Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonování stropu jimky bez přistupu

Od: david63® odpovědí: 11 změna:
Zdravim
Mam takový problem potřebuju vybetonovat strop jímky na zachytávání spodní vody ve sklepě( voda se tam objevila předloní po deštích , předtím v roce 1997 )
Objem nádrže bude asi 250 l rozměr asi 80 x 80 x 40 . Strop jímky je ve skepě. Jediný problem je to jak zašalovat strop jimky. Na odbedňění se dolu poklopem 40 x 40 porádně nedostanu. Napadly mě udělat desky síly asi 4 cm z pořádnýho betonu a přelejt to. Nebo máte s tím někdo skušenosti?
David

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
nějak jsem nepochopil, proč to chcete zabetonovat (udělat pevný strop). Jako jednodušší a i praktičtější bych viděl řešení, které vám umožní nejen se do jímky jednoduše dostat, ale i jednoduše ji čistit. Takže
1) udělat ocelový rám na rozměr jímky (80x80 jestli sem vás dobře pochopil) z úhelníků a jako víko koupit (nechat ustřihnout) kus plechu (tzv. slzičkový nebo žebrovaný plech v tloušťce cca 4mm - pevnostně stačí), udělat rukojeť pro vyjímání víka a celé to natřít
2) udělat rámeček a do něj položit buď upravené PZD desky, odlitou betonovou desku (vyztuženou roxorem) nebo lze i pouze silnější fošny (4-5cm)

hodnocení

Tak nakonec bude hluboká 80 cm kam svého mladsího bratra spolehlivě narvu.
Jinak mimochodem se už samotná díra bez betonu vyplatila. Byl velký liják a 20 cm vody na dně.
jerry00

10cm polystyren ( v pásech cca 20cm vedle sebe na těsno) uříznout s přesahem a narvat do díry( vzpříčit o protilehlé stěny. Lze vynechat díru na okýnko. Polystyren utopit pod okraj cca 5 cm. Uříznout na míru karisíť, položit na okraj betonu a zapatlat na polystyren šnell betonem. Pak dát ještě jednu vrstvu třeba i normálního betonu. Polystyren se po vytvrdnutí snadno vyndá.

hujer123*

Řešil jsem něco podobného - jímku na odpad z praček sa přečerpáváním do kanalizace, která je výše než podlaha sklepa. Nechal jsem si svařit u firmy, která dělá plastvé septiky, dvoukomorovou jímku s přepadem na zachytávání pevných předmětů. Rorměry 1x1x0.5 metru a tu jsem celou zakopal do podlahy sklepa, obetonoval a přebetonoval, na to dlažbu. Osadil víkem a slouží už dvacet let.

V sobotu u oběda to vyřešíme.

doplněno 26.11.15 09:16:

No vida, Davide, jak jseš šikovný. Blahopřeji.

hodnocení

Tak už mam něakou dobu hotovo.
Nakonec jsem strop betonoval.
Betonování stropu jimky bez přistupu

hodnocení

0x

Co takhle strop nešalovat ale použít na to přímo prefabrikátdeska přímo s otvorem cca 50x50cm. Nebo varianta 2 použít PZ desky!

doplněno 09.08.15 13:19:

Davide-plastifikátor nedávat,ten ještě tak na podlahové topení,jinak neee!

doplněno 09.08.15 14:27:

Může,ale je to zbytečnost a prodražuje to!

hodnocení

Proč by se memohl použít plastifikator do betonu ( nemyslím jar)?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jo, použít PZD desky vhodné délky jako ztracené bednění a potom je přebetonovat, se jako dobrá možnost nabízí. V místě díry na rámeček pro deklík si udělej další ztracené bednění z plechu nebo prken a zase to místo zabetonuj. Buď potom pro něj šáhneš, nebo to tam necháš. Možná by tam šlo navalit dekl na studny s podobným otvorem. Mohlo by to být i na půlky a zase to třeba taky zabetonovat

hodnocení

Zajímavý nápad ale když vidim cenu těch panelů tak mě to celkem odrazuje. Udělam to tak že si vytvoŕim formu na ně a odliju je. Když je podepřu v polovině tak to vyndam .
Druhý dotaz je jak moc plastifikator přidá na kvalitě betonu když nahradí velké množství vody?

mcmerkurion*
hodnocení

0x

na danej rozměr bych si svařil z vinglů rámeček,v rozích protáhl nějakým silnějším roxorem a obložil třeba dlažkama či taškama,přidal krapet slabších roxorů přes ně a zalil betonem>>> jestli je otvor 80x80 a díra bude uprostřed,tak je to na každou stranu 20cm...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]