Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

V čem vaříte čaj?

Od: striga odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám takový plechový kastrol, ve kterém vařím čaj. Problém je, že se mi nedaří dobře čistit usazeniny, které se tam tvoří, ať to už čistím čímkoli, vždy něco zůstane. Naopak, čím víc to čistím, tím víc má potomm výsledný čaj odpornou, jakoby náčeňovou pachuť. Neexistuje nějaká nádoba, materiál, který mi tyto usazeniny nebude tvořit a bude možné jej snadno udržovat v čístotě? Napadlo mě třeba varné sklo ale to jen hádám a to já nerada, proto tu hledám nějakou radu ze zkušenosti. Poradíte?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*
hodnocení

2x

Vodu vařím v rychlovarné konvici a zaleju do skleněného džbánu.

 

hodnocení

2x
avatar jethro

Pokud se tu nedejbože objeví nejaký milovník čaje, tak se z toho vaření v plechovém hrnci nebo mikrovlnce vyvrátí a budete ho mít na svědomí :-P

kucharinka*

To máte ode mě bod *smich* Já jsem milovník čaje, ale vyvracet se nebudu :-D

ronyx*

@jethro to si to nesmíte tak brát. Pokud je někdo milovník čaje, ať si z jeho přípravy a pití dělá rituály jaké chce, v tom mu rozhodně bránit nebudu, ale ať mi nechá to, že čaj je pro mne pouze tekutina na uhašení žízně a k jako takové se k ní chovám. Když mám žízeň udělám si čaj výše popsaným způsobem, ten půllitrák an ex vypiju a jdu si po svém. Kromě toho, že mi "labužnické" čaje jako je zelený, šedý a nevím jaké další druhy vůbec nechutnají, takže je nepiju. Pokud si chci dát něco pro chuť, dám si obyčejnýho turka nebo rozpustný kafe a k tomu 2-3 cigarety a jsem spokojený. Holt každý to má nějak.

 

hodnocení

1x
avatar jethro

Čaj nevařím, ale spařuji (přelívám vřelou vodou). V hrnku, šálku nebo skleněné konvici.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Na vaření na ohni mám nerezovou konvici a na spařování, vyluhování čaje mám skleněné konvice. Malou cca 1 litr, když jsem sama doma a velkou, když mají přijít mladí, protože ti pijí jako dromedáři. ;) Obě konvice mají i ponorné sítko na sypaný čaj.

doplněno 11.08.15 17:05:

Na vaření vody na ohni. . .

 

tomibender*
hodnocení

0x

Dobrý den,

čaj vařím v nerez kastrůlku. Žádné usazeniny se ndělají, pachuť do jídla také nejde.

tb

 

hodnocení

0x
avatar magdon

Zkuste ty usazeniny vyčistit obyčejnou kuchyňskou solí. Na vlhkou hobičku nasypte trochu (větší trochu) soli a tím usazeniny vydrhněte. Pak samozřejmě vypláchnout. Nevím, jak to půjde z plechového hrnce, ale u porcelánu to funguje dobře.

 

hodnocení

0x

Čaj vařím v nerezové termosce a protože je v termosce tma, tak nevidím jak moc se tam tvoří usazeniny. :)

Na chuť čaje to vliv zatím nemá.

A po čtvrt roce tam nasypu kyselinu citronovou, usazeniny rozpustím a začínám znovu s čistou termoskou..

kucharinka*

Dobrý den, my když vaříme čaj tak v nerezovém hrnci, či v hrnci teflonovém a usazeniny se nedělají *pivo*

jojaes

svářejte raději rum žádné skvrny nezanechává

 

jendad
hodnocení

0x

Vodu na čaj vařím v rychlovarné konvici a pak ji vleju do skleněné . Tam dám pytlík , nebo po mírném odstátí (5min) sypaný zelený. Pak vylouhuji . Na skle se tvoří hnědé usazeniny , ale klasickým pískem na nadobí to asi jednou za 14 dní vydrhnu a umyju do čista.

 

janm*
hodnocení

0x

Hezký podvečer

Doma vařím vodu ve smaltované konvičce a pak zalévám pytlík nebo sítko s čajem v obyč. půl litrovém keramickém hrnku. Když je topná sezona postavím smaltovanou konvičku na kamna.

 

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
používám trochu netypickou metodu. Čaj (většinou sáčkový) vložím do půllitrového varného hrnku (s rovným dnem), zaleju studenou vodou a dám do mikrovlnky na plný výkon na 2 minuty. Po vypnutí mikrovlnky hrnek vyndám a nechám 15 - 30minut (podle toho, jak chci silný čaj) louhovat.
Hrnek nemyju po každém čaji, ale jednou za čas a to usazeniny vydrhnu buď cifem a nebo obyčejnou mycí pastou na ruce (solvinou). Dělám to takhle už mnoho let a hrnek je stále jako nový.

 

luha*
hodnocení

0x

Když se vám nelíbí sklo, tak nejlepší řešení je kastrůlek s keramickým povrchem. V něm se neusadí ani nepřichytí vůbec nic. Pokud vaříte z tvrdé vody, je dobré vodu udržovat při mírném varu asi 6 až 10 min. Čaj má mnohem lepší kvalitu a chuť. Pokud vaříte z pytlíku, tak je to jedno...:)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]