Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozink pletivo pod hrubou omítku na fasádu?

Od: roman* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den Všem.Chystám se omítnout starou vepřovicovou zeď (fasáda),cementová malta z pojiva unimalt,perlinka s lepidlem a vnější štuk.a napadlo mne jestli by bylo možné použít na vyztužení omítky pozinkované králičí pletivo.Mám představu že pletivo přichytím ke zdi víčkama od piva a hřebíky,dojde tak k lepšímu spojení hrubé omítky a zdi a potom přešpricnout a začít omítat.Jenže mne napadlo jestli pletivo může být POZINK,mám obavu aby nezačal pozink v budoucnu nějak reagovat s maltou a začaly by vylézat třeba mapy nebo fleky?Nemáte někdo zkušenost?Možná je to hloupost a možná ne tak se je lepší zeptat.Jinak černé rabicové pletivo nechci z jistých důvodů použít a taky ne penetrace apod.,zajímá mne pouze jestli by ten pozink nedělal v budoucnu nějakou neplechu.Jinak v pozinku existují třeba různé výztužné rohy pod omítku...Děkuji za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano, obáváte se oprávněně - hřebík, víčka od piva - ty budou reznout na 100% a do pár roků budou na fasádě fleky. To pletivo zřejmě až časem - záleží na pletivu a jeho kvalitě.

doplněno 09.08.15 19:09:

Musím doplnit pro ostatní - v interiéru jsem ještě neviděl používat víčka od piva, ale ve fasádách jsem to už zažil - s daným výsledkem. Ten problém je v případě, že buď není dostatečná hydroizolace a vlhkost se natahuje od země nebo je nedostatečná fasáda - tj. nemá barvu či penetraci...

U popisu od tazatele jsem si představil právě starý chlívek, který nebude chtít takto dále ošetřovat. Pokud ano, nechápu pokus o úsporu s hřebíkem a vrškem od piva...

hodnocení

0x

Pozinkované se nedává a navíc jsem ještě "vyrezlé" fleky v omítce neviděl! Dává se normální pletivo /na toto určené) nebo se vyplete normálním drátem,teda pokud nepoužijete přímo rabitz (pletivo s hvězdičkami či kuličkami s materiálu jako cihly).Nevím navíc proč se dává na jádrovou omítku perlinka a lepidlo a pak teprve štuk!Ve vnějším prostředí se nedoporučuje na stěrku lepidla štukovat!

A ještě dotaz,Romane proč si to chcete zbytečně prodražit-pozinkové plwtivo je dražší než bez pozinku a dále lepidlo a perlinka?O tyto věci to bude zbytečně dražší!

doplněno 09.08.15 19:36:

Každopádně pokud je stěna suchá nehrozí nic,ale pokud je mokrá tak pak má Jmlcpravdu! Dal pokud to tazatel dá ještě do všude "odborníky" co tomu nerozumí doporučenou perlinku a lepidlo-pak to bude skoro jistě horší než lepší!

To je je zaujímavé tvrdenie,že na lepidlo sa vo vnútri neštukuje,to ako chcete povrchovo upraviť vysieťkovaný hebel,porfix,termalicu ak nie štukom,kerzapetom alebo sadrovými omietkami?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. I k této věci mám něco. V patře jsme rušili dvoje dveře mezi třemi místnostmi. Všechny byly ve dřevěných omítnutých stěnách. Dveře se vysadily, futra- jejich latě na bocích se odstranily. Pak se doplnila dřevěná stěna místo dveří slabší než celková zeď. Na ní se přitloukla rabicka zrovna těmi pivními víčky. To se potom prošpryclo cementem a pak nahodilo běžnou maltou a zaštukovalo. Jen bylo nutné si pohlídat tu rabicku, aby někde nevylézala ven z omítky. Na pár místech se to stalo, a tak se trochu zarazila hloub do zdi. Nic nikdy neprorezávalo a tato stěna ani nepraská tak, jako to po čase dělá ta 85 let stará okolo. Malba se o to po čase postará. Dělali jsme to někdy před 20ti lety a drží to. Dnes jsou asi lepší materiály. Tak asi tak. Ahoj.

janm*

Zdravím

Omítali jsme vepřovicové zdivo - králičí pletivo (měli jsme pozink i barevné kolik kterého si už nepamatuji) pomocí hřebíků a pivních víček natloukli do vepřovice na to klasická vápenocementová hrubá omítka a pak klasicky "fajnová" drží to výborně žádné fleky se nedělají máme to tak již velmi dlouhou dobu (cca 10 let...) naprosto bez problému.

doplněno 09.08.15 20:46:

Ještě poznámka, pletivo rabicové nebo králičí ( je soudržnější jinak je to jedno) vršky + hřebíky dle mne opravdu mají u vepřovice význam, jednak se docílí lepšího držení omítky, zlepší se její celistvost (omezení praskání) a vepřovice se i povrchově "zpevní", co se týká toho uváděného "prorezavění" prakticky by to pletivo muselo být "těsně pod povrchem" většinou je ale hrubá omítka v řádech "centimetrů", soused omítal taktéž vepřovici (zvenku) a pletivo mu rezne pouze tam, kde "mírně" leze k "povrchu" (má to totiž jen zašpricované bez souvislé hrubé) ale na to, že jeho zeď teprve na podřezání čeká a je jinak desítky let "vlhká" (a to řádně) se jinak na zdi žádné rezavé fleky neobjevují

doplněno 09.08.15 20:56:

Je-li tedy jakékoliv pletivo (vršky, hřebíky ) řádně zaomítáno hrubou omítkou nemusíte se ničeho obávat , vyzkoušeno prakticky na vepřovici bez obav.

hodnocení

0x

Pozinkovaný material sa pod omietku nepouživa z toho dôvodu,že malta na to neprilnie len to obalí dookola,inak neškodí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]