních bytovek, koncem 80tých let je propojili přímo na kanaldu a potom probořili stropy a zavezli. U soukromého domku, by šlo do ní chytat nějakou tu dešťovku na další použití kolem domu. To je pak voda zdarma.

hodnocení

0x

V podstatě máte dvě možnosti:

1 - zrušit onen starý septik

2 - využít ho po sanování a desinfekci jako zásobník na dešťovou vodu...k zalévání zahrady

Je všem otázka, da se Vám využití starého septiku a náklady s tím spojené vyplatí.

romana*

Můžu se zeptat jak sanovat a dezinfikovat, aby byl septik vhodný pro sběr dešťové vody a následné zalévání zahrady? děkuji

host*

romana: pod pojmem septik si někdy lidé slučují dvě rozdílné stavby - septik a žumpu.

Žumpa, semkruvna, senkgrubna, misgrubna, apod., je bezodtoková nepropustná nádrž, ve které se přiváděný odpad hromadí a při naplnění se musí vybírat a vyvážet (ručně šoufkem do kýblu, do kádě na voze, do lejty apod, nebo fekálním vozem, apod nebo vyčerpávat čerpadlem přímo na zahradu)

Septik je nádrž, obvykle vícekomorová, kde se odpadní vody určitým způsobem čistí a vyhnívají a předčištěné se průběžně vypouštění potrubím pryč, obvykle do nějakého trativodu, nebo do nějaké strouhy, potůčku, což je dnes zcela zakázané. Hlavní je, že po naplnění do určité výšky ze septiku voda volně odtéká.

Více o rozdílech je na subio.cz/... . Pro vás je důležité zjistit technický stav septiku/žumpy. Některé bývají bytelné železobetonové, doslova nerozbitné, se kterými si neporadí ani bagr, jiné, například staré žumpy bývaly jednoduše vyzděné z cihel, nahozené cimentovou maltou, někdy i vyasfaltované, ale většinou vůbec ne, takže propouštěly a uvnitř se hromadilo jen to husté - například u záchodu venkovské hospody.

Protože se odpad ze žumpy běžně fekálním vozem vyvážel a rozstřikoval na pole jako tekuté hnojivo, tedy ještě v dobách, než se v domácnostech používaly různé saponátové prací prostředky, saponátová mýdla a do záchodu se nevylévaly různé domácí chemikálie, lze uvažovat, že voda kterou byste si napustili do vypláchnuté a pár let nepoužívané vyvětrané žumpy by nemusela být závadná, ale to jsou jenom úvahy, víc by vám asi řekli hygienici.

hodnocení

0x

Minulý měsíc jsme likvidovali u tatíka starý septik - byl zděný, takže rozbít, zasypat.

Moje "novostavba" měla mít provizorní septik na 2 roky, než se postaví čistička ve vesnici - je to už 8 let..., ale až se jednou opravdu postaví, bude z mého septiku nádrž na vodu s čerpadlem. Mám jen 3000 litrů pod okapy a na zahrádku to stačí na 10 dnů sucha, když šetřím. Ten septik bude +8 dalších kubíků :)

doplněno 13.08.15 15:19:

@jano - doporučuji nějak zjistit původ té vody - není normální, aby někdo měl jímku/septik takto děravou - v podstatě trativod pod základy...

doplněno 13.08.15 15:48:

pokud je septik kopaný a má možnost napojení na kanalizaci, dá se využít místo pro bazén - vykopat, zaizolovat, vložit plastový bazén... upravit a šup do vodičky

hodnocení

0x

Chtěla bych se také zeptat na septik.Septik už nevyužíváme 10 let.Chtěli jsem ho zasypat ale pak jsem si všimli že se do něj stahuje neustále voda /trativod/vodní cestička/?.Tak 20- 30cm je stále dole jak kdy.Od zasypání jsme radši ustoupili (už 10 let) ze strachu aby se voda po zasypáníí nazačala stahovat jinam.Třeba blíže k domu atd..

Je to mylná uvaha? nebo správná a mohlo by se tak stát? Nebo mužeme opravdu zasypat bez starostí? Kam se pak ta voda bude stahovat ale? Nebo radši z toho to důvodu septik ponechat,

Díky

No původ vody nevím.Když je hodně vlhko a prší hladina je vyšší když je sucho jako ted není tam skoro nic.I ve sklepě máme malou jímku kde se drží stále trochu vody.Ale nic hrozného ani čerpat to nebylo nikdy třeba.Je ale pravda že jednou jsem po dešti do septiku koukala a z jednoho místa (stěny septiku už špatně izolují)do septiku "přičuravala" voda.Bylo to ze směru místa kde mi kdysi tatínek říkla že kopal trativod..Proč ho tam kopal,kde přesně jak hluboko atd..nevím.Tatínek byl takový "brouk pytlík" v dobrém slova smyslu.Holt to zasypávat nebudeme ale je to škoda té díry..navíc když už podle mě ani neizoluje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]