Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění pračky octem

Od: poradce7* odpovědí: 16 změna:
Jak procistit pracku s octem?Dam tam do pracky ocet a dam tam pro vyssi efekt i pradlo a davate tam i praci prasek?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

4x

Dám 1/2l octa a zapnu na vyvářku nic jiného nedávám ,nechám cyklus proběhnout naprázdno.

doplněno 08.08.15 16:16:

rozhodně nekupuji calgon ,ocet mi poradil opravář jednou za 1/4 roku udělám ten proces a je to

doplněno 08.08.15 16:31:

právě prací gely jsou dost problém pro pračky zanášejí je a pak pračka tzv smrdí

lidus*
hodnocení

4x

Já hlavně nechápu (opravář mé pračky také ne) proč to někdo dělá. Automatka na chalupě si sice vesele poskakuje při ždímání ale nikdo ji nevyčistil 35 let, doma mi odešlo topné tělísko a opravář říkal, děláte dobře, že ji nečistíte a nepoužíváte Calgon, mě dáte za nové tělísko 500,- a spočítejte kolik jste ušetřila. Odešlo po 15ti letech a rozhodně nebylo obrostlé vodním kamenem.

majsterjoe*

já to dělám, kvůli zatuchlému prádlu. Nevím proč se tak děje, ale ocet mi pomáhá

No když on má každý kraj jinou tvrdost vody :) já poznám na kvalitě svých vlasů, že jsem si je umyla v jiné části republiky. Tak tvrdou vodu máme. O čištění konvice, sprchového koutu, baterií... bych mohla vyprávět. Calgon určitě ne-e, to je pravda, ale jsou levnější prostředky.

pb®
Nechápete, proč někdo čistí pračku? To protože jste nikdy neviděla usazeniny uvnitř vany. Věřte nebo ne, ale prádlo pereme v pěkném humusu. Buben sice může být uvnitř krásně čistý, ale to co je z druhé strany, to by leckoho vyděsilo. Nějaké odstranění vodního kamene mi může být šumák, mám tak měkkou vodu, že konvici nečistčm vůbec. Ale ocet rozpouští i ty zbytky prášku, co jsou uvnitř vany a z druhé strany bubnu.

Na chalupě určite perete několik praček prádla denně, že? :)

Já po asi dvou letech zapnul naši pračku s litrem octa a divil jsem se co za svinstvo a kusy vodního kamene vyteklo ven. Takže dle mě to smysl určitě má ;)

lidus*

Vy perete několik praček denně? Já peru 1 týdně na 40C a 1x za měsíc ložní na 60Ca 1x za měsíc ručníky na 60C. Tedy maximálně 6 praček za měsíc. Od května do října na chalupě, v zimě doma. V Brně je voda tvrdá a na chalupě ještě tvrdší. prádlo mám čisté a voňavé.

doplněno 10.08.15 19:43:

Vy se utíráte špinavá? Já se meju a osuška i ručník na nohy a další na ruce mi týden bohatě vydrží. Manželovi rovněž a ručníků mám tolik, že kdyby byla větší pračka peru až bude plná. Na chalupě v těchto vedrech mám na týden 7x spodní prádlo a 3x bavlněné šaty. Na chalupě převlékám ložní i dýl jak za měsíc a rozhodně není špinavé a nesmrdíme. Jo taky mám kamarádku co myje okna každý měsíc, nejsem otrok a 3x do roka stačí.

pb®
To jste šťastná žena, já peru skoro denně. Jen ložní musím na dvakrát, ze tří postelí se najednou nevejde a povlékám co 14dní. Slušností je také vzít si každý den čisté spodní prádlo, ponožky a tričko, zvlášť v těchto vedrech, v zimě to tričko dva tři dny zvládne. To samo o sobě se do jedné pračky také nevejde. Svoje sukýnky a kalhotky si taky nebudu prát s teplákama nebo montérkama.
doplněno 10.08.15 23:05: To jste frajerka. Já v takových vedrech vystřídám spoďáry třeba troje. Určitě po příchodu z práce se sprchuju a převlékám. Nepracuju nijak zvlášť manuálně, ale třeba dnes jsme měli uvnitř budovy 32 stupňů. A tričko v kterém jdu jen do a z práce jde taky hned do prádla, protože po cestě v neklimatizované tramvaji či autobusu, kde je stupňů snad přes 50, je propocené. Prostě ne, jedna pračka týdně by mohla stačit snad jen v případě, že by byla na 10 kg a chodili bychom všichni v tepkákách.
alfi

Tak tohle mě fakt pobavlo - bejt votrokem svejch hadrů...! To by mě mohly milovat! Na Spartakiády jsme jezdili "neklimatizovanejma" a cca 200 lidma obsazenejma tramwajema (pořiďte si auto s klimčou, aspoň ušetříte na pracích prostředcích a energii) a hadry se praly jednou za 14 dní, nebo před nějakou akcí - to holky vždycky praly ty svoje tílečka a sukýnky - ale pěkně růčo-fůčo v umejvadle. Jinak, že jste měla dneska zrovna v práci 32°C... - to byl "nářez" (!), byla jste někdy ve slévárně a nebo stačí jen v průmyslové prádelně, kde dělá 90% žen, i 12h denně, a tam je fakt u mašin i 55°C - vpodstatě na hranici života, nedá se tam dejchat, a to já jsem si tam vždy hrál jen s elektronikou, a ty holky makaly jak stroje. A že by si lítaly na haj..zl převlíkat 3x denně spoďáry, to jsem nějak nepozoroval - asi to u normálních lidí není potřeba... Tak zdar praní, jinak při tvrdší vodě se vyplatí dávkovat klasickou sodu, při hodně tvrdé je vhodné pomýšlet na Katex (domovní úpravnu vody - ten prvotní finanční náklad je vyšší, ale úsady na všem minimální, lepší čaj-bez škraloupu, čistá pračka, myčka, konvice, při koupání polovina mejdla a dobrej osprch, mastný ruce z dílny se líp umejou...) - čili úpravnu vody hned za domácí vodárnu, navíc trubky bez úsad... - používají to i provozy, kde odebírají "měkkou, upravenou" vodu z řádu /Pha, Brno.../, ale nevěří ji. Náklady provozu jsou minimální - obyč. sůl NaCl, a obsluha 1x /14dní. Jo, jinak místo toho voctu použijte kyselinu citrónovou, krom Chemy to lze i v malém pytlíku sehnat za pár kaček v márketech - sekce zavařování. Tak všem "práčům" zdar, Alfi.

hahanaj*

taky peru denně, nechápu převlíkat 1x za měsíc a jedenkrít za měsíc prát ručníky bereme si každý den čisté...ale každý to máme jinak*smich*

poradce7*

Opravari to prave doporucuji pokud je tvrda voda.

hodnocení

2x

ocet přidává manželka při praní ručníků a osušek - cca jednou do měsíce to snad stačí ne? Za posledních 10 let jsme nečistili nikdy a stále fungujeme... Pereme s pracím gelem.

hodnocení

1x

Prosím vás všetci čo tu píšete o octe.V princípe máte všetci pravdu ale len čiastočne.Zrovna nedávno som rozoberal výtokové čerpadlo na našej Electrolux EWT 1016 (používame od 2006-roku).Ozývalo sa výrazne hrubším zvukom pri spustení.Po demontáži som z neho vytiahol zmes...nazvem to vrkoč (po česky culík) bavlnených vlákien v kombinácii s vodným kameňom a ešte trochu zápachu.Výtokový filter čistím pravidelne.Štandardný potravinársky ocot tam dávame niekoľko rokov takmer pri každom praní.Manželka nepoužíva aviváž,ale trochu octu ako dezinfekciu.NAPRIEK TOMU TAM DROBNÉ ÚSADY VODNÉHO KAMEŇA SÚ.Odporúčam pre všetkých čo máte poblíž firmu ktorá montuje solárne kolektory-zakúpiť u nich koncentrát kyseliny octovej.Oni to používajú na preplach systému a odstraňovanie úsad.V pračke v kombinácii s teplotou aspoň 40 stupňov kameň nemá šancu.Treba brať do úvahy aj fakt že pri samotnej reakcii sa generuje teplo.Vidím to na spustenie nejakého hodinového programu naprázdno a potom ešte raz preplach.Inak sa z toho smradu pogrciate ale v boji s vodným kameňom budete mať jednoznačne navrch.

Inak cena onoho zázraku je do 2 eur za liter.

hodnocení

0x
Dělám to také s octem.
Jinak si zadejte do horního modrého pole "čištění pračky" a vyjede Vám kvanta rad ;)

mp*
hodnocení

0x

Tady zásadně záleží na tvrdosti Vaší vody. Třeba v Praze nou problém voda do 10 stupňů tvrdosti. To se celkem nezanáší. Třeba na Karlštejnsku, kde je tvrdost tak cca 25, tak tam je to nutnost. Buď změkčovač, nebo ten ocet. Pokud nevíte Vaší tvrdost vody, tak je jednoduchý recept - podívejte se na dno Vaší rychlovarné konvice. Pokud je tam bílá usazenina, tak je to jasné. Pak zkuste ten ocet a uvidíte v přímém přenosu, jak to funguje.

andri*
hodnocení

0x
Peru obden.Ocet se pridava k pradlu aby nebylo smuchlane.Nejvetsi humus v pracce dela avivaz.Zanasi je cernym leptavym rosolem.Mela jsem pradlo flekaty a naprosto zniceny.prestala jsem pouzivat avivaz,misto toho 2in1 a octem cistim pracku jednou rocne.Dejte program na vyvarku a bez pradla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]